Pasijonka - vzpenjavka z edinstvenim cvetom, ki je navdihnila misijonarje

Jasna Marin Jasna Marin
29.07.2021 04:00
Vzpenjavke, posajene v posodah, ustvarjajo na terasi tretjo dimenzijo. Nekatere med njimi imajo privlačne liste, druge prekrasne cvetove, tretje rodijo okusne plodove, tako da je v množici najrazličnejših vrst vselej mogoče najti kakšno prav posebno rastlino, ki vas bo spremljala več let.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blumenbuero
Flower Council Of Holland

Med popenjavkami, ki se opore oprimejo z viticami in ima tako prikupne cvetove kot okusne plodove, je pasijonka.

Flower Council Of Holland

Z užitnimi plodovi

Zdravilna pasijonka (Passiflora incarnata) ​je trajna, neolesenela, hitro rastoča ovijalka, ki ji prija obilo sonca. Izvira iz Severne, Srednje in Južne Amerike, v naravnem okolju zraste tudi do šest metrov visoko. Grmičasta plezalka ima močno razprostrte korenine, iz katerih zrastejo mnogoštevilna zelena stebla. Listi so trikrpi, po robovih rahlo nazobčani. Iz zalistij večjih listov poženejo vitice, iz zalistij manjših listov pa poženejo pecljati cvetovi različnih barv, iz katerih se kasneje razvijejo užitni sadeži oranžne barve, ki jih lahko pojemo sveže ali iz njih skuhamo marmelado ali kompot.

Flower Council Of Holland

Proti glavobolu in nespečnosti

Zdravilni del pasijonke je njena zel oz. nadzemni del rastline, ki lahko vsebuje tudi cvetove in včasih tudi plodove. Zdravilni deli se posušijo in iz njih se skuha čaj. Pasijonka se v ljudski medicini uporablja za pomirjanje živčne napetosti, lajšanje nespečnosti, tesnobe, nemira, tudi glavobola.

Flower Council Of Holland

Človeček na križu

Pasijonko imenujejo tudi Kristusov cvet. Tako so jo poimenovali španski krščanski misijonarji, ki so jo opazili ob odkritju Amerike, saj ima rastlina zelo nenavadno obliko cveta: z nekakšnim križem na sredini, pa še človečka, pribitega nanj, si boste zlahka predstavljali, če si ga podrobneje ogledate.

Flower Council Of Holland

Poleti potrebuje veliko zalivanja

Obstaja približno 500 vrst pasijonke, če boste katero od njih gojili doma, jo posadite v veliko posodo, napolnjeno s humozno prstjo, in ji priskrbite trdno oporo. Prija ji zelo sončno rastišče in v času vegetacije vselej potrebuje vlažno zemljo oz. veliko zalivanja in tudi dognojevanja. Ko cvetenje nekoliko pojenja, jo lahko vsako leto nekoliko prirežete, da spodbudite novi razcvet.

Priljubljena ovijalka, ki jo v zmernem podnebju gojimo kot posodovko je pasijonka (Passiflora caerulea). Na prezimovanje jo pripravimo z rezjo dolgih poganjkov.
Katja Urbanek

Jeseni jo postavite v prostor s temperaturo 8-10 stopinj Cezija in čez zimo le tu in tam zalijte, da se korenina ne presuši. Pasijonko je priporočljivo presaditi vsako pomlad, prav tako si lahko takrat iz mladih stebel pripravite potaknjence.

Flower Council Of Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta