Naj bo topla, suha in varna: Od kopalnice pričakujemo ne le sprostitev in higieno, temveč tudi občutek varnosti in udobja

29.10.2021 02:00
V hladnih zimskih mesecih si v kopalnici želimo, da bi nam bilo prijetno toplo, ko stopimo izpod prhe ali iz kadi, pa tudi to, da se v prostoru ne bi zadrževala vlaga.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Villeroy & Boch

Priznajte, da ni nič kaj prijeten občutek, če v hladnih mesecih stopite izpod tople prhe ali iz kadi in vas zmrazi po celem telesu, ko se noga dotakne hladnih tal, preden se obrišete v brisačo, ovijete v kopalni plašč in na noge nataknete copate. V podjetju Geberit poudarijo, da bi morala biti kopalnica najtoplejši prostor v stanovanju, saj v njem pogosto odvržemo oblačila. Idealna temperatura v prostoru intime je po besedah strokovnjakov iz Geberita 23 stopinj Celzija. Tudi Danijel Fartek iz podjeteja MCK se strinja, da večini ustreza, če je v kopalnici prijetno toplo. "Za spalnico velja splošno mnenje, da je za počutje in spanje v njej boljše, če je hladnejša od drugih prostorov, medtem ko za kopalnico velja ravno obratno," pravi Fartek in nadaljuje, da je najboljši občutek, ko stopimo izpod prhe v prostor, ogret na 23 do 25 stopinj Celzija. Hkrati pa sogovornik opozori, da je pri centralnem ogrevanju težje oziroma nemogoče uravnavati temperaturo za vsak prostor posebej. Rešitev za to, da bo kopalnica prijetno temperirana, vidi v dodatnem ogrevanju s cevnimi radiatorji, grelniki brisač ali dodatnimi grelci, s katerimi pred prhanjem ali kopanjem na hitro uravnamo želeno temperaturo v prostoru.

Pri opremljanju kopalnice poskrbite, da bo v njej vedno dovolj prostora za gibanje.
Mck

Za topla tla pod bosimi nogami

Ogrevanju kopalnice je dobro nameniti posebno pozornost že pri načrtovanju prostora ali pri njegovi sanaciji, poudari Fartek. Po njegovem mnenju je talno ogrevanje odlična izbira za kopalnice, to pa iz preprostega razloga, ker smo v njej velikokrat bosi. S tovrstnim ogrevanjem bo občutek hoje po tleh prijeten, saj ne bomo stopali po hladni keramiki. V podjetju Geberit opozorijo na več možnosti glede ogrevanja tega prostora. Izpostavijo talno, stensko, stropno ogrevanje, radiatorje, infrardeča sevalna telesa ali pa različne kombinacije teh. Poudarjajo, da je talno gretje v tem prostoru dobrodošlo, saj zagotavlja prijetno razporeditev toplote v prostoru. Za dodatno udobje pa lahko po besedah Geberitovih strokovnjakov poskrbijo tudi ogrevane sedalne deske WC-jev in ogrevana ogledala, ki se ob prhanju ne rosijo. Kajti vlaga je pogosto prisotna v prostoru, kjer skrbimo za svojo higieno. Prav tako je pri načrtovanju tople in harmonične kopalnice smiselno poleg grelnih teles upoštevati uporabo naravnih materialov, dekorja ter osvetlitve, saj nam ti vzbujajo občutek topline.

Preveč opreme lahko hitro zmoti

V kopalnici je treba poskrbeti tudi za varnost. Na spolzkih tleh vam lahko zdrsne, zaradi preveč opreme pa bo gibanje po prostoru oteženo. Zato izberite tlorisu prilagojeno in funkcionalno pohištvo, elementi naj bodo kakovostni in odporni proti vlagi, poudarja Danijel Fartek. ​"Predvsem pa imejte pri projektiranju kopalnice v mislih to, kako se boste po prostoru gibali. Preveč opreme in prevelika oprema je lahko hitro v napoto," še opozori strokovnjak iz MCK. Tudi sanitarna oprema mora biti skrbno izbrana, saj se lahko hitro zgodi, da boste iz neudobne in previsoke kadi težko vstali. Za varno kopalnico lahko poskrbite na več načinov: veliko varneje se boste počutili, če bodo na tleh nedrseče obloge in kopalniške preproge, ki preprečujejo zdrse. Izberite sanitarno keramiko mehkih in zaobljenih linij, tako ne bo nevarnosti, da bi se udarili ob ostre robove, pa še čiščenje bo veliko preprostejše. Tudi pršni prostor v nivoju tal bo omogočal neoviran prehod iz prhe v prostor, svojevrsten varen občutek pa bo dosežen s stenskimi vodoravnimi oporami za zavarovanje steklenih plošč, ki omejujejo pršni prostor. V prhi bodo za varnost poskrbele tudi termostatske pršne armature z omejevalniki temperature za preprečevanje opeklin s prevročo vodo. Za starejše uporabnike pa bodo še kako dobrodošli preklopni sedeži v pršnih prostorih ter stenske opore, za katere se bodo lahko oprijeli, se z njihovo pomočjo premikali, vstajali in posedali, naštevajo v Geberitu. Ker moramo na stranišče oziroma v kopalnico tudi ponoči, ko v stanovanju nimamo prižganih luči, nam bo prihod v ta prostor olajšala nočna lučka s senzorjem za zaznavanje prisotnosti uporabnika z avtomatskim prižiganjem in ugašanjem osvetlitve. K večji varnosti, konec koncev pa tudi lažjemu vzdrževanju pa bo prispevala tudi straniščna školjka brez roba ter WC-deska z antibakterijskim premazom.

Fugirna in tesnilna masa naj bosta visoke kakovosti, da voda ne bo dolgo zastajala na njih. Tako bo preprečen nastanek plesni.
Geberit
Pri hitrejšem sušenju kopalnice po prhanju ali kopanju pomagajo predvsem talno gretje ter tako imenovani nanopremazi na steklih pršnih prostorov. Ti omogočajo hitrejše odtekanje vode.
Geberit

Na prezračevanje z okni se ne ne zanašajte preveč

Tretji dejavnik, ki vpliva na ugodje v kopalnici, je zrak. To je prostor, v katerem preteče mnogo vode. Kako poskrbeti, da bo po vsakem prhanju ali kopanju kopalnica hitro spet suha? Danijel Fartek iz podjetja MCK je poudarja, da je ključnega pomena za dober zrak v kopalnici ustrezno prezračevanje. "Če v kopalnici ni oken, poskrbite za zračnike oziroma ventilatorje z zadostnim pretokom zraka," pravi Fartek. ​Pri Geberitu opozarjajo, da se na prezračevanje z odpiranjem oken ne moremo zanašati, ker je ta način v zimskem času dokaj neprimeren. "Hladen zrak je sicer bolj suh, vendar se ob tem tudi prostor zelo ohladi. Dobra druga rešitev je centralno prezračevanje, ki je pogosto povezano tudi z izmenjevalnikom toplote, kar prihrani energijo. Tretji in pogostejši način pa je uporaba ventilatorjev. Ti so lahko aksialni ali pa radialni. Aksialne, ki se pogosteje uporabljajo v kopalnicah, in so tudi nekaj cenejši, izberite predvsem, če želite prostor odzračevati skozi preboj v zunanji steni, ali preko stropa brez cevne inštalacije. Radialni dosegajo višji tlak in se uporabljajo, ko se mora zrak izpihovati po daljši cevi ali pa skupni odzračevalni vertikali. Ti ventilatorji lahko odzračujejo tudi večje količine zraka kot aksialni. Sicer pa za povprečne kopalnice zadostujejo ventilatorji, ki omogočajo pretoke med 60 in 100 m3 zraka na uro," pojasnijo strokovnjaki podjetja Geberit.

Prijeten občutek toplote v kopalnici zagotavljata poleg ogrevanja tudi ustrezna osvetlitev in pohištvo v ustreznih barvah.
Geberit

V fugah lahko nastanejo plesni

Danijel Fartek pa opozori na še nekaj v povezavi z zastajajočo vlago v kopalnici. Prhanje pri visokih temperaturah ustvari bistveno več vlage v prostoru kot prhanje pri zmernih temperaturah. "Para oziroma vlaga se dlje časa zadržuje tudi na vertikalnih površinah, stenah, posledično v fugah, kjer se lahko ob nepravilnem in prepočasnem izsuševanju pojavi plesen," pravi Fartek, zato vsem polaga na srce: "Ne varčujte pri kakovosti fugirnih in tesnilnih mas." V Geberitu pa opozorijo še na pravilno izvedene naklone v pršnih prostorih. Kot prednost izpostavijo ploščice velikih formatov, ali pa še bolje - pršnih plošč, ki se lahko vgradijo v nivoju tal in so že izdelane z idealnimi nakloni. So pa Geberitovi strokovnjaki mnenja, da pri hitrejšem sušenju kopalnice po prhanju ali kopanju pomagajo predvsem talno gretje ter tako imenovani nanopremazi na steklenih površinah. Slednji namreč omogočajo hitrejše odtekanje vode.

Kjer ni oken, je ventilator zelo pripravna rešitev za prezračevanje prostora. Omislite pa si lahko tudi lokalno prezračevalno napravo ali v novogradnji centralni prezračevalni sistem, ki je povezan z izmenjevalnikom toplote, tako da prihranite energijo.
Kermi
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta