Ozimnica: Preglejte plodove, da ne bo alarma v kleti

Jasna Marin Jasna Marin
05.01.2022 04:00

Pozimi se zavemo, kako dragocena je ozimnica v kleti. Se sprašujete, zakaj gnijejo čebula, krompir, korenje? Vas v zimskem času kdaj preseneti črviv fižol?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Razlogi za težave so najpogosteje v neustreznem načinu skladiščenja, nepravočasnem spravilu pridelka, sortah vrtnin, ki slabše prenesejo skladiščenje, in nepravilnem gnojenju domačega vrta. Če želite podaljšati samooskrbo in tudi pozimi uživati zelenjavo, ki ste jo pridelali na domačem vrtu, mora ta biti pravilno skladiščena.

Korenovke v pesku

Korenje, rdečo peso in druge korenovke skladiščite v pesku. Januarja preglejte in odstranite vse nagnite korene. Enako naredite z gomolji in koreni okrasnih rastlin. Preberite tudi pridelek, ki ga skladiščite v žagovini in listju. Spravilo v pesek, žagovino in listje zagotavlja boljše ohranjanje vlage in podaljša obstojnost pridelka. Pridelek, ki ga skladiščimo v pesku, listju in žagovini, se med sabo ne dotika, zato v primerjavi s pridelkom v zabojčkih, na policah in v kupih manj gnije, ohranja se tudi boljša kakovost. Priporočam pa, da pesek in žagovino, ki ju uporabljate za skladiščenje, vsako leto zamenjate.

Shutterstock

Skladiščenje krompirja

Zgodnje sorte krompirja se ne skladiščijo dobro. Zato je bolje, da jih porabite že jeseni. Med srednje poznimi sortami se dobro skladišči sorta rudolph, ki je zelo priporočljiva za vse, ki prisegate na lastno ozimnico. Dobro se skladišči tudi sorta carolus. Za skladiščenje krompirja so primerni izključno zdravi gomolji, zato že ob izkopu ločite poškodovane od zdravih. Krompir skladiščite v temnem, hladnem in zračnem prostoru.

Shutterstock

Kaj pa česen in čebula?

Česen in čebula, ki sta izkopana (pre)pozno, v kleti vzdržita le krajši čas. Bolje se je posvetiti izkopu česna, ko je ta še zelen, kot čakati na sušenje listov ali celo luskolistov. Praviloma ga izkopljite, ko se posuši tretjina listov. Pri česnu velja pravilo, da se sorta česna ptujski spomladanski skladišči veliko dalj časa kakor sorta ptujski jesenski. Najprej porabite jesenski česen. Česen se v suhem, hladnem prostoru najbolje skladišči obešen in spleten v kite, lahko ga hranite tudi v mrežastih vrečkah.

Čebulo je najbolje pobrati, ko se poleže polovica listja. Čebula bo v kleti veliko hitreje začela odganjati, če boste na vrtu čakali, da se nadzemni del posuši. Pri čebuli velja, da jo poberemo takoj, ko pod prsti začutimo mehko steblo, tako bo manj podvržena gnitju.

Shutterstock

Preprečite črvivost fižola

Če v zrnu fižolu najdete belkasto rumene ličinke, vaša priljubljena fižolova jed zagotovo ne bo teknila ljudem za mizo. Da so v fižolu prisotne ličinke fižolarja, razkrijejo že okrogle ali ovalne luknjice na površini zrnja. Takšnega fižolovega zrnja nikoli ne skladiščite in ga ne mešajte z lanskoletnim pridelkom.

Za preprečevanje napada fižolarja pobrani fižol čim prej oluščite in zrnje zamrznete v hladilni skrinji. Najbolje je, da zrnje zamrznete za dva do tri dni pri temperaturi do -18 °C. Tako boste uničili hroščka, kaljivost zrnja pa se ne bo zmanjšala. Nato zrnje hranite v čistem in hladnem skladišču v vrečah iz gostega platna.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta