Omara, ki uresniči vaše želje: Z vgradnim pohištvom izkoriščeno do zadnjega kotička

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
03.09.2020 02:00

Bi radi izkoristili prazen prostor v niši ali pod stopnicami ter zapolnili kot v mansardi? Z vgradnim pohištvom je mogoče opremiti vsak prostor, najbolj smiselno pa ga je uporabiti tam, kjer stene zahtevajo obsežnejše prilagoditve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raumplus

V stanovanju, še zlasti pa v hiši, se vedno najde kak prostor, ki ni standardne dimenzije, škoda pa bi ga bilo pustiti neizkoriščenega. In čeprav je ponudba klasičnega pohištva raznolika in prilagodljiva, z njim ni mogoče zapolniti prav vseh kotičkov po lastnih željah. Marsikdo se zato odloči, da bo del bivališča ali pa kar celo opremil z vgradnimi omarami po svojih merah, okusu in željah.

Prednost v prilagodljivosti

Kot rečeno, je mogoče z vgradnim pohištvom opremiti vsak prostor, od spalnice in otroške sobe do predsobe in kleti. Najbolj smiselno ga je uporabiti tam, kjer stene zahtevajo obsežnejše prilagoditve, na primer v mansardi, pod stopnicami, v nišah ali ozkih kotičkih. "Čeprav so vgradne omare priljubljene in je z njimi mogoče opremiti katerikoli prostor, pa stranke še vedno najpogosteje vgradijo omaro v spalnico. To je posledica praktičnosti in tradicije shranjevanja garderobe v tem prostoru," menijo v podjetju Akron. S pohištvom po meri izkoristimo celotno širino, višino in globino prostora, ki nam je na voljo, izognemo pa se tudi neestetskemu kopičenju predmetov ali škatel na vidnih površinah na vrhu omar. Če vgradno omaro z drsnimi vrati opremimo z ogledalom, še bolj učinkovito izkoristimo površino, ki nam je na voljo, dodajajo v Akronu. V podjetju IZI mobili pa svetujejo, da lahko denimo prostor pod poševninami, kjer ni normalne stojne višine, izpopolnite s knjižnimi policami ali predalniki, ki bodo prostoru dali poseben pridih.

Predsoba je lahko majhna, a vam po meri narejeno pohištvo omogoča izkoristek vsakega centimetra. Praktični niši z integrirano osvetlitvijo dodata kakovosti še dragoceno estetsko noto.
Akron

Skoraj nevidna

Na zunaj so vgradne omare pogosto skoraj povsem nevidne, le ozki navpični ročaji izdajajo, da ne stojimo pred steno. Po drugi strani pa ni treba, da je tako, saj lahko videz povsem prilagodimo svojim željam. Vrata so lahko drsna ali klasična, v videzu lesa ali barvna, gladka, reliefna ali v visokem sijaju, tudi steklena. V podjetju IZI mobili predlagajo tudi sklopna vrata, kadar je pred omaro malo prostora, omejena pa je tudi globina omare. Barve je mogoče med seboj kombinirati, nekateri proizvajalci pa ponujajo tudi izdelavo takih z osebnimi motivi. "Fronte omar naj bodo v umirjenih barvah oziroma takšnih, ki se zlijejo s steno, da bodo čim manj vpadljive in tako vizualno ne bodo prevladale v prostoru," svetujejo v podjetju Alples. Ni nujno, da vgradna omara sega od ene stene do druge in od stropa do tal, kot imamo največkrat v mislih. V podjetju IZI mobili pojasnjujejo, da lahko vgradno omaro postavimo na tri načine – med tri stene, pred sosednji steni, kjer se omara zaključi s stranico, v kombinaciji s plitvejšim regalom, kot pregrado prostora s prehodom ali pa kot veliko kotno garderobo.

Vgradne omare so izredno praktične, omogočajo boljšo preglednost, hkrati pa večji red.
Izi Mobili

Pregledna in dostopna notranjost

Prav tako pestra kot zunanjost je izbira možnosti v notranjosti vgradnih omar. Od izbire vrat je odvisno, kako globoka bo omara. "Globina garderobne omare s krilnimi vrati naj bo vsaj 60 centimetrov, tiste z drsnimi pa med 65 in 70 centimetri," navajajo v Alplesu. Kot najpomembnejšo lastnost pri organizaciji garderobne omare izpostavljajo preglednost in dostopnost. V zgornji polovici omare naj bo prostor za obešanje, pod njim pa police in predali. "Preglednost in funkcionalnost omare lahko izboljšamo tudi z obešalniki za hlače, kravate in pasove," še svetujejo v Alplesu. Nekateri proizvajalci vgradnih omar kot del opreme notranjosti ponujajo tudi potezne obešalnike ali nagibne obešalne palice, s katerimi izkoristimo prostor čisto pod vrhom omare, in izvlečne police, ki so pravzaprav zelo podobne predalom. V nekaterih vgradnih omarah so predvideni tudi nosilci za čevlje.

Vgradna omara je lahko samostojna ob ravni steni, lahko poteka od ene do druge stene, postane pregrada, ki razdeli prostor na dva dela - možnosti je zares obilo.
Alples

Pregrada med prostoroma

Vgradno omaro lahko uporabimo tudi kot pregrado med dvema prostoroma, denimo, če želimo iz ene večje otroške sobe narediti dve manjši ali v večji dnevni sobi urejamo še kotiček za spanje. Če prostor nima dveh vhodov, je mogoče oblikovati vgradno omaro tako, da je skoznjo možen prehod v drug prostor. Za shranjevanje se lahko uporablja z ene ali obeh strani, odvisno od potreb in razpoložljivosti v prostoru. "Sodobno opremljanje ne postavlja ovir," zatrjujejo pri Akronu. "Vsaka vgradna omara je unikatna, z malo domišljije in ogromno izkušenj dizajniranja pohištva se popolnoma približa različnim funkcionalnostim.

Popolnoma izkoriščen nišni prostor v spalnici zunaj deluje kot stena, znotraj ponuja pravo razkošje možnosti za shranjevanje oblačil.
Foto: Raumplus

Ko veste, kaj manjka

Če torej urejate nov dom ali razmišljate o preureditvi sedanjega, ne bo odveč, če upoštevate tudi možnosti po meri narejenega pohištva. Predvsem pri prenovi je lažje načrtovati, kaj bi bilo treba izboljšati, saj natančno veste, kaj vam manjka pri starem pohištvu in kaj je morda odveč. "Preden se posvetujete s strokovnjakom, si pripravite nekaj podatkov," svetujejo v podjetju IZI mobili. "V kakšnem prostoru želite vgradno omaro ali pohištvo, kakšen material vam je najljubši, pa tudi, kakšne stvari boste pospravljali v omare, saj boste tako dobili najboljše nasvete tudi glede predalov in polic." Po prejetem predračunu in naročilu bo tehnolog izmeril prostor, sledita izdelava pohištva in montaža. Pozorni bodite tudi na kakovost materialov, izbira je namreč odvisna od namena uporabe, še dodajajo v IZI mobilih: "Za kopalnico izbiramo vodoodporne materiale, v kuhinji se osredotočamo na kakovost vodil za predale, ki jih največkrat odpiramo, kakovostni tečaji na vratcih poskrbijo, da se ta ne povesijo." Zaradi daljše uporabnosti pohištva so bolj kakovostni materiali tudi prijaznejši okolju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta