Obnova hiše: Kateri fasadni sistem izbrati?

Tina Recek Tina Recek
21.09.2019 01:25

Pri obnovi fasadnega sistema imamo na voljo pestro izbiro. Če smo omejeni pri debelini zaradi preozkih okenskih okvirjev na špaletah, je rešitev tanek fasadni sistem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ogledalo vsake hiše je fasada, ki domovanje ščiti pred zunanjimi vplivi. Če hišo obnavljamo, lahko z namestitvijo ustreznega fasadnega sistema in zamenjavo starih oken z novimi zmanjšamo stroške ogrevanja in hlajenja za okoli 50 odstotkov.
Preden se lotimo dela, je treba oceniti stanje hiše in pregledati detajle. Kajti, kot poudari Matija Proj iz podjetja Saint-Gobain Weber, pri starejših hišah je lahko veliko težav. Med njimi je slaba ali neobstoječa hidroizolacija temeljev in sten, ki zahteva izkop in popravilo. Lahko je težava kapilarni vlek, ki ga je treba zaustaviti pred izvedbo fasadnega sistema. Prav tako lahko nevšečnost predstavljajo že zamenjana okna, pri čemer pri debelini okvirjev ni bila upoštevana debelina bodoče vgradnje toplotne izolacije na špaleti. Pogosto so težava tudi nerešljivi toplotni mostovi, zaradi katerih se lahko na notranji strani objekta razvijejo alge in plesni.

Nepravilna izbira okenskih polic

Pri starejših hišah se velikokrat srečamo tudi z nepravilno izbiro okenskih polic in z omejitvami pri njihovi vgradnji. Nepravilna izbira okenskih polic, njihovih zaključkov in priklopov na fasadni sistem je običajno glavni vir zatekanja vode v fasadni sistem ter posledično težav. Kritična, za dolgo življenjsko dobo in funkcionalnost fasadnega sistema, je tudi vgradnja fasadnih zaključkov in profilov na vseh stikih fasadnega sistema z drugimi elementi na objektu, ki preprečujejo vdor vode v fasadni sistem.

Ko se odločimo za sanacijo fasade, izberimo tudi primerno izolacijo zanjo, pri njeni izbiri pa naj vam pomaga strokovnjak.
Shutterstock

Če so težave s prekomerno vlago

Starejši objekti imajo nemalokrat težave s prekomerno vlago v stenah zaradi že zgoraj omenjenega kapilarnega vleka. Proj v tem primeru svetuje izvedbo vertikalne hidroizolacije in injektiranje, ter fasadni sistem na stekleni/kameni volni ali fasadni sistem na perforiranem ekspandiranem polistirenu (EPS). Gre namreč za rešitve, ki so difuzijsko odprte, sestavljene iz materialov, ki so difuzijsko usklajeni, in zato najbolj primerne za objekte, kjer je bila vlaga težava pred sanacijo. Če težav z vlago ni, pa so za vgradnjo primerne vse vrste fasadnih sistemov, tj. fasadni sistem z EPS-F, kameno volno, stekleno volno in na bakelitu- snovi iz fenolne smole.

Tanka fasada za skoraj vse gradnje

Sogovornik Proj nadaljuje, da glede konkretne izbire fasadnega sistema pri njegovi obnovi ni enoznačnega odgovora. Katerega bomo torej izbrali, je odvisno od specifike objekta in želja. Če želimo na primer tanko fasado, imamo na voljo fasadni sistem, s katerim lahko debelino fasade zmanjšamo za 50 odstotkov in hkrati ohranimo toplotno učinkovitost fasade.
Omenjeni fasadni sistem je primeren za skoraj vse vrste gradenj - zlasti se izkaže pri sanacijah objektov, kjer kratki napušči, preozki okenski okviri na špaletah ali omejitve pri površini balkonov pomenijo omejitev pri debelini vgrajene izolacije. Sestavljen je iz surovine bakelit, ki zagotavlja 0,020 W/mK že pri štirih centimetrih debeline izolacijske plošče. Izolacijsko jedro tvori pena na bakelitni osnovi, ki je skoraj neprehodna za vročino in mraz. Obojestransko je oblečena v flisu podobno tkanino iz steklenih vlaken, ki ščiti celično strukturo v notranjosti pred mehanskimi poškodbami in hkrati zagotavlja podlago za maksimalen oprijem fasadnega lepila. Izolacijske plošče so negorljive in se ne deformirajo, tudi če so izpostavljene visoki temperaturi in ognju.

Preden se lotimo dela, je treba oceniti stanje hiše in pregledati detajle ter izbrati ustrezen fasadni sistem.
Shutterstock

Strokovnjak naj nas obišče

Kako pa se lotimo dela obnove fasadnega sistem? "Pred izvedbo sanacije priporočamo obisk strokovnjaka podjetja, ki proizvaja fasadne materiale. Ta nam bo svetoval pri izbiri med različnimi fasadnimi sistemi in materiali, nas opozoril na reševanje detajlov in razložil pravilne postopke vgradnje. Sledi naj priprava popisa del, ki mora natančno zajeti opis vseh potrebnih materialov, potrebnih del in izvedbo detajlov. Ko je kvaliteten popis pripravljen, sledi kontaktiranje izvajalcev in priprava ponudb na osnovi tega popisa. Če izvajalci sami pripravljajo izmere in popise, ponudbe med seboj niso primerljive," odgovori Proj. Kvalitetna priprava popisa in poznavanje osnovnih pravil pri vgradnji fasadnih sistemov je po besedah sogovornika tisto, kar zagotovi primerljivost ponudb, prihrani stroške zaradi dodatnih del in čas pri gradnji. Kvaliteta materialov brez upoštevanja pravilnih postopkov vgradnje pa ni in ne more biti jamstvo za kakovostno delovanje fasadnih sistemov. Samo pravilna vgradnja materialov in vodotesnost stikov fasadnega sistema z drugimi elementi na fasadi je jamstvo za optimalne rezultate.

Pogosta težava na fasadah starejših hiš so nerešljivi toplotni mostovi, zaradi katerih se lahko na notranji strani objekta razvijejo alge in plesni, fasada pa prične pokati in odstopati.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta