Okrasne rastline že kličejo po pozornosti. Kaj potrebujejo v teh dneh?

J. M.
05.09.2022 03:00

Septembra sadimo spomladanske čebulnice in gomoljnice; drobne čebulnice lahko posadimo pod listopadne grmovnice, tulipane, narcise in hijacinte pa na okrasne grede. Kaj pa naredimo s posodovkami?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V začetku septembra prenehamo gnojiti prav vse posodovke, med katere spadajo oleander, svinčevka, pasijonka, angelska trobenta ... Gnojenje bi namreč spodbudilo rast mladih poganjkov, ki pred selitvijo v prezimovališče ne bi dozoreli in bi zato zgnili. Vsekakor pa posodovke dalje redno zalivamo z vodo. Če za posodovke in občutljiva zelišča doma nimate dovolj prostora za prezimovanje, iz rastlin naredite potaknjence.

Balkonske rože še dognojujemo in zalivamo, saj bodo mnoge še mesec ali več zelo lepe in bujno cvetoče.

Shutterstock

Selitev lončnic

Če smo čez poletje imeli na balkonih in terasah sobne lončnice in kakteje, je zdaj čas, da jih preselimo v notranje prostore.

Shutterstock

Pobiranje semen

Ta mesec pobiramo semena rastlin, ki jim bodo v prihodnjih tednih dozorela semena, denimo astram, žametnicam, ognjiču, sončnicam, papeževim svečam, naprstcem. Semena rož je treba dobro posušiti, shraniti v papirnato vrečko, jih označiti in spraviti v ne preveč hladen prostor. Tudi gomolje nekaterih rastlin bo treba spraviti čez zimo: gomolje gladiol izkopljemo iz zemlje, ko listi zbledijo, in jih spravimo v pesek in v hladen prostor.

Shutterstock

Sajenje zimzelenih rastlin

Sajenja dvoletnic, trajnic in grmovnic se lahko lotimo že v septembru. Zimzeleno grmičevje, denimo liguster, lovorikovec, pušpan, božje drevce in iglavce sadimo, dokler je prst na gredah še sorazmerno topla. V nasprotju z listopadnim grmičevjem, ki se sadi potem, ko listi odpadejo, se mora zimzeleno rastje še pred zimo ukoreniniti v tleh. Poleg tega moramo zimzelenčke redno zalivati, ne le ob presaditvi, temveč vsakič, ko daljše obdobje ni dežja, ker vlaga ves čas izhlapeva skozi liste.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta