Kako z manj napora očistimo leseno vrtno pohištvo

13.07.2024 06:00

Visokotlačni čistilnik lahko uporabimo tudi za lesene površine, sploh če uporabimo pravilne pripomočke in dodatke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leseno vrtno pohištvo bo s pravilno nego dolgo lepo.
Indian Ocean

Kdor ima teraso ali vrt, v toplih dneh veliko časa preživi zunaj, sploh če ima možnost posedati in počivati na vrtnem pohištvu. Tako kot notranje pohištvo pa je tudi vrtne stole, mize, klopi in ležalnike treba redno čistiti in vzdrževati. Malo umazanije je namreč veliko lažje odstraniti kot tisto, ki se je že zajedla v površino, sploh če imamo vrtno pohištvo iz lesa. Ob rednem čiščenju in negi bo leseno vrtno pohištvo dlje časa lepo, pa tudi uporabno. In čeprav nekateri mislijo, da je les za vzdrževanje zahteven in je treba z njim ravnati posebno previdno, bo s pravilnimi pripomočki tudi občutljivo pohištvo zdržalo vrsto let.

Krpa in ščetka nista dovolj

Najpogosteje seveda sežemo po krpi in ščetki, toda pri nekaterih dizajnih, recimo takih z veliko letvicami ali prepletenimi vejami, to ne bo zadoščalo, da bi dosegli vse skrite kotičke. Poleg tega zahteva kar nekaj časa in truda. Zato ne bo nič narobe, če se zadeve lotimo z visokotlačnim čistilnikom, pri čemer prilagodimo pritisk vrsti lesa. Skrbi, da bi pri tem poškodovali površino, so odveč. Pri mehkejših vrstah lesa, kakršni sta smreka in bukev, preprosto zmanjšamo pritisk. Dobri visokotlačni čistilniki pa so že serijsko opremljeni s številnimi uporabnimi dodatki, s katerimi dosežemo tudi najmanjše luknje ali pa hitro in preprosto očistimo večje površine.

Kakovostna čistila vsebujejo tudi sredstvo za zaščito pred sončnimi žarki.
Maisons Du Monde

Uporabimo ploščati curek

Lesena tla terase denimo zlahka očistimo s površinskim čistilnikom, ki ima nastavljivo šobo. Če nimamo dodatkov in uporabljamo zgolj visokotlačni čistilnik, pa moramo paziti, da nastavimo ploščati curek in škropimo z razdalje najmanj 20 centimetrov. Za bolj učinkovito čiščenje, s katerem tudi prihranimo vodo in energijo, pa obstajajo tudi posebne ekološke šobe s širokim in enakomernim curkom. Primerne so tudi za pranje ograje, fasade ali garažnih vrat, celo avtomobilov, motorjev in koles.

Čistila z negovalnimi sestavinami

In medtem ko voda pod visokim pritiskom temeljito očisti površino, za nego materiala poskrbimo s kakovostnimi čistili z dodanimi negovalnimi sestavinami. Katero čistilo izberemo, je odvisno od vrste lesa: manj občutljive vrste, kot so tik, evkalipt in akacija, so že same po sebi dovolj odporne proti vremenskim razmeram, lakiran les mehkejših vrst, denimo že omenjeni smreka ali bukev, pa zahteva več nege. Čistila za te vrste lesa vsebujejo tudi zaščito pred sončnimi žarki in intenzivno negovalno sredstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta