Želite izboljšati svoj spanec? Potem v spalnici naredite to

J. M.
17.05.2022 04:00

Spalnica mora biti vaše svetišče, ki ga uporabljate za spanje, intimno druženje v dvoje in počitek. Ste vedeli, da lahko temeljito čiščenje spalnice pomaga do boljšega spanca? A to ni edina rešitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Se vam kdaj zgodi, da ko vstopite v spalnico, nemudoma pomislite, kako koristen bi bil pri vas obisk čistilke ali celo selitvenega servisa? Prenatrpana spalnica sproži občutek neugodja, zato odstranite vso nepotrebno kramo z nočne omarice in drugih odlagalnih površin v prostoru. Vsak teden vzemite v roke tudi vlažno krpico in obrišite prah z vseh pohištvenih elementov, tla – še zlasti pod posteljo – pa posesajte vsaj dvakrat tedensko.

Shutterstock

Prednost naj imajo naravni materiali

Ne samo podoba prostora in usklajenost pohištva v njem, temveč tudi ujemanje barv, predvsem pa kakovost in naravnost materialov prispevajo k boljšemu počutju v spalnici. Pogosto se izkaže, da so premetavanje po postelji, slabše spanje ali celo nespečnost posledica neustrezne postelje oziroma predvsem vzmetnice, slabega zraka v prostoru, svoj vpliv na počutje pa imajo tudi materiali. Več ko je naravnih materialov v prostoru, bolj spočiti se boste prebujali v novo jutro.

Pred nakupom jo preizkusite

Vam stara vzmetnica ne daje več zadostne opore? Se je na njej že naredila neudobna vdolbina? Potem bo najbrž čas za novo (preberite, kako izbrati vzmetnico), kajti spanje na dotrajani vzmetnici lahko povzroči težave, ki vas bodo spremljale ves dan, kot so denimo bolečine v mišicah. Dejstvo je, da vsakemu človeku ne ustreza vsako ležišče. Na to vplivajo tako telesna teža in konstitucija kot različne težave in spalne navade. Zato je treba pred nakupom ležišče preizkusiti, to pomeni nanj leči in preveriti vse položaje, v katerih najpogosteje spite. Tisti, ki jim ustreza občutek, da lebdijo nad ležiščem, bodo pri zgornjih plasteh v ležišču izbrali na primer lateks. Drugi imajo raje, da jih ležišče prijetno objame in bodo dali prednost spominski peni ali volni in podobnim naravnim materialom. Tudi velikost ležišča je zelo pomembna. Ležišče mora biti dovolj veliko, da se lahko med spanjem na njem sproščeno obračate in pretegnete. Naj bo za vsaj 20 centimetrov daljše od vaše telesne višine.

Osvežite barvo v prostoru

V zimskih mesecih se ponavadi oblačimo in okrasimo svoje domove s temnejšimi barvami, ki nam lahko pomagajo, da se počutimo toplo in prijetno, a toplejše obdobje leta zahteva druge barve. V svojo spalnico vnesite svetlejšo, bolj barvito pomladno-poletno paleto. Prebarvajte stene spalnice v pastelne odtenke ali si omislite tapeto s cvetlicami.

Pip Studio

Spustite v prostor svež zrak

Kakšna je kakovost zraka v vaši spalnici? Svež zrak pomaga izboljšati delovanje možganov in okrepi imunski sistem, poleg tega pomaga odpravljati težave z nespečnostjo. Naj se vaša spalnica temeljito prezrači vsak dan. Pravzaprav večkrat na dan, obvezno pa pred spanjem in zjutraj, ko se zbudite.

Tudi posteljnino bi bilo najbolje vsako jutro, takoj po spanju, dati na okensko polico, da se zrači najmanj 20 minut, še bolje pa eno uro. Tako se bodo prezračile odeje in tudi vzmetnica, od koder bo izhlapela vlaga, ki se je čez noč nabrala v posteljnini in ležišču.

Samo za spanje

Morda se je v vaši garderobni omari nabralo preveč oblačil. Lahko jih podarite ali odnesete v zbirni center. Obdržite res zgolj oblačila, ki jih radi nosite in se v njih počutite dobro.

In še nekaj: poskusite ohraniti spalnico kot prostor samo za spanje, saj vam bo to pomagalo povezati ta kotiček doma z občutkom miru in udobja.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta