Kaj pomeni, če vam rečejo, da ste kot fikus?

Jasna Marin Jasna Marin
07.11.2021 04:00
Vam je že kdaj kdo očital, da ste takšni kot fikus? Če ste besede sprejeli kot žalitev, se naslednjič raje nasmehnite in prispodobo s fikusom obrnite sebi v prid. Trpežnost in eleganca sta namreč odliki te rastline.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blumenbüro Holland

Rod fikusov obsega najrazličnejše sobne rastline, od veličastnih dreves do nizkih plezalk.
{infobox-gray}178555{/infobox-gray}

Za pridobivanje gume

Sprva je bil navadni fikus ali gumovec (Ficus elastica), iz katerega so na naravnih rastiščih pridobivali surovo gumo, nesporen kralj te družine. Kot okrasna rastlina je bil priljubljen že v 19. stoletju, v času kraljice Viktorije.
{api_embed_photo}721915{/api_embed_photo}

Kasneje je bolj kot navadni fikus postal priljubljen lirasti fikus (F. lyrata), nato pisanolistni F. elastica tricolor, sledil mu je drobnolistni fikus ali fikus benjamin (F. benjamina). Slednji je bil še pred dvema desetletjema stalni prebivalec v pisarnah, bankah, uradih. Postal je že tako običajen, da se je tudi pogovorno koga prijelo, da je kot fikus v kotu – neopazen, tih in povsem vsakdanji. Da pa lahko rastlina dan za dnem in leto za letom vztraja v prostoru, četudi jo pozabijo zaliti in razprašiti, mora imeti kar nekaj vrlin: trpežnost, nezahtevnost, estetskost – vse to odlikuje fikus. Pa še tiho je, tako da je življenje z njimi precej mirno in preprosto.
{api_embed_photo}721922{/api_embed_photo}

Še več raznolikosti

Tudi oblikovna raznolikost je značilna zanj: poleg grmaste, stožčaste in krošnjaste rasti boste že samo pri benjaminih odkrili liste z belo obrobo ali večjimi zaplatami beline.

Obstajajo tudi druge za stanovanja in pisarne primerne vrste, kot je deltasti fikus (F. diversifolia) z grmičasto rastjo, ne nazadnje tudi plezavi drobnolistni fikus (F. pumila minima), ki oblikuje zeleno preprogo ali ljubko zaveso, če ima ob sebi z mahom obdano vlažno oprijemalo.
{api_embed_photo}721920{/api_embed_photo}

Znak prestiža

Po velikem prodajnem uspehu v 70. in 80. letih minulega stoletja se je prodaja fikusov kljub sortni raznolikosti na prehodu v 21. stoletje nekoliko ustavila. Najbrž zato, ker je dotlej že skoraj v vsaki stavbi uspešno – morda tudi zdolgočaseno – rasel kak fikus, malo pa zato, ker je ponudba v vrtnih centrih postala tako raznolika in si je vsak rad privoščil kaj nenavadnega, drugačnega, nefikusnega ...

A gojitelji fikusov se niso vdali, prej nasprotno. Vzgojili so rastlino, ki s svojo obliko prepriča tudi najzahtevnejše ljubitelje prestiža – trgu so ponudili Ficus microcarpa ginseng, veličastno oblikovan fikus, ki s svojim videzom spominja na bonsaj. Da ne bo pomote, fikus ginseng ni bonsaj, temveč je drobnolistni fikus, cepljen na posebej gojeno podlago. Ginseng namreč v kitajskem jeziku pomeni korenino. Bolj umetelno ko je oblikovana podlaga in čim večja, lepša ter bolj skladna po dimenziji in obliki je krošnja s podlago, tem višja je cena posameznega primerka.
{api_embed_photo}721917{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta