Lovor bo uspeval tudi na balkonu

Jasna Marin Jasna Marin
07.05.2024 04:00

Vsaka začimbnica, ki raste na balkonu, zmanjšuje potrebo po nakupovanju na tržnici ali v trgovini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
thejoyofplants.co.uk

Čeprav je začetna investicija v zelišča, lonce, korita in zemljo sprva nekoliko večja, prinaša velik užitek imeti na domačem balkonu sveže začimbe, ki zadovoljijo družinske potrebe. Takšna investicija se dolgoročno izplača, saj sveža zelišča, vključno z aromatičnim lovorjem, dodajo jedem poseben okus in so vedno na dosegu roke. Z gojenjem na balkonu ne le prihranimo pri nakupovanju, ampak tudi poskrbimo, da so naše jedi bogatejše z edinstvenimi, svežimi okusi.

thejoyofplants.co.uk

Prst naj bo odcedna

Lovor uspeva v dobro odcedni zmerno bogati do pusti zemlji. Počasna rast brez gnojenja pri začimbnicah nasploh spodbudi razvoj intenzivnejšega vonja in okusa. Kaj pa na balkonu? Tam že zaradi vizualnega učinka navadno želimo bolj bujno rast, zato lahko lovor posadimo tudi v univerzalni substrat za balkonske rastline, odsvetujemo pa sajenje v šoto.

Pixabay

Sadite v glineni lonec

Navadni lovor (Laurus nobilis), ki spada v družino Lauraceae, je čudovita aromatična rastlina, ki jo lahko gojimo kot vednozeleno drevo ali velik grm. Čeprav v naravi doseže impresivne velikosti, tudi 10 metrov in več, ga lahko kot posodovko enostavno prilagodimo omejenemu prostoru domačega vrta ali balkona. Za sajenje je priporočljivo uporabiti glinen lonec, ki zagotavlja boljše prezračevanje korenin. Ključno je izbrati ustrezno velikost lonca glede na rast rastline; ko lovor raste in razvija močnejše korenine, je nujno postopno prehajati na večje posode.

Obrezovanje je pomemben del nege lovorja, saj omogoča oblikovanje rastline po želji in ohranjanje skladne oblike. Priporočljivo je obrezovanje dvakrat letno – sredi pomladi in ob koncu poletja. Ta praksa ne samo izboljša videz lovorja, temveč zagotavlja tudi obilico svežih listov, ki jih lahko posušimo in uporabimo v kuhinji. Lovorjevi listi so izjemno uporabni pri pripravi enolončnic, juh in drugih jedi, ki jih obogatijo s svojo edinstveno aromo.


Shutterstock

Najprej na sončen balkon, jeseni pa v zavetje

Zgodaj spomladi, ko začnejo temperature naraščati in se dnevi daljšajo, lahko lovor prestavite na sončno lego, na balkon ali teraso, kjer bo užival v polnem soncu in toplini. Ta sprememba okolja mu omogoča optimalne pogoje za rast in bujno listje. Lovorju bo všeč svetlo mesto z nekaj zaščite pred močnim vetrom.

Ko se približa jesen in začnejo temperature padati, je čas, da lovor prenesete v notranjost doma. Najboljša lokacija za prezimovanje je svetel in hladen prostor, kjer temperature ne padejo pod ledišče. Čeprav lovor lahko prenese nekaj zmrzali, saj v naravnem sredozemskem okolju zdrži nekaj stopinj pod ničlo, ga je vseeno najbolje zaščititi pred dolgotrajnim mrazom, zlasti v krajih z ostrimi zimami. Če malo zamudite z zaščito, ni treba skrbeti, saj je lovor precej odporen in bo v večini primerov preživel tudi nekaj hladnejših dni na prostem.

Med prezimovanjem lovor ne potrebuje veliko vode, zato zalivanje omejite na minimum, da preprečite gnitje korenin. V tem obdobju rastlina preide v fazo mirovanja, zato so njene potrebe po vodi in hranilih minimalne.

Blumenbüro Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta