Kako s senčili uravnotežiti dnevno-nočni ritem?

J. M.
06.06.2022 04:00

Sonce je izjemno koristno, vendar moramo biti previdni, saj preveč svetlobe lahko po drugi strani tudi negativno vpliva na naš dnevno-nočni ritem. Če živite v mansardi, bo uravnavanje svetlobe še toliko večji izziv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velux

Dostop do sončne svetlobe in doživljanje sonca, ki nad nami potuje po svoji naravni poti ter v naš dom vstopa pod različnimi koti in ob različnih urah, nam enostavno pomagata do zdravega ravnovesja. Raziskava iz leta 2022, ki so jo objavili na Sleep Foundation, navaja, da naravna svetloba vpliva tudi na dnevno-nočni ritem: če svetloba zgodaj zjutraj vstopi v našo sobo, bomo namreč zvečer hitreje zaspani, če pa bo zjutraj dlje časa tema v naši sobi, se bo čas za spanje prestavil na pozneje. Cirkadiani ritem je povezan tudi z našo presnovo in duševnim zdravjem. Nadzor nad naravno svetlobo bo tako v domu zagotovo koristil razpoloženju in zdravju stanovalcev.

Velux

Prednosti senčil

Že ko namestite strešno okno, boste takoj prepoznali prednosti naravne svetlobe. Toda strešno okno brez senčil ne bo zagotovilo vseh prednosti, ki jih prinašajo strešna okna s senčili. Z upravljanjem dnevne svetlobe ne nazadnje prilagodite prostor svojim potrebam. Zatemnitvena senčila lahko blokirajo kar 99 odstotkov vhodne svetlobe, zato so primerna za spalnice in otroške sobe, kjer je tema nujno potrebna za dober nočni spanec. V drugih prostorih, kot so dnevna soba, domača pisarna ali igralna soba, pa človeku bolj ustreza zmerna svetloba – za ta namen so primernejša prosojna senčila.

Senčila za strešna okna so po besedah strokovnjakov iz Veluxa narejena po meri. To pomeni, da se vselej prilegajo oknu in jih je preprosto namestiti. Brez merjenja ali rezanja jih lahko prilagodite obstoječim oknom v 15 minutah. Če je treba, jih precej enostavno tudi zamenjate.

Velux



Velux

Barve vplivajo na razpoloženje

Barve in slog prostora prav tako vplivajo na razpoloženje. Modra in zelena sta priporočljivi za pisarno, saj pomirjata in pomagata pri osredotočenosti, enako velja tudi za druge nevtralne odtenke. Okna in naravna svetloba so ključni del vsake notranjosti, prav tako tudi tkanine in barve. Uvedba novega barvnega odtenka ali dodajanje tkanin z ujemajočo se barvo lahko dodatno popestri mansardo. Prav zato kolekcija Velux Color by You omogoča, da izbirate med tisočimi barvami in tako ustvarite popolno senčilo, ki se ujema z notranjostjo vašega doma.

Velux

Kako nadzirati senčila, ki so zelo visoko

Senčila za strešna okna so na voljo v ročni in daljinsko vodeni različici, zato upravljanje svetlobe ne predstavlja izziva niti pri nedosegljivih strešnih oknih. Senčila v električni izvedbi je mogoče enostavno upravljati z daljinskim upravljalnikom, mobilno aplikacijo ali celo avtomatsko s pomočjo senzorjev.

Ustvarite torej prostor, v katerem se boste dobro počutili, ter prilagodite barve, slog in svetlobo svojim potrebam.

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta