Zelišča, ki jih je dobro imeti pri roki, če kuhate na prostem

J. M.
08.05.2024 05:00

Priprava jedi zunaj je velikokrat preprostejša, prijetnejša in bolj sproščujoča kot notri, jedi pa okusnejše, če jih začinite z ustreznimi zelišči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zelišča so izjemno koristna za vse, ki uživajo v kuhanju. Primerna so tako za začinjanje kot za dekoracijo jedi. Če je vaša letna kuhinja dovolj obsijana s soncem, bodo zelišča tam uspevala. Peteršilj, koriander in meta pa bodo bolje uspevali, če jih postavite v delno senco, saj ne prenašajo močnega neposrednega sonca. Če je letna kuhinja na povsem senčni lokaciji, zelišča tam raje ne sadite, saj jih lahko napadejo bolezni in škodljivci. Poleg tega bodo rastline, ki hrepenijo po soncu, v takih pogojih imele klavrn videz.

Shutterstock

Brez njih skoraj ne gre

Zeliščarji priporočajo sajenje zelišč v rahlo in zračno prst, ki dovolj dobro zadržuje vlago, uspevala bodo tudi v pusti zemlji, navsezadnje počasna rast brez gnojenja pri zeliščih spodbudi razvoj intenzivnejšega vonja in okusa. Kaj pa ob letni kuhinji? Tam že zaradi vizualnega učinka navadno želimo bolj bujno rast, zato lahko zelišča posadite tudi v univerzalni substrat za balkonske rastline.

Med najbolj priljubljenimi zelišči, brez katerih si je težko predstavljati vsakodnevno kuho, so peteršilj, drobnjak, rožmarin, lovor, timijan, meta, bazilika, žajbelj ...

Bazilika na pici
Shutterstock

Med vsemi naštetimi je prav bazilika tista, ki potrebuje največ toplote, temperatura pod 15 stopinjami Celzija ji ne ustreza. Ko sadika zraste do višine 5 cm, začnite ščipati vršičke, da spodbudite košato rast. S pestjo te odlične začimbe boste popestrili okus paradižnikove solate, nasekljano s česnom, pinjolami in parmezanom ter z dodanim olivnim oljem pa boste pripravili odličen pesto. Med primernejšimi sortami za balkon sta Genovese in Piccolino, za barvno popestritev pa rdeča bazilika red rubin.

Bazilika
Shutterstock

Za boljši okus hrane

Za začinjanje jedi, ki jih pripravljamo v letni kuhinji, so priporočljive naslednje kombinacije:
• piščanec na žaru: timijan, rdeča paprika, rožmarin, česen, poper, majaron, bazilika, šetraj
• krompir na žaru: rožmarin, sladka paprika, črni poper, česen
• ribe: sol, česen, peteršilj, rožmarin, timijan
• pečena zelenjava: rožmarin, peteršilj, origano, bazilika, timijan, česen
• meso na žaru: rožmarin, timijan, česen, žajbelj

zelišča, zelenjava, letna kuhinja
Jasna Marin
Shutterstock
Origano
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta