Napotki za zdravo in bujno trato

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
21.03.2024 14:31

Spomladanska nega trate je ključnega pomena za ustvarjanje čudovite zelene površine, ki bo obogatila videz vašega doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

S pravilnimi postopki lahko zagotovite, da bo trata uspešno preživela rastno sezono. Preden se lotite nege je pomembno, da zemlja ni več pomrznjena in da bilke trave niso poškodovane.

Čiščenje in grabljenje

Prvi korak spomladanske nege trate je odstranitev odpadlega listja, vej in drugih ostankov s površja. GARDENA combisystem Nastavljive grablje so idealne za odstranjevanje materiala s trate, ter vrtnih poti. Nastavljiva delovna širina od 30 do 50 cm ponuja grabljenje finega in grobega materiala kot je listje, vejice, pokošena trava ter ostalega vrtnega odpada.

GARDENA combisystem Nastavljive grablje s prilagodljivo razdaljo med roglji omogočajo grabljenje finega ali grobega materiala.
Arhiv Naročnika

Prezračevanje

S prezračevanjem zrahljate zbito zemljo, kar omogoča pretok zraka do korenin in izboljša rast travnih bilk.

GARDENA combisystem Odstranjevalnik pomaga odstraniti mah, plevel in travni filc. Rezila iz nerjavnega jekla na delovni površini 32 cm, nežno prodrejo pod površje in izboljšajo absorpcijo zraka, vode in hranil v tleh ter ustvarjajo ugodne pogoje za rast trave. Prevleka Duroplast omogoča vzdržljivost ter zaščito pred korozijo.

GARDENA combisystem Odstranjevalnik poskrbi za odstranjevanje mahu in odmrlih bilk trave, ter omogoča boljšo absorpcijo zraka, hranil in vode v tleh.
Arhiv Naročnika

Dosejevanje

Po zimskem mirovanju se marsikje pojavijo prazne zaplate. Dodajte travno seme in uporabite trosilnike za enakomerno razporeditev semena po površini. Za lažji raztros lahko seme pomešate tudi z mivko.

Gnojenje

Uporabite spomladanska gnojila z visoko vsebnostjo dušika, ki bodo zagotovila potrebna hranila za rast. Pravilno gnojenje je ključno za zdravo in bujno travo.

GARDENA combisystem Posipalnik je odlično orodje za enakomeren raztros semen, peska in gnojila za trato na srednje velikih površinah. Za vsa opravila nege trate priporočamo dolžino ročaja combisystem 130 cm ali 150 cm, kar omogoča udobno delo.

GARDENA combisystem Posipalnik zagotavlja enakomeren raztros posipnega materiala in udobno delo.
Arhiv Naročnika

Zalivanje

Redno preverjajte vlažnost zemlje in po potrebi zalivajte. Zalivajte zgodaj zjutraj, da preprečite nastanek plesni.

Košnja

Ko trava prvič zraste nekje nad 9 cm jo lahko skrajšate na približno 5 cm. Pazite, da pri košnji ne odrežete več kot tretjino bilke, saj je bolje kositi pogosteje in odrezati manj.

Zatiranje plevela

Redno odstranjujte plevel, ki s travo tekmuje za hranila in zavira rast. Uporabite orodja za mehansko odstranjevanje, da ne poškodujete trave.

GARDENA Izrezovalnik plevela omogoča učinkovito odstranjevanje plevela vključno s koreninami, brez pripogibanja. Posebno oblikovan ročaj z integriranim mehanizmom sproščanja omogoča udobno obračanje rezila in odstranjevanje plevela. Odstranite plevel brez kemikalij in zaščitite svoj vrt ter okolje.

GARDENA Izrezovalnik plevela omogoča naravi prijazno, mehansko odstranjevanje plevela brez bolečin v hrbtu.
Arhiv Naročnika

Obrezovanje robov

Obrezujte robove trate, da ohranite urejen videz vrta, ter preprečite rast plevela ob robovih.

Brezplačna aplikacija GARDENA myGarden vam ponuja načrtovanje in izris vrta. Ustvarite lahko načrt za gredice, trate, rastline, drevesa, vrtno pohištvo in še več. Poleg oblikovanja okolice vam omogoča tudi samodejno postavitev namakalnih sistemov za optimalno oskrbo z vodo.

GARDENA myGarden je brezplačno spletno orodje za načrtovanje in izris vašega vrta.
Arhiv Naročnika

S pravilno nego bo vaša trata ostala zdrava in bujna. Uživali boste lahko v čudoviti zelenici, ki vas bo vabila na preživljanje prostega čas v naravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.