Kako velika je vaša omara? Toliko centimetrov bi moralo zadostovati

Jasna Marin Jasna Marin
06.05.2022 04:00

Najpogosteje so prostori opremljeni s prostostoječimi omarami, sodobni domovi pa imajo več vgradnih in pohodnih omar, ki zagotavljajo več prostora za shranjevanje garderobe. Kako veliko omaro pravzaprav potrebujemo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Vsakemu stanovalcu v hiši naj bi zadostovala omara s širino 150 centimetrov. Kar vzemite meter v roke in izmerite, koliko prostora zavzema vaš del omare. Imate prostora za oblačila dovolj, ali bi vam prišel prav še kak meter? Izkušnje kažejo, da ženske potrebujejo bolj razkošne omare, saj svoje hitro zapolnijo, potem pa iščejo dodatni prostor za shranjevanje novih oblačil in modnih dodatkov.

Shutterstock

Ločen garderobni prostor

Večna težava v naših domovih je, da so omare v različnih prostorih, največ pa jih je v spalnicah, kjer zavzemajo dragocen prostor. Žal ostane ob omarah, nad njimi in včasih tudi pod njimi precej neizkoriščenega prostora. Zato je najbolje postavitev omar načrtovati že takrat, ko se pripravlja načrt hiše. Tedaj lahko kakšen del stanovanja namenimo izključno garderobi ali pa predvidimo prostor za vgradne omare oziroma velike omare, ki se raztezajo od začetka do konca stene in segajo vse do stropa. Takšne omare imajo občutno več prostora za shranjevanje oblačil od klasičnih samostoječih omar in so zelo praktične.

Ključni pri organizaciji garderobne omare sta preglednost in dostopnost. Najbolj uporabljena oblačila naj bodo najlažje dostopna, stvari, ki jih redkeje potrebujemo, pa so lahko pospravljene v bolj oddaljenih kotičkih.
Molteni & C

Za boljšo preglednost in večji red

Zagotovo drži, da je laže urediti omaro in več spraviti vanjo, če je razporeditev elementov v njej praktična in pregledna. Notranji razdelki omar naj bodo racionalno razporejeni in ustreznih mer. Sezonska oblačila, ki jih ne potrebujemo, pospravimo na vrh ali v rezervno omaro. Omara z obešalniki naj bo globoka vsaj 60 centimetrov, v omarah z drsnimi, širokokotnimi in preklopnimi vrati pa si lahko omislimo tudi praktični sistem za hidravlični izvlek obešalne palice ter izvlečne police, predale in mrežaste košare, ki omogočajo večjo preglednost, enostavnejše razvrščanje in lažjo dostopnost vsega, kar je spravljeno v omari.

Shutterstock


Shutterstock


Izi Mobili
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta