Toplotni most: nebodigatreba, ki ga je treba odpraviti

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.09.2019 01:39

Strokovnjaki se skoraj soglasno strinjajo, da je praktično nemogoče postaviti hišo, ki bi bila popolnoma brez toplotnih mostov. Z natančnim načrtovanjem in pazljivostjo pri vseh fazah izvedbe pa je njihovo pojavnost zagotovo mogoče zmanjšati na najnižjo možno raven.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epr/remmers

Kaj sploh so toplotni mostovi? Preprosto povedano, so toplotni mostovi mesta na ovoju zgradbe - na strehi, zidovih, ob oknu, na mestih vgradnega pohištva, ob balkonih -, na katerih prihaja do povečanega prehajanja toplote glede na okolico. Razlogi za toplotne mostove so različni, poudarijo strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK: "Lahko gre zgolj za stik dveh različnih materialov, pojavljajo se zaradi specifične geometrije konstrukcije ali zaradi razlike v debelini ali toplotni prevodnosti materialov, na primer opeka - beton." Lahko pa nastanejo tudi kot posledica človeške napake ali malomarnosti. Pojavijo se na primer, če toplotna izolacija ni bila do konca izvedena, če je nemarno nameščena ali je bila morda namočena ali poškodovana, pa tudi kot posledica nepremišljeno vgrajenih inštalacij.

Višji stroški ogrevanja

Bistveno je razumeti, da je na področju toplotnih mostov poraba energije večja, kar posledično pomeni višje stroške ogrevanja, opozorijo strokovnjaki ZRMK. Na takšnih mestih se izjemno rade razvijejo plesni in gobe, pa tudi konstrukcija se sčasoma lahko poškoduje. V nasprotju s splošnim prepričanjem, da so toplotni mostovi težava, ki se pojavlja zgolj pri starejših hišah, gre dejansko za problem, ki je lahko zelo resen tudi pri novogradnjah.

Problem nastane še posebno pozimi, ko so mesta toplotnih mostov na notranji strani stene hladnejša kot druge površine.
Epr/erfurt

Pred znaki jih je težko odkriti

Toplotne mostove je pred pojavom vidnih znakov težko odkriti, opozarjajo sogovorniki. In nadaljujejo: "Uporabiti moramo termografsko analizo, torej termokamero, ki lahko opozori na nepravilnosti pri izvedbi toplotne izolacije. Običajno se pregled izvaja v kurilni sezoni, ko je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo še bolj občutna in so mostovi na kameri najbolje vidni. V vsakem primeru se je za tovrstne preglede modro obrniti na strokovnjaka, ki vam bo znal svetovati, kako najbolj učinkovito sanirati in v prihodnosti preprečevati toplotne mostove."

Energijska sanacija stavbe

Z izvedbo dodatne toplotne zaščite, zamenjavo stavbnega pohištva in popravilom posameznih detajlov lahko rešimo tudi bistvene probleme z geometrijskimi, konstrukcijskimi in konvekcijskimi toplotnimi mostovi, pravijo strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK. Če pri tem posamezne toplotne mostove spregledamo, se njihov relativni vpliv močno poveča - na primer dodatno se zniža površinska temperatura. "Podobno velja za izvedbo toplotne zaščite z notranje strani: območje stika medetažnih plošč z zunanjimi stenami in sorodne detajle je nujno treba reševati posebej," razložijo sogovorniki. In dodajo: "Tudi navlaženi deli ovoja so toplotni most, saj se materialom zviša toplotna prevodnost. Hkrati z drugimi ukrepi je treba preveriti in obnoviti zaščito stavbe pred vlago."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta