Ogrevanje z biomaso: S sodobnimi kurilnimi napravami ne bremenimo okolja

Lesna biomasa je domač, obnovljiv vir energije, če se pridobiva trajnostno in porabi le toliko, da se gozdovi obnavljajo s hitrostjo sečnje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraz "lesna biomasa" oziroma "biomasa" zajema vse energente iz lesa, to so drva, sekanci, peleti in briketi. Je domač, obnovljiv vir energije, če se pridobiva trajnostno in porabi le toliko, da se gozdovi obnavljajo s hitrostjo sečnje.
Shutterstock

Tradicionalni način ogrevanja v naših krajih je z lesom. Po podatkih Statističnega urada Slovenije se približno 220.000 gospodinjstev ogreva z drvmi, 30.000 jih uporablja lesne pelete, 8000 pa lesne brikete ali sekance. Poleg tega se 70.000 gospodinjstev ogreva daljinsko na biomaso, precej gospodinjstev pa uporablja biomaso kot prehodni način ogrevanja. Na splošno lahko rečemo, da se z lesno biomaso ogreva skoraj polovica gospodinjstev.

Lesna biomasa je les v raznih oblikah. Les je obnovljiv, okolju prijazen, domač vir surovin in energije. V času, ko govorijo o toplogrednih plinih, globalnem segrevanju in podnebnih spremembah, je treba poudariti, da je les ogljično nevtralen energent. Zato je, ob primerni rabi, okolju prijazno kurivo.

Za energetsko rabo je primeren manj kakovosten les iz gozdov in negozdnih površin (hlodi, vejevje, grmovje), lesni ostanki iz predelovalne industrije (kosovni lesni ostanki, žagovina, lubje) in recikliran les (uporabljena lesna embalaža, lesni proizvodi brez barvil, lepil, zaščitnih sredstev in dodatkov). Kakovosten les ne spada v peči, naj bo namenjen za predelavo v vrednejše proizvode z večjo dodano vrednostjo.

Pri načrtovanju ogrevanja z lesno biomaso ne pozabite na hrambo goriva. Drvarnice, shrambe za sekance ali zalogovniki za pelete naj bodo primerno veliki, prezračevani in suhi.

Kakovosten les ne spada v peči, naj bo namenjen za predelavo v vrednejše proizvode, z večjo dodano vrednostjo. Za kurjenje uporabljamo les slabše kakovosti, veje in hlode, ki ostanejo po čiščenju gozda. 
Shutterstock

Prevladujejo zastarele kurilne naprave

Ocenjujemo, da je več kot polovica kurilnih naprav na drva neprimernih, kar pomeni, da so zastarele, predimenzionirane, neprilagojene za zgorevanje biomase, ne ustrezajo emisijskim standardom in prispevajo k onesnaževanju zraka. Onesnažen zrak zaradi neprimernega kurjenja je pomembna težava, saj pomeni resno tveganje za zdravje ljudi. Pri neprimernem kurjenju drv nastajajo škodljive snovi, ki lahko povzročijo bolezni dihal, srčno-žilne bolezni in raka.

Vlada je sprejela ukrepe za zmanjšanje onesnaževanja zraka s kurjenjem lesne biomase. Ti ukrepi vključujejo:

  • spodbude za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi, primernimi;

  • ozaveščanje javnosti o nevarnostih onesnaževanja zraka in o prednostih uporabe čistejših goriv.

Kljub tem ukrepom bo trajalo še precej let, da se bo onesnaževanje zraka s kurjenjem lesa znatno zmanjšalo. Predlog zakonske prepovedi rabe kurilnih naprav na drva za ogrevanje novih ničenergijskih enostanovanjskih stavb v strnjenih naseljih je umaknjen. Ne, ker bi bil ukrep neprimeren, temveč ker ni bil pravilno predstavljen javnosti.

Emisije, ki nastajajo zlasti ob nepravilnem kurjenju ali uporabi neustreznih kurilnih naprav, onesnažujejo zrak in negativno vplivajo na zdravje ljudi. Zato je nujno, da so kurilne naprave za biomaso ustrezno projektirane, proizvedene, dimenzionirane in uporabljene.
Shutterstock

Raba drv ni primerna za osnovno ogrevanje sodobnih enodružinskih stavb v strnjenih naseljih iz treh razlogov:

• kotli na drva so premočni za sodobne ničenergijske enodružinske hiše;

• v strnjenih naseljih je težko zagotoviti drvarnice in odlagališča za pepel;

• dimni plini, čeprav v mejah dovoljenega, bremenijo zrak v strnjenih naseljih.

Te stavbe je primerneje priključiti na daljinsko ogrevanje na biomaso ali pa jih ogrevati s toplotnimi črpalkami. Raba drv pa ni prepovedana.

Pravilno ogrevanje z lesom

Izpolnjeni morajo biti vsaj trije osnovni pogoji:

  • pravilno vgrajena sodobna kurilna naprava (primeren prostor, dovod zgorevalnega zraka, odvod dimnih plinov, hranilnik toplote);

  • primerna drva, zračno suha, primerne velikosti;

  • pravilno kurjenje po navodilih proizvajalca kurilne naprave.

Za ogrevanje so primerne oblike lesne biomase:

  • polena, ki so tradicionalna oblika lesnega goriva. Za sušenje jih je potrebno vsaj šest mesecev skladiščiti v pokritem zračnem prostoru.

  • gozdni sekanci so nasekan les, ki izhaja neposredno iz gozda. Izdelani so iz lesa slabše kakovosti. Kuriti je primerno le zračno suhe lesne sekance.

  • peleti so stiskanci, narejeni iz suhega lesnega prahu in žaganja s stiskanjem. So valjaste oblike velikosti fižola. Dostava je lahko v cisternah, velikih vrečah ali manjših vrečkah.

  • briketi so večji stiskanci, ki so narejeni s stiskanjem lubja, lesnega prahu, žaganja, oblancev in drugih neonesnaženih lesnih ostankov. Primerni so za občasno ogrevanje v kaminih ali lončenih pečeh.

Sodobni kotli za les

Sodobnih kotlov na biomaso ni mogoče primerjati s starimi kotli na trdna goriva. Njihova velika učinkovitost, manjša emisija škodljivih snovi in možnost samodejnega doziranja goriva omogočajo trajno energetsko oskrbo z okolju prijaznim energetskim virom. Večja naložba v kurilno napravo se povrne v nekaj letih zaradi nižje cene energenta in boljšega izkoristka zgorevanja, oskrba z domačim energentom pa je zanesljiva.

Za občasno kurjenje so priljubljene sobne peči na lesne pelete. Večina takih sobnih kurilnih naprav ima manjši tedenski zalogovnik za pelete, ki omogoča samodejno delovanje. Sobne peči so primerne za ogrevanje bivalnih prostorov ali za ogrevanje v prehodnih obdobjih.

Pri načrtovanju ogrevanja z lesno biomaso ne pozabite na hrambo goriva. Drvarnice, shrambe za sekance ali zalogovniki za pelete naj bodo primerno veliki, prezračevani in suhi.
Shutterstock

Primerna raba biomase

Izraz "lesna biomasa" oziroma "biomasa" zajema vse energente iz lesa, to so drva, sekanci, peleti in briketi. Če primerjamo ogljični odtis posameznih energentov, je lesna biomasa ogljično nevtralna, kar pomeni, da z zgorevanjem lesne biomase v sodobnih kurilnih napravah ne bremenimo okolja. Lesna biomasa je domač, obnovljiv vir energije, če se pridobiva trajnostno in porabi le toliko, da se gozdovi obnavljajo s hitrostjo sečnje. Kurjenje lesne biomase sicer sprošča emisije ogljikovega dioksida (CO2) kot del kroženja ogljika, dejansko pa le pospeši kroženje v naravi ter koristno izrabi v lesu nakopičeno energijo.

Kurjenje lesne biomase v neprimernih, zastarelih ali predimenzioniranih kurilnih napravah sprošča emisije trdnih delcev, ogljikovega monoksida, dušikovih oksidov in hlapljivih organskih spojin. Te emisije, ki nastajajo zlasti ob nepravilnem kurjenju ali uporabi neustreznih kurilnih naprav, onesnažujejo zrak in negativno vplivajo na zdravje ljudi. Zato je nujno, da so kurilne naprave za biomaso ustrezno projektirane, proizvedene, dimenzionirane in uporabljene.

Kotli na drva morajo biti pirolizni, z dvojnim zgorevanjem in kontrolo dimnih plinov. Obvezno mora biti prigrajen hranilnik toplote. Podobne zahteve so tudi za kotle na drva ali pelete, le da je določilo o hranilniku toplote odvisno od lastnosti kotla.

Za občasno kurjenje so priljubljene sobne peči na lesne pelete. Primerne so za ogrevanje bivalnih prostorov ali za ogrevanje v prehodnih obdobjih.
Shutterstock

Pred kurilno sezono

Dimnikar mora pred začetkom kurilne sezone pregledati kurilno napravo in dimnik. Neprimerne kurilne in dimovodne naprave lahko povzročijo požar ali zastrupitev. Poskrbite za varno ogrevanje, brez improvizacij. Dimnikar vam lahko reši življenje ali premoženje, verjetno zato pravijo, da prinaša srečo.

Če še nimate drv, bodite pazljivi pri nakupu. Drva morajo biti suha. Če še niste pripravljeni za prihajajočo zimo, se že mudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta