Kako pravilno nabiramo in posušimo zelišča? Nikakor jih ne sušimo v vroči pečici ali na soncu

Jasna Marin Jasna Marin
16.08.2021 04:00
Ob pravem času nabrana in posušena zelišča vedno ohranijo prvotno barvo: zeleni listi ostanejo zeleni, tudi cvetovi morajo ostati takšne barve, kot so bili ob nabiranju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blomsterframjandet

Zelišča so najboljša, če jih trgamo sproti, torej takrat, ko jih potrebujemo za začinjanje jedi ali kuhanje čajev. Žal pa jih nimamo vedno doma, zato je pogosto treba uporabiti posušene rastlinske dele.

Kaj lahko pobiramo zdaj?

Avgusta je čas za pobiranje timijana, žajblja, pehtrana, šetraja, luštreka, melise, mete, origana, komarčka, našli pa bomo tudi šentjanževko, arniko in baldrijan.

Shutterstock



Shutterstock

Preden se razprejo cvetovi

Vsekakor je pomembno, da pravilno naberemo in posušimo zelišča ter da jih kasneje ustrezno skladiščimo. Nabiramo jih dopoldne, ko se posuši jutranja rosa in ko sonce že deloma spodbudi pretok organskih sestavin po rastlinskem sistemu. Listi so najbolj aromatični in polni učinkovin, tik preden rastlina zacveti, vselej pa nabiramo zgolj zdrave in nepoškodovane liste. Ko zelišča naberemo, lističe posmukamo in jih na tanko razporedimo po papirju ali kartonu ter sušimo v suhem, zračnem in senčnem prostoru. Zmeraj pobiramo samo zdrave dele rastlin.

Shutterstock


Nikakor pa zelišč ne sušimo v vroči pečici ali na soncu, ker bo v takšnem primeru iz rastlin izhlapelo veliko eteričnih olj in bo kakovost začimb in zelišč za čaje precej manjša.

Spravilo posušenih zelišč

Posušeni deli rastline (listi, stebla, cvetovi) morajo biti krhki, vendar ne tako, da bi razpadli v prah. Če smo rastline sušili s stebli vred, posušene liste potrgamo in jih spravimo v posodo iz temnega stekla. Če smo sušili lističe, jih prav tako spravimo v ustrezno posodo ali vrečko s plastificirano notranjostjo ter dobro zapremo, da v notranjost ne bi zašli molji. Preden posode in vrečke z zelišči spravimo na suho in čisto mesto, nanje prilepimo nalepke z imenom rastline in datumom spravila.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta