Prezračevanje: Naj bo stavba stara ali nova, v njej naj bo vselej svež zrak

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.01.2023 03:00

Vgradnja prezračevalnega sistema vodi v izboljšanje kakovosti zraka v bivalnih prostorih. V novogradnje lahko vgradimo centralni ali decentralni sistem, slednji je najboljša rešitev tudi za blokovska stanovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Da bi porabili čim manj energije za ogrevanje in hlajenje stavb, je treba stavbe čim bolje izolirati. Vendar, višja ko je zrakotesnost stavb, slabša postane kakovost zraka v notranjih bivalnih prostorih, če v njej ni poskrbljeno za pravilno mehansko prezračevanje.

"V današnjih razmerah želimo vsi prihraniti čim več energije, ki jo potrebujemo za ogrevanje. Zaradi tega težimo k čim večji zrakotesnosti, izboljšujemo toplotno izolacijo, menjujemo stavbno pohištvo ..." našteva Milan Kuster iz podjetja Lunos. Ob tem pa pogosto pozabimo, da mora hiša "dihati", sicer je bivanje v njej slabše kakovosti in pogosto tudi nezdravo. "Notranji izrabljen zrak je treba stalno izmenjevati z zunanjim, s svežim zrakom," opozori strokovnjak za prezračevanje in pravi, da je idealno, če to počnemo kontrolirano, torej, ne preveč in ne premalo. "To nam dejansko lahko uspe zgolj z vgradnjo ustreznega prezračevalnega sistema," poudarja Kuster. Tako bo izmenjava zraka potekala brez toplotnih izgub, vstopni zrak pa bo dodatno prefiltriran. Seveda pa bomo z vgradnjo prezračevalnega sistema bistveno dvignili kakovost bivanja v prostorih, hkrati pa odpravili tudi težave z odvečno vlago, plesnijo in kondenzom na oknih, ki pestijo številna slovenska gospodinjstva.

Shutterstock

Dva sistema za novogradnje

Za vgradnjo mehanskega prezračevanja se zadnje čase, zlasti pa po izbruhu pandemije, ko je bil čist zrak postavljen v ospredje, odloča tudi vse več novograditeljev. A ker je različnih sistemov prezračevalnih naprav na trgu kar nekaj, smo Kusterju zastavili tudi vprašanje, kakšno prezračevanje je najprimernejše, ko se zanj odločamo za nove stavbe. Njegov odgovor se glasi: "Pri novogradnjah se lahko odločimo za centralni ali decentralni sistem prezračevanja. Oba sistema sta približno enako učinkovita." Je pa decentralni sistem po sogovornikovem mnenju lažji za vzdrževanje, pa tudi stroški investicije in obratovanja sistema so bistveno nižji kot pri centralnem sistemu.

Djd/Stiebel Eltron



Centralno prezračevanje zajame svež zrak na strani hiše, ki je najmanj obremenjena. Nato ga ventilator vodi skozi filtre in toplotni menjalnik, kjer se ogreje in vstopa po kanalih v bivalne prostore.
Djd/Stiebel Eltron

Kako prezračevati v blokih?

V večstanovanjskih stavbah prezračevalne sisteme večinoma ponujajo zgolj v novogradnjah z nadstandardno opremo. Kuster pove, da pri večstanovanjskih stavbah v zadnjih letih beležijo velik porast decentralnih sistemov. "Omenjeni sistem ima v bloku številne prednosti pred centralnim. Predvsem je pomembno, da lahko vsako stanovanje samostojno krmili delovanje sistema in da to ni odvisno od tega, kaj počnejo sosedi. Prav tako pri decentralnem sistemu ni potreben dodaten prostor za prezračevalno napravo, saj je vsa tehnika skrita v zidu že med gradnjo objekta," pojasni sogovornik.

Shutterstock

Sanacija od A do Ž

Vsekakor pa prezračevalni sistem ni nekaj, kar je namenjeno zgolj za novogradnje, temveč je za ustrezno prezračevanje smiselno poskrbeti tudi pri rabljenih nepremičninah, še zlasti, če se odločimo za temeljito prenovo. Kajti prav stanovalci starih hiš in blokovskih stanovanj se po izvedbi toplotne izolacije stavbe najpogosteje pritožujejo nad slabim zrakom v bivalnih prostorih, preglavice ponekod povzročata tudi prekomerna vlaga in plesen. Kakšno prezračevanje je najprimerneje izbrati, ko saniramo staro hišo in na njej zamenjamo dotrajano stavbno pohištvo ter poskrbimo za toplotno izolacijo zunanjega ovoja? Kuster odgovarja, da je pri sanacijah dotrajane nepremičnine odločitev še najbolj enostavna, saj centralni prezračevalni sistem tam ne pride v poštev oziroma ga je možno vgraditi le ob zelo velikem gradbenem posegu. Investitorjem zato priporoča, da se ob menjavi oken in izdelavi dodatne izolacije hkrati vgradi decentralni prezračevalni sistem.

Lunos


Zakaj je vgradnja mehanskega prezračevanja najbolj smiselna prav takrat, ko se menjavajo okna in izvaja izolacija fasade? "Ker z izvedbo sanacije od A do Ž znižamo strošek investicije, hkrati pa se izognemo nekaterim težavam, do katerih lahko pride ob naknadni vgradnji prezračevalnega sistema v stavbo," sklene sogovornik.

Z vgrajenimi prezračevalnimi napravami bo zrak vedno svež in čist, brez odvečne vlage in kondenzacije na oknih.
i-VENT
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta