Keramične ploščice niso edina možna izbira, kopalnica lahko zasije tudi s tapeto ali opeko

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
08.02.2022 02:00

Izbiri materialov, s katerimi obložimo tla in stene v kopalnici, moramo posvetiti veliko pozornosti, saj so te površine izpostavljene vlagi in pogosto celo direktnemu oblivanju z vodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Navajeni smo, da so v sanitarnih prostorih, torej stranišču in kopalnici, tla in stene obloženi s keramično oblogo, ker dobro odbija vlago, ne prepušča vode in jo je razmeroma preprosto čistiti. Vendar keramične ploščice niso edina možna izbira za kopalnico, obstajajo tudi drugi materiali, ki jim s pravilno obdelavo voda ne more do živega.

Tapete, dekorativni beton, epoksid

Danes se v kopalnici uporabljajo tudi tapete, odporne proti vlagi, vendar strokovnjaki svetujejo, da jih položimo le na stenah, ki niso neposredno v stiku z vodo. V zadnjem obdobju se je razširila uporaba dekorativnih betonov ter barv iz lateksa in epoksida, ki omogočajo moderen videz kopalnice brez fug, tudi v predelu prhe. Največja prednost teh materialov je, da jih je mogoče izdelati v ogromno barvnih kombinacijah in izvesti v različnih površinskih obdelavah, od polirane do bolj grobe površine. Za tla se velikokrat uporablja tudi les, ki pa mora biti primerno obdelan.

Priljubljena materiala za sodobne kopalnice sta dekorativni beton (na steni) in epoksidni tlak, ki je na tleh. Slednji je enostaven za čiščenje, na njem ni fug, poleg tega je zelo primeren za prostore s talnim ogrevanjem.

Shutterstock

Laminatni paneli, celo opeka in naravni kamen

Še nekaj materialov, ki jih je tudi mogoče uporabiti v kopalnici, je naštela arhitektka iz podjetja Geberit Janja Merše. "Nekateri od teh materialov so bolj primerni za tla, drugi za oblaganje sten, nekateri potrebujejo tudi dodatno zaščito. Nekateri so bolj pogosti, drugi pa bolj eksotični. Tudi pri cenah so seveda razlike," pravi sogovornica. Že več kot 30 let se tako v kopalnicah kot alternativa keramičnim ploščicam uporabljajo laminatni paneli, ki so lahko odporni proti vlagi, so vzdržljivi in trajni ter enostavni za montažo. Prav tako enostavni za montažo in poleg tega cenovno ugodni so PVC-paneli in plošče. "Prednost teh plošč je v tem, da so odporne proti vlagi in na voljo v zelo pestrih barvnih variantah. Prav tako cenovno ugodne in trajne, vendar z manj barvnih različic so akrilne plošče," navaja Meršetova. Kot obloge sten in za zagraditev pršnih prostorov pa tudi za zaščito površin pultov in omaric omeni še steklene plošče in zrcala. Redkeje uporabljeni, a vendar zanimivi materiali so po besedah strokovnjakinje tudi opeka in plošče iz naravnega kamna, ki pa pogosto potrebujejo dodatno zaščito pred vlago. Tudi kovinske plošče v kombinaciji z drugimi materiali lahko dajo toaletnim prostorom poseben čar. Dokaj nov in zelo uporaben material je mikro beton, iz katerega se lahko poleg oblog oblikujejo tudi umivalniki, police, pulti in celo pohištvo. Stene pa je mogoče obdelati tudi z oblogami iz steklenih vlaken, ki so odporne proti vlagi in udarcem, enostavne za čiščenje in montažo.

Priporočljivo je, da se tapete v kopalnici uporabljajo zgolj za oblaganje sten, ki niso v stiku z vodo.

Shutterstock

Podlaga mora biti vodotesna

Ne glede na to, kakšen končni videz kopalnice si želimo in kako ga bomo ustvarili, je v boju proti vlagi in plesni pomembno, da pred zaključnimi deli ustrezno pripravimo tla in stene. S tem poskrbimo, da vlaga ne bo prodirala skozi oblogo ali skozi fuge. Posebno pomembno je dobro zatesniti stike površin in preboje okoli inštalacij, torej cevi in odtokov. Pred izvedbo tesnjenja z elastičnimi vodotesnimi masami ter vgradnjo gumiranih trakov na stikih in manšet pri prebojih je zelo pomembna priprava podlage, pojasnjuje Primož Gider iz podjetja Kema. "Ne glede na način gradnje, torej najsi je ta montažna ali monolitna, so tla večinoma iz cementnega estriha, ta pa je že ustrezna podlaga za nadgradnjo z vodotesnimi masami," razlaga sogovornik. Nekoliko drugače je pri stenah. "Pri montažni gradnji so obloge sten iz OSB, mavčnokartonskih plošč, ki so že ustrezna podlaga za vgradnjo elastične vodotesne mase," navaja Gider, "pri zidanih stavbah pa je pred izvedbo tesnjenja kopalnice treba izvesti omete, priporočamo cemente omete. Da ne pride do zamakanja, je treba zatesniti vse stike in preboje. Na začetku se obdelajo vsi stiki med talno in stensko površino tako, da se nanese prvi sloj elastične vodotesne mase deset centimetrov od stika na talno in stensko površino, nanj pa se vtisne elastični gumirani trak. Na enak način se tesnijo tudi preboji pri inštalacijah, le da se tam uporabi manšeta za tesnjenje. "Naslednji dan se izvede še drugi sloj elastične vodotesne mase in tako je kopalnica stoodstotno zatesnjena in pripravljena za polaganje z oblogami ali obdelavo z želenim drugim materialom, ki bo dal kopalnici končni pečat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta