Ko hiša postane premajhna za vse: Preureditev ali dozidava?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
04.09.2020 02:00

Sodobne hiše so manjše, kot so bile nekoč, ko je v njih bivalo več generacij, zato nam, ko se družina poveča, ne preostane drugega kot domiselna preureditev notranjih prostorov ali gradnja prizidka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epr/Schwoererhaus

Vseh možnih scenarijev in življenjskih dogodkov se ne da predvideti, opozori arhitekt Iztok Kos, smiselno pa je objekt vnaprej zasnovati tako, da se lahko ta preoblikuje, prizida, nadzida ali pa da se del hiše transformira, če se družina poveča: na primer, če pod streho vzamemo babico ali dedka, ki ne zmoreta več skrbeti zase, ali pa se eden od otrok odloči, da zaradi finančnega stanja gnezdo s svojo partnerico in otrokom uredi kar doma, v hiši staršev.

Racionalne rešitve

V preteklosti so se gradile velike hiše, prav z namenom, da v njih udobno bivajo dve, tri generacije. Težav s prostorom v teh hišah ni. Morda je treba preurediti zgolj kakšen prostor, ga na novo opremiti, porušiti kakšno steno, da bi iz dveh prostorov dobili enega, ali obratno, pregraditi kakšen večji prostor, da bi iz njega dobili še kakšnega dodatnega. Več težav s pomanjkanjem prostora, ko pod našo streho pridejo živet stari starši ali otroci s svojo družino, pa nastanejo v sodobnih hišah, ki so manjše, a bolj funkcionalno razporejene. Medtem ko so graditelji hiš nekoč želeli tudi po 200 ali 250 kvadratnih metrov velika domovanja, je danes povprečna velikost hiše 140 kvadratnih metrov, torej se je tudi kvadratura opazno zmanjšala, pojasni Peter Podplatnik iz Marlesa. 

Montažna gradnja je lahka gradnja, zato omogoča precej hitro in preprosto izvedbo nadzidave na obstoječo hišo ali celo na stanovanjski blok.
Marles

Preureditev je preprostejša

V nekaterih hišah po navadi ni dovolj prostora za vse, ko se družina s štirih poveča na pet ali celo šest članov. Zato je treba poiskati ustrezne rešitve, se pri tem posvetovati s strokovnjaki, predvsem z arhitekti, ki bodo zagotovili vso pomoč in podporo. Pomembno je pripraviti dober in natančen projekt, da kasneje ni večjih zapletov in pomislekov.
Arhitekt Iztok Kos svetuje, da se najprej natančno pregleda vsa postavitev v obstoječi hiši: "V prvi fazi, če seveda stanje dopušča, se izognemo prizidkom in dozidavi. Pri vseh dodatnih pozidavah, kot sta prizidek, nadzidek, je potrebnem celoten gradbeni projekt arhitekture in pridobitev gradbenega projekta. Stroški se tako povečajo in čas izvedbe se podaljša."
Kos nadaljuje, da je po pregledu notranjih prostorov, nosilnih sten in celotne inštalacije v hiši smiselno narediti projekt preureditve. "Zrišejo se tlorisi prostorov, rušitve, pozidave, inštalacije (voda, kanalizacija, elektro ...). Pri rušitvi nosilnih sten je potreben posvet s statikom, katere usmeritve oziroma projekt je treba upoštevati," pravi Kos. "Šele ob ugotovitvi, da prostori nikakor ne zadostujejo bivalnim potrebam, je smiselno razmisliti o dozidavi k obstoječem objektu in izbrati dve možni alternativi - prizidek ali nadzidek."

Prizidek hiše se smatra kot novogradnja, zato je zanj treba obvezno pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje.
Shutterstock

Na preureditev je treba gledati kot na celoto

Smiselno je projekt na papirju tudi dobro uskladiti z izvajalcem, izbrati prave materiale in določiti razumne roke, skratka, treba si je treba vzeti čas, poudari Kos. Nadaljuje, da je vse dodatne pozidave, kot so nadzidek in prizidek, treba uskladiti s predpisi in izdelati projekt za gradbeno dovoljenje (PGD). "Za preureditev podstrešja v bivalni prostor pa na primer PGD ne potrebujete. Pri podstrešju največkrat težave povzročajo višine, ki se jih z nadzidavo reši, vendar sta tako kot za prizidek potrebna PGD in gradbeno dovoljenje (GD)," pojasni arhitekt. Po njegovih besedah je težko oceniti, kaj je najbolj smiselno: "Vedno je treba na preureditev gledati kot na celoto. Obstaja veliko lepih prizidkov in nadzidkov, ki so lepo oblikovani in dobro načrtovani. Vse je odvisno od situacije, želja in na koncu kot vedno od financ."

Dozidava možna tudi pri montažni gradnji

Za nadgradnjo ali dozidavo se lahko odločimo tako pri klasični kot pri montažni gradnji, pojasni Peter Podplatnik iz podjetja Marles. Nataša Teraž, vodja razvoja v podjetju Lumar, pa pojasni, da se montažna gradnja z vidika nadgradenj in dozidav ne razlikuje veliko od klasične gradnje. "Tudi v montažni gradnji so, odvisno od potreb in želja, možne različne nadzidave in dozidave. Zaradi manjše teže konstrukcije je nadzidava pri obstoječih klasično grajenih objektih celo boljša izbira," pojasni Teraževa. Pri montažnih objektih je mogoče izvesti različne nadzidave in dozidave. Pri nadzidavah je pomembno, poudari sogovornica, da preverimo dodatne obtežbe, ki jih na obstoječo konstrukcijo prinaša nadzidava. V primeru stanovanjskih hiš, kjer nadzidave večinoma zajemajo eno dodatno nadstropje, dodatne obtežbe niso problematične. Prizidek ne predstavlja nobenih dodatnih obtežb na konstrukcijo, je pa potrebna statična analiza za prizidke z večjimi razponi na stiku obstoječe konstrukcije in prizidka, poudari Nataša Teraž. In še, da se lahko glede na statične analize predvidijo dodatne preklade, ki se lahko pri montažni gradnji "skrijejo" tudi v obstoječo stropno konstrukcijo.

V montažni gradnji so, odvisno od potreb in želja, možne različne nadzidave in dozidave. ​​
Lumar

Obseg del je odvisen od strešne konstrukcije

Pri izvedbi nadgradnje oziroma prizidka se kot prednost ponovno izkaže proizvodnja elementov v proizvodnji, kar bistveno skrajša čas dela na gradbišču, pravi Teraževa. "To je pri že vseljenih objektih zelo pomembno. V primeru nadgradnje je treba v prvi fazi odstraniti obstoječo strešno konstrukcijo in kritino. Če bo nova streha enaka obstoječi, bi lahko obstoječo kritino eventualno ponovno porabili za pokrivanje. Za montažo novih sten nadzidave je treba najprej pripraviti stropno konstrukcijo, obseg del je odvisen od vrste obstoječe strešne konstrukcije: v določenih primerih je treba izvesti dodatno stropno konstrukcijo. Na stropno konstrukcijo se nato gradi nova etaža z novo strešno konstrukcijo," razloži sogovornica. Kot nadaljuje, je pri pri dograditvi prizidkov treba najprej odstraniti del obstoječe stene, kjer bo predviden prehod v prizidek. Nato se na izvedeno temeljno ploščo podobno kot vse druge montažne hiše postavijo stene prizidka. Pri tem je treba še enkrat poudariti prednost proizvodnje elementov v proizvodni hali, zaradi česar je sama izvedba izredno hitra in čista. Obstoječi objekt zato ni dolgo izpostavljen zunanjim vremenskim vplivom, kar je posebno pomembno pri nadzidavah, kjer je vremenu izpostavljena velika površina. V proizvodnji se izvede celotna konstrukcija nadzidave, vključno s stavbnim pohištvom. Tako se lahko že po enem dnevu montaže izvede nova strešna konstrukcija s strešno folijo, s čimer je objekt zaščiten pred vremenskimi vplivi, doda Teraževa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta