Kako zasnovati čudovite grede s kamenčki?

Jasna Marin Jasna Marin
04.08.2022 04:00

Na fotografijah so vrtne zasnove s kamenčki videti urejene in navdihujoče. Ko pa želimo kaj podobnega imeti na domačem vrtu, je treba vedeti več kot le to, koliko kilogramov prodnikov bo potrebnih za nasutje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/gutta Werke

Z zemlje, ki bo zastrta s kamenčki, najprej odstranimo travno rušo in morebitne druge rastline. Če so zemljišče preraščali pleveli, še toliko bolj previdno odstranimo vse ostanke korenin. Nato zemljo prerahljamo. Če so tla zbita in težka, jih prelopatamo in jim primešamo toliko kremenčevega peska in komposta, da bo prst pred sajenjem rahla in drobljiva. Robove grede obdamo z lesom, gumo, palisado, betonskimi robniki, granitnimi kockami ali večjimi kamni, da se kamenčki ne bodo raztrosili po zelenici.

Zasajanje rastlin

Ko je zemlja pripravljena za zasajanje, nanjo razporedimo rastline v loncih tako, kot jih nameravamo posaditi. Izlončeni rastlini nekoliko zrahljamo korenine in jo posadimo. Če so korenine spodaj že oblikovale beli krog, jih nekoliko porežemo, da bodo hitro pognale koreninice. Dokler so še v loncih, rastline kakšno uro pred sajenjem zalijemo, nato jih izlončimo in posadimo v zemljo na približno 2/3 globine, dobro zalijemo, nato okrog nasujemo še drobni gramoz. Naposled gredo pokrijemo s 5 do 7 cm debelo zastirko iz kamenčkov, če bomo uporabili večje kamne, naj bo kamnita zastirka debelejša – tudi po 10 cm.

Djd/Gutta Werke

Filc – da ali ne

Skozi kamnito zastirko prej ko slej prodre plevel, zlasti če tla niso primerno pripravljena. Da bi se izognili preraščanju plevela, nekateri vrtnarji priporočajo, da na očiščena, prekopana in zglajena tla položimo geotekstil ali filc, ki prepušča vodo in hkrati preprečuje rast plevelom. Še preden na filc nasujemo kamenčke, je treba posaditi rastline. Pred sajenjem na mestu, kjer bo rasla rastlina, v filc naredimo križni rez, filc razpremo in v zrahljano ter s kompostom obogateno zemljo posadimo rastlino. Dobro zalijemo, nato vogale filca zapognemo nazaj proti rastlini in šele takrat na filc nasujemo kamnito zastirko. Strokovnjaki iz parka vzorčnih vrtov v Tullnu v Avstriji poudarjajo, da pod peščenim ali prodnim nasutjem ni potreben filc, temveč morajo biti tla primerno pripravljena za sajenje, nanje pa nasujejo 10 cm debelo plast kamenčkov.

Djd/Gutta Werke

Velikost prodnikov

Za granulacijo kamenčkov se odločimo glede na to, čemu bo namenjen vrtni prostor – če bomo pogosto hodili po nasutju, potem naj bodo kamenčki manjši (8 do 20 mm), da bo stopanje po podlagi bolj varno in prijetno. Hoja po debelejših prodnikih je namreč lahko neprijetna zlasti za bosa stopala. Če bodo na okrasni gredi rasle manjše rastline, uporabimo kamenčke z granulacijo 8 do 16 mm. V takšnem primeru zadostuje, če je debelina kamnitega nasutja ali zastirke 5 do 7 cm. Površine, večje od 20 kvadratnih metrov in kjer rastejo večje rastline, so lahko posute s kamenčki, velikimi 32 do 63 mm ali večjimi. V takem primeru mora biti sloj zastirke debelejši od 7 cm. Če boste v vrtni prostor, ki bo prekrit s kamenčki, postavili klop ali sedežno garnituro in pogosto zahajali tja ali če boste s prodniki zasnovali potko, je treba tla pred nasutjem kamnite zastirke izkopati najmanj 10 cm globoko, jih izravnati in pripraviti peščeno posteljico, ki se utrdi z vibracijsko ploščo. Na vrh pa nasujte tanjšo plast okrasnega kamna ali gramoza (3 do 4 cm).

Shutterstock

Izbor rastlin

Kakovostna zemlja na domačem vrtu in naše občasno zalivanje ali uporaba namakalnega sistema omogočata, da na kamnito rastišče posadimo tudi rastline, ki potrebujejo več vlage, kot denimo pušpan ali javor, zato tla pri takšnih rastlinah obogatimo s šotnimi delci. Če pa želimo, da v sožitju s kamenčki rastejo rastline, kakršne bi našli v naravi, izberimo rastline, ki dobro prenašajo sončna in peščena rastišča.

  • Visoki grmi (višina 6 do 8 m): šmarna hrušica (Amelanchier lamarckii), skalni brin (Juniperus scopulorum).
  • Srednje visoki grmi (višji od 1 m): lovorikovec (Prunus laurocerasus 'Zabe-liana'), metuljnik (Buddleia davidii), grmasta vrtnica.
  • Polgrmi in grmi (visoki do 1 m): plazeča trdoleska (Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold'), metličevje (Cytissus x praecox), sivka (Lavandula angustifolia), japonska medvejka (Spieraea japonica), pokrovne vrtnice.
  • Okrasne trave: perjanke (Pennisetum sp.), kitajski trstikovec ali miskant (Miscanthus sinensis), pisana stožka (Molinia caerulea), bodalica (Stipa pulcherrima) …
  • Trajnice: različni rmani (Achillea), ameriški slamniki (Echinacea), mleček (Euphorbia characias), poletne in jesenske astre, možina (Eryngium), hermelika in razni sedumi, netresk, geranije, žajbelj, timijan in druga sredozemska zelišča.
Jasna Marin

Brez vzdrževanja ne gre

Posajene rastline vsaj na začetku potrebujejo nekoliko več zalivanja, ko se dodobra vrastejo, pa bodo padavine poskrbele za dovajanje vlage v tla. Greda s kamenčki bo resda zahtevala malo vzdrževanja, vendar to ne pomeni, da vzdrževanje ne bo potrebno. Na kamenčkih se bodo nabrali listje iz okolice in druge organske snovi, ki tvorijo hranljivo podlago za semena iz okolice. Tako se lahko precej na gredi pojavijo neželeni pleveli, vendar je njihovo odstranjevanje enostavno – rastlino bomo zlahka ročno izpulili.

Jasna Marin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta