Oživljeni stari kosi: Ni vse za na odpad, kar je staro

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.11.2021 02:00

Kombiniranje starega in novega lahko pričara povezavo med več generacijami in je vsekakor nekaj, kar Barbara Žnidarič, magistrica dizajna in oblikovalka notranje opreme iz podjetja Progrin, priporoča tudi pri prenovah starih stanovanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sweetpea & Willow

V Sloveniji je veliko starejših stanovanj in hiš – prav stari zidovi, visoki stropi, ornamenti, morda stare lončene peči, masivna notranja oprema, star parket jim dajejo edinstven čar. Kako ohraniti del starega in obenem omogočite stanovalcem, da zaživijo na novo, v osveženem domu, ki omogoča bivanje v skladu z aktualnim časom? 
"Vsi se moramo obnašati odgovorno do narave, le tako smo odgovorni tudi do sebe in soljudi," je prepričana Barbara Žnidarič. 
Rada poudari, da ni za na odpad vse, kar je staro, pri delu pa se trudi, da investitorje navduši nad ohranjanjem in prenavljanjem na prvi pogled dotrajanih in neuporabnih arhitekturnih elementov in starega pohištva. Na srečo zadnja leta tudi trendi opremljanja narekujejo kombinacijo starih kosov pohištva z novimi, pravi oblikovalka notranje opreme, ki meni, da lahko prav to pričara čudovite kombinacije in povezavo med več generacijami, med preteklostjo in prihodnostjo, ujetima v trenutek sedanjosti.{api_embed_photo}724303{/api_embed_photo}
Žnidaričeva opaža, da je v porastu prenova starih objektov in stanovanj, ki imajo svoj čar, in v resnici ti prostori pogosto delujejo popolnoma drugače in imajo bolj toplo in pristno energijo kot novi, izčiščeno oblikovani prostori. "Seveda so danes tlorisne zasnove veliko bolj odprte kot nekoč, zato prostore združujemo s podiranjem sten, s tem pa dom pridobi popolnoma druge dimenzije in funkcionalnost," razmišlja magistrica dizajna.
{api_embed_photo}726592{/api_embed_photo}

Oživljeni stari kosi 

Kako konkretno se pri prenavljanju prostorov in opremljanju interierja lotevate kombiniranja starega in sodobnega? Kako med elementi vzpostavite ravnotežje?

"Dobra kombinacija v staromeščanskih stanovanjih je, da obdržimo parket v obliki ribje kosti, restavriramo kredenco in tramove, dodamo sodobno svetilo, kakovostno sedežno garnituro in novo kuhinjo. Tramove, parket in stare kose pohištva lahko tudi pobarvamo v bolj sodobne odtenke. V stanovanjih iz jugoslovanskih časov so pogosto zanimive stare ploščice in tapete, če pa so te dotrajane, jih pogosto zamenjamo z novimi v podobnih barvah in s podobnimi vzorci. Iz tega obdobja je zanimiv kakšen kos tipsko oblikovanega pohištva, tudi svetila in predvsem stoli, ki jih damo na novo preobleči, da zasijejo v novi podobi. Zraven poiščemo novo pohištvo v bolj umirjenih tonih, saj so dodatki in pohištvo iz preteklega obdobja precej retro - pisani in barviti."

Stari kosi pohištva, ki se nahajajo v stanovanjih, imajo brezmejno vrednost. Le pravi prostor jim je treba najti. 

Butlers

​Veseli konec

Kdaj je projektiranje notranje opreme hiše ali stanovanja uspešno končano?

"Projekt je uspešno končan, ko je stranka popolnoma zadovoljna s končno podobo svojega doma, ko se v njem počuti varno in prijetno, četudi kdaj ni po moje in s stranko skleneva kompromis na podlagi njenih želja. Dom je njen in konec koncev vsak zase najbolje ve, kaj mu zares ustreza. Oblikovalci in arhitekti smo z vami, da vas usmerjamo, vam svetujemo in pomagamo, vendar vam moramo vedno prisluhniti in slediti vašim prioritetam."
{api_embed_photo}726594{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta