Pet pravil, ki vam bodo koristila pri snovanju domače kopalnice

Kvadrati
10.11.2021 04:00

Tudi vas daje trema pred prenovo kopalnice? Razumljivo, sodobna kopalnica mora biti namreč kos številnim izzivom. Zaupali vam bomo, kakšen je dober kopalniški dizajn, pa tudi kako in kaj naredite, da boste dolga leta zadovoljni s tem prostorom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Villeroy & Boch

Kopalnica mora biti kos izzivom našega sodobnega tempa: biti mora lepa, imeti mora učinkovito izkoriščen prostor ter omogočiti funkcionalno rabo tako otrokom in odraslim kot nemalokrat hkrati še starejšim oziroma gibalno oviranim. Kako vse to doseči? Gremo lepo po vrsti.
{api_embed_photo}721936{/api_embed_photo}

Z zrakom in naravno svetlobo

Nihče ni rad v temni in vlažni kopalnici, ki ima slab pretok zraka in jo je praktično nemogoče prezračiti. V takšnem prostoru ne bo nihče niti minuto dlje, kot je to zares potrebno. Če gradite na novo ali se selite, vsekakor bodite pozorni na to, da je kopalnica postavljena ob zunanjo steno, da ima okno in po možnosti skozenj lep razgled na okolico. V mansardi je vsekakor prava rešitev za kopalnico strešno okno ali v skrajnem primeru vsaj kakšna strešna lina. Samo da ima prostor lasten izvor sončne svetlobe in svežega zraka.
{api_embed_photo}721937{/api_embed_photo}

Pazite na konflikt interesov

Vsaj enako neugodna rešitev kot kopalnica brez možnosti pogleda ven je neoviran pogled vanjo. Med konflikte bivalnih interesov bi lahko vsekakor šteli situacijo, ko imamo, sedeč ob krožniku za jedilno mizo ali na kavču dnevne sobe s kozarcem v roki, vsaj teoretično neoviran pogled skozi vrata kopalnice na nekoga, ki sedi na stranišču. Če se le da, se torej izognite umestitvi kopalnice neposredno ob katerega od domačih "javnih" prostorov, kot so kuhinja, dnevna soba in jedilnica. To seveda ne pomeni, da mora biti kopalnica na drugem koncu stanovanja od vseh prostorov ločena z dolgim hodnikom, ampak da vsaj v vidnem polju iz drugih prostorov ustvarite formalne razmejitve.
{api_embed_photo}721942{/api_embed_photo}

Školjka ni prestol

Bistvo kopalnice in prva stvar, ki jo zagledate, ko stopite vanjo, naj ne bo straniščna školjka. Poskrbite, da ne bo padla v oči, niti ko stojite pred odprtimi vrati kopalnice. Če prenavljate, razmislite o ločitvi bodisi stranišča od kopalnice bodisi stranišča in prhe od umivalnika. Slednja rešitev denimo omogoča, da nekdo stoji pod prho, medtem ko se nekdo drug pred umivalnikom pripravlja na nov dan ali za spanje. Obe funkcionalnosti lahko v enem prostoru ločite s tanjšim zidcem, ki pri tlorisu kopalnice praktično ne pomeni ničesar - le nekaj centimetrov. Zato pa lahko uporabnost kopalniškega prostora podvoji.
{api_embed_photo}721941{/api_embed_photo}

Izkoristite prostor za prho

Tudi če kopalnica ni majhna - kaj šele, če je -, bo videti večja, prostornejša, privlačnejša in bo delovala celo bolj čista, če boste namesto zaprte kabine za prho vanjo postavili breznivojsko prho s talnimi ali stenskimi odtoki in steklenimi vrati po celotni višini. Ta rešitev izpolnjuje načela univerzalne zasnove kopalniškega prostora in omogoča funkcionalno rabo vsem, tudi starejšim ali drugače gibalno oviranim uporabnikom, prav vsakemu uporabniku pa ponuja udobnejšo rabo in več prostora.
{api_embed_photo}721935{/api_embed_photo}

Večje še ni nujno boljše

Ne, večje ni boljše. Le boljše je boljše! Bodisi načrtujete glavno kopalnico v svoji sanjski hiši bodisi rešujete težave in iščete rešitev za naraščajočo družino v kakšni dodatni majhni kopalnici - najbolj pomembno izhodišče je naslednje: opremljena naj bo tako, da bo vašim specifičnim potrebam služila učinkovito in funkcionalno. Seveda je lepo, če je kopalnica videti fantastično, ampak dober dizajn kopalnice se bolj pozna v odgovoru na vprašanje, kako ta deluje kot kako je ta videti! Dober dizajn pomeni, da prostor funkcionira bolje, da je bolj preprost za vzdrževanje in da vam za malo vložka daje veliko učinka.
{api_embed_photo}721934{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta