Pore na listih so kot pore na koži. To se zgodi, če so zamašene

Jasna Marin
09.11.2021 04:00
Ko se listje v naravi jeseni osuje, se v človeku prebudi nostalgično hrepenenje po živem zelenju. Ste preverili, v kakšni kondiciji so vaše lončnice? Morda potrebujejo čiščenje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blumenbüro Holland

Pogled na rastline sprošča, poveča ustvarjalnost, poleg tega mnoge rastline iz zraka nase vežejo del škodljivih snovi in jih prek listov ter korenin prečistijo, v prostor pa čez dan oddajajo kisik. Vendar je funkcija listov okrnjena, če je na njih prah.

Čiščenje enkrat mesečno

Listi so prepredeni s številnimi porami, ki omogočajo rastlini, da diha in čisti zrak v prostoru. Že tanka plast prahu opazno ovira funkcije listov. Podobno kot naša koža, ki je bila izpostavljena smogu in umazaniji, potrebuje prhanje, tudi rastline potrebujejo nego listov, sicer bo zaradi zamašenih por njihova rast stagnirala, listi lahko tudi propadejo. V naravi dež, rosa in veter skrbijo za čiščenje rastlin, v stanovanju pa moramo to opraviti sami. To seveda ne pomeni vsakodnevnega brisanja prahu, zagotovo pa bo pozimi, ko je v prostorih zaradi kurjave več prahu kot sicer, priporočljivo liste očistiti vsaj enkrat mesečno.
{api_embed_photo}721910{/api_embed_photo}

Voda in detergent

Koristno je umivanje listov nekaterih lončnic, ki imajo velike liste, kot so monstera, adam, gumovec ... Za umivanje velikih voščenih in usnjatih listov v vedro natočimo mlačno vodo, ki ji lahko dodamo kapljico ali dve detergenta za ročno pomivanje posode. Z roko podpremo list s spodnje strani in zgornjo stran nežno obrišemo z vlažno krpico - najbolje iz mikrovlaken. Potem obrišemo še spodnjo stran lista.
{api_embed_photo}721911{/api_embed_photo}

Prhanje

Lončnice z večjimi listi lahko z ne prehladno (raje mlačno) vodo enkrat do dvakrat na pol leta oprhamo v kadi, nato liste potresemo in pustimo, da se voda odcedi in listi čim bolj posušijo, preden lončnice odnesemo nazaj na prejšnje mesto.
{api_embed_photo}721912{/api_embed_photo}

Čopič za razpraševanje

Dlakastih rastlin, kot so vijolice, in s puhom poraslih listov ne umivamo, temveč jih razprašimo z mehkim čopičem ali mehko krtačko.
{api_embed_photo}721913{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta