Na pravi poti: Mislite zunaj okvirjev in postanite neodvisni

Majhna raba energije, zajem sonca skozi okna, lastni les, elektrika iz lastne sončne elektrarne - vse to vas lahko popelje v energetsko neodvisnost. A gremo lepo po vrsti ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Neodvisnost je ena tistih lepih, velikih besed, ki dajejo občutek varnosti. Pomembna je zlasti pri energiji, hrani, vodi, varnosti in pri zagotavljanju osnovnih potreb, kar je nujno za sonaraven demokratičen razvoj družbe. Taka družba je trdna, globalni ekonomski in energetski pretresi je ne zamajejo. Neodvisnost se je v Sloveniji končala z globalizacijo in potratno rabo. Od polovice 20. stoletja dalje smo postali odvisni od uvoza energentov in hrane. Uradno imamo več kot pol energije domače, dejansko pa je imamo le tretjino. Jedrska energija je le statistično prikazana kot domača, saj so tehnologija, oprema in jedrsko gorivo uvoženi, domača sta le hladilna voda in prostor za jedrske odpadke. Podobna je odvisnost od uvoza hrane, doma je pridelamo le tretjino.

Energetska neodvisnost posameznikov

Neodvisnost je pomembna tudi za posameznike. To so upoštevali naši predniki. Stavbe so bile zgrajene iz lokalnih materialov, za kuhanje in ogrevanje so uporabljali lokalne energente, hrana je bila pridelana lokalno, beseda skromnost ni bila le puhla fraza. Danes je drugače. Smo energijsko potratna družba, med bolj potratnimi v Evropi. Ne le da je raba energije draga in nas peha v odvisnost, vpliva tudi na klimatske spremembe. V svetu in pri nas rastejo cene energije in hrane. Kako zmanjšati rabo energije, razbremeniti denarnico in obvarovati okolje?

Praviloma so za izvedbo fasade najboljši spomladanski in jesenski meseci. Za vgradnjo večine fasadnih izdelkov velja, da mora biti temperatura med vgrajevanjem in vezan­jem nad petimi stopinjami Celzija, priporočljivo pa je, da ne presega 30 stopinj.
Shutterstock

Raba energije

Strošek ogrevanja je odvisen od cene energenta, od izkoristka rabe in od bivalnih navad. Proti podražitvam energije ni čarobne paličice, je pa možno obrzdati stroške.

• Najpomembnejša je odločitev o izbiri energenta. Načelno velja, da je dražje ogrevanje z utekočinjenim naftnim plinom, elektriko in kurilnim oljem, cenejše pa z zemeljskim plinom, lesno biomaso, toplotnimi črpalkami in daljinsko ogrevanje. Kombinacija toplotne črpalke in lastne sončne elektrarne je najprimernejša.

• Na ceno energenta ne morete vplivati, lahko pa na porabo. Če je stavba potratna, načrtujte ambiciozno energetsko prenovo, ki bo zmanjšala rabo energije na desetino sedanje. V dobro izolirani stavbi z učinkovitim ogrevalnim sistemom je ogrevanje cenejše. Najcenejša je energija, ki je ne rabite.

• Spremenite bivalne navade. Ne zapravljajte energije, ne grejte pretirano, zračite z najmanjšimi toplotnimi izgubami in namesto dviga termostata raje oblecite jopico. Narobe delate, če zaprete radiatorje, zatesnite okna in ugasnete luči, saj obsedite v hladnem, vlažnem in temnem stanovanju. Stavba je namenjena za kakovostno bivanje, ob majhnih stroških in majhni rabi energije. Znižajte potrebe po ogrevanju, prezračujte z vračanjem toplote in v največji meri uživajte dnevno svetlobo.

Za povprečno gospodinjstvo z letno rabo 3500 kWh zadošča 4 kW sončna elektrarna.
Shutterstock

Siva voda

Pitna voda je dragocena. Si predstavljate, da več kot pol pitne vode porabite za splakovanje stranišč? Stranišče lahko splaknete z vodo, ki je v gospodinjstvu že uporabljena. Siva voda je odpadna voda, uporabljena pri umivanju, kuhanju, pomivanju posode in pranju perila, ki jo ponovno uporabite za splakovanje stranišč. Z rabo sive vode zmanjšate rabo pitne vode za polovico, za ravno toliko zmanjšate odplake in razbremenite čistilno napravo, strošek se razpolovi. Vendar morajo biti hišne inštalacije prilagojene rabi sive vode, na to pomislite ob novogradnji ali prenovi stavbe.

Stranišče lahko splaknete s sivo vodo. To je voda, ki je bila uporabljena pri umivanju, kuhanju, pomivanju posode, pranju perila in je primerna za ponovno uporabo za splakovanje stranišč.
Shutterstock

Prezračevanje je temelj zdravja

Tradicionalne stavbe so netesne, tudi pri zaprtih oknih so prezračene. Sodobne stavbe pa so tesne. Zrak se v njih hitro poslabša, nastane nezdravo in neudobno notranje okolje. Zato je treba sodobne in prenovljene stavbe mehansko prezračevati! Toploto odpadnega zraka pa se splača zadržati, svetujemo centralno mehansko prezračevaje z vračanjem toplote (rekuperacijo).

Stroški

Treba je zmanjšati stroške in odpraviti nepotrebne izdatke. Preverite, kaj plačujete, kateri stroški so preveliki in kateri nepotrebni. Energetsko knjigovodstvo je preprosto orodje za znižanje stroškov. Mesečno spremljajte rabo energentov in vode ter s tem povezane izdatke. Naredite načrt znižanja in mu sledite. Če boste skrbni, boste prvo leto znižali stroške za vsaj deset odstotkov, drugo še za pet in tako naprej.

Načeloma velja, da je cenejše ogrevanje z lesno biomaso, zemeljskim plinom, toplotnimi črpalkami in daljinsko ogrevanje.
Shutterstock

Samooskrba

Sončna elektrarna na strehi v samooskrbi lahko proizvede več elektrike, kot je potrebno za delovanje stavbe in vseh aparatov v njej. Čez nekaj let, ko bodo razvita pametna omrežja, bo primerno integrirati v samooskrbno stavbo še akumulator, tako bo sončna elektrarna lahko pošiljala energijo v omrežje po visoki ceni. To bo dvojna korist - vi boste imeli dohodek, omrežje pa bo bolj stabilno. Naložba v sončno elektrarno se lahko povrne že v petih letih. Vendar ne pretiravajte z močjo svoje sončne elektrarne. Preverite svojo porabo in znižajte potratnost. Za povprečno gospodinjstvo z letno rabo 3500 kWh zadošča 4 kW sončna elektrarna.

Naši predniki so bili mnogo bolj neodvisni. Hrana je bila pridelana lokalno, beseda skromnost ni bila le puhla fraza.
Shutterstock

Najugodnejša kombinacija

Cena ogrevanja je sestavljena iz opreme, vzdrževanja in energentov. Poiščite najzanesljivejšo in najprimernejšo kombinacijo, ne najnižjih postavk. Majhna raba energije, zajem sonca skozi okna, lastni les, elektrika iz lastne sončne elektrarne, vse to vas lahko popelje v energetsko neodvisnost. Ob skrbni rabi boste imeli dovolj lastne elektrike tudi za pogon e-avtomobila in za prodajo. Namesto razmišljanja o znižanju stroškov razmislite o ustvarjanju dohodka. Mislite zunaj okvirjev. Neodvisni posamezniki pripomoremo k neodvisni družbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta