Sodobna gradnja hiš se pogosto razlikuje od klasične: Opuščajo se napušči, pod fasado se skrivajo žlebovi

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.12.2021 02:00

Preverili smo prednosti in slabosti, ki jih prinaša gradnja brez napuščev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epr/wolf-haus

Del strehe, ki sega čez zunanjo steno stavbe, je bil nekoč nepogrešljiv element na hiši. Napušč ima na stavbi namreč edinstveno vlogo: večji kot je, bolj ščiti fasado in zgornji del hiše ne samo pred dežjem, temveč tudi pred soncem in povišanjem temperature v notranjosti stavbe. Manjši pa lažje kljubujejo močnemu vetru.

Brez štrlečih elementov

V sodobni arhitekturi se graditelji hiš za napušč oziroma stičišče med streho in fasado večinoma odločijo zaradi tradicionalnega videza in boljše zaščite fasade pred padavinami, mnoge moderno zasnovane hiše pa ga sploh nimajo. Kot pravi Kristina Bavcon iz podjetja Eternit Slovenija, je odločitev o tem v prvi vrsti pogojena z estetiko oziroma celotnim videzom stavbe in z izbiro materialov. "Pri gradnji z vlaknocementnimi fasadnimi ploščami in ravni ali valoviti kritini napušča po navadi ni. To pa pomeni, da morajo biti vsa dela zelo kakovostno izvedena," opozori Bavconova. Po njenih besedah se hiše, ki nimajo napušča, posebej dobro obnesejo na vetrovnih območjih in tam, kjer so močne ujme pogostejše, oblika zgradbe brez štrlečih elementov pa je bolj skladna.

V hribih ali dolinah, v sončni pripeki ali mrazu, na obnovljenih ali novozgrajenih objektih - ravna kritina kljubuje neurjem, toči in obremenitvam s snegom. Primerna je za najzahtevnejše arhitekturne izvedbe, saj omogoča izvedbo loma strešine, prehod na fasado ter izdelavo globeli, slemena, grebena in podobno.
Eternit

Manjša možnost poškodb na fasadi

Matija Proj iz podjetja Weber Terranova, Saint-Gobain, opozori, da je napušč pomemben element na vsaki hiši, saj zmanjša možnost poškodb na fasadi, predvsem pa jo ščiti pred vlago. "Fasadne površine na zgradbah kubusnih oblik, kjer napušča ni, so neprestano podvržene vremenskim vplivom, zemlja ob hiši je bolj vlažna kot pri hišah z napušči. Vlaga prodira v zunanje zidove skozi majhne odprtine in rege ob stikih gradbenih elementov," pojasni Proj. Da je pomanjkljivost hiš brez napušča zamakanje, se strinja tudi sogovornica iz Eternita Kristina Bavcon, a hkrati doda, da pri močnejših nalivih lahko začne zamakati fasada ne glede na to, koliko napušča imamo. Rešitev za to so po njenem mnenju sodobni materiali zaključnih slojev, ki zagotavljajo popolno zaščito proti vlagi, prav tako pa svetuje pri hišah, ki so brez napušča, izbiro temnejših barv fasadnih oblog.

Pozornost tesnjenju

Že pri načrtovanju moramo upoštevati tveganje zaradi opustit napušča, je prepričan Matija Proj. Priključke drugih gradbenih elementov na fasado moramo zato skrbneje izdelati in pri tem upoštevati posebne pogoje izdelave. Veliko pozornost je treba nameniti predvsem ustreznemu tesnjenju stikov fasadnega sistema z drugimi elementi na zgradbi, opozori sogovornik. In nadaljuje: "Prav tako je treba zagotoviti ustrezno vodotesnost stikov na okenskih policah in vodilih ter poskrbeti za sekundarno odvodnjavanje pod policami. Priporočljiva je tudi dobra vodotesnost vseh elementov, ki se priključujejo ali obešajo na fasado, pri tem mislim na tende, varnostne kamere, hišne številke ..." Napušč na hiši sicer lahko izdelamo kasneje, še doda Proj, vendar moramo upoštevati spremembe v statiki konstrukcije.

Pri hiši brez napušča je treba veliko pozornost nameniti ustreznemu tesnjenju stikov fasadnega sistema z drugimi elementi na zgradbi.
Baufritz

Bolj dovzetne za razvoj alg in plesni

Na vprašanje, kako se pri hiši brez napušča obnesejo drugačne fasade in kako zagotoviti njihovo dolgotrajno odpornost, Proj odgovori, da če je zagotovljena vodotesnost vseh stikov in prebojev, težav ni pričakovati. "Če pa dopustimo vdor vlage v fasadni sistem, se težave pokažejo pri vseh vrstah fasad," opozori sogovornik. Omeni še težavo, ki je, kot pravi, skupna vsem fasadam: "Fasade na objektih brez napuščev so bolj dovzetne za razvoj alg in plesni, saj je površina neprestano vlažna zaradi padavin in vsakodnevne kondenzacije. Vlaga pa je glavni vzrok za razvoj alg in plesni." Zato za tovrstne zgradbe v podjetju Weber Terranova, Saint-Gobain, priporočajo zaključni sloj, ki s hidrofilnim učinkom pospeši sušenje in oddajanje vlage s površine. Hitreje kot se fasadna površina posuši, manjša je možnost za razvoj alg in plesni ali pa se podaljša inkubacijska doba za njihov razvoj, še razkrije Proj.

Za fasado na hiši brez napušča je priporočljivo izbrati zaključni sloj s popolno zaščito pred vlago.
Baufritz

Tudi skriti žlebovi pomenijo tveganje

V sodobni gradnji pa se ne opuščajo samo napušči, temveč se skrivajo tudi žlebovi. Skriti žlebovi na strehah morajo biti natančno vodotesno izvedeni. "Pozornost je treba posvetiti lokalnim toplotnim mostovom in predvideti možnost kondenzacije pod pločevino," pravi Proj, ki odsvetuje izvedbo odvodnjavanja pod fasadnim sistemom oziroma žlebove, ki so vgrajeni v fasadni sistem. Tovrstni žlebovi namreč po njegovem mnenju predstavljajo tveganje: "Pojavijo se lahko težave z zatekanjem notranje kondenzacije pod fasado, lisavost na mestu tanjše izolacije ali razpoke na zaključnem sloju fasade." Matija Proj je odločen: "Smernice namreč ne predvidevajo izvedbe odvodnjavanja znotraj fasadnega sistema."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta