Vrtiček v posodah ali koritih si lahko uredite tudi na balkonu

Jasna Marin Jasna Marin
28.06.2019 01:50

Balkoni in terase se običajno ne ponašajo z veliko prostora, a vseeno lahko na še tako majhnem koščku ustvarite imeniten mini vrt, na katerem bodo domača zelenjava, jagode in sveža zelišča vedno na dosegu roke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bazilika
Shutterstock
ABZ Seeds

Če menite, da najbolj tekne sveža poletna solata, pripravljena iz doma pridelane zelenjave, potem poskrbite, da boste pridelek pobirali na domačih kvadratih. Nič ne de, če nimate pravega vrta, kajti brez težav si lahko vrtiček v posodah ali koritih uredite tudi na balkonu. Če je balkonski prostor dovolj osončen, lahko tudi sredi mesta dobro uspevajo mnoge vrste zelišč, jagodičevja in vrtnin, med slednjimi so zlasti priljubljeni paprika, jajčevci, korenček, redkvice, zelena solata, feferoni in paradižnik. Resda je na mnogih vrtnarijah zaloga sadik plodovk že pošla, a lahko, da boste ob obisku vrtnarije še imeli srečo, pa tudi na tržnici Mariboru so sadike zelenjadnic še na prodaj. V vsakem primeru je bistveno, da za majhen balkon poiščete rastline, ki ohranijo majhno in strnjeno rast.

Drugačne razmere kot na vrtu

Rastline v posodah so bolj odvisne od naše oskrbe kot tiste na vrtu. Le katera rastlina v naravi bi si za svoj dom izbrala cvetlični lonček? Pravzaprav je vsakomur jasno, da si rastline, ki smo jih posadili na balkon, same ne bi izbrale takšnega rastišča. Zato od rastline, ki smo jo posadili v lonec, ne moremo pričakovati, da bo sama od sebe veselo uspevala na mestu, ki ji ga dodelimo, temveč potrebujejo redno oskrbo. Pravzaprav moramo tako z zelenjavo kot tudi zelišči in sadjem ravnati skrbno od vsega začetka - rastlinam je treba priskrbeti ustrezno zemljo, jim zagotoviti dovolj velik lonec, jih redno zalivati in gnojiti, po potrebi tudi obrezovati ali odstranjevati zalistnike, ter jih postaviti na mesto, kjer dobijo ustrezno količino sončne svetlobe za uspešno rast.

Pri zalivanju ne omočite listov, temveč zgolj zemljo v loncu. Vsaka dva tedna vodi za zalivanje dodajte tekoče gnojilo.
Shutterstock

Paradižniki za gojenje v posodah

Ste kupili sadike paradižnika, ki so, ko ste jih prinesli domov, že imele veliko število plodov? Vedite, da plodov ne bo iz dneva v dan le še več in več, če jih boste zgolj občudovali. Treba bo tudi nekaj narediti, da se bodo iz cvetov razvili plodovi. Ker čmrlji, ki so opraševalci paradižnika, redkeje obiščejo balkone, cvetoči paradižnik vsak dan opoldne malce potresite, da se cvetovi oprašijo.

Paprika, čili, kumarice

Tudi paprika je primerna za balkonski vrt. Izberete lahko klasične, a tudi mini paprike, ki jih odlikuje kompaktna rast, kot so mini sorta paprike snackly s koničastimi zelo sočnimi plodovi, ki zrastejo v velikost približno šest krat tri centimetre. Mladi plodovi so zeleni, zreli pa se obarvajo rumeno, oranžno ali rdeče, odvisno od sorte.

Mnoge sorte čilija so večletnice. Čez poletje bodo sadike v posodah lepo rasle na balkonu, ko se temperature spustijo, pa jih prestavite v svetlo prezimovališče s temperaturo okoli 10˚ C in jih občasno zalijte, da se do naslednje pomladi ne posušijo.
Flowercouncil
Odlična je mešana solata iz paradižnika, paprike in čebule z bazilika. Pogosti rezi nad višino 15 centimetrov pri baziliki spodbudijo razvejanje. Čim bolj sončen prostor ji namenite, tem intenzivnejša bo njena aroma.
Shutterstock

Še več balkonskega pridelka

V majhnih koritih se dobro obnese tudi solata, ki ne naredi prevelikih glav, pa tudi fižol, grah, redkvica, radič in rukola. Če želite zelenjavi dodati še nekaj sadne osvežitve, so za sajenje v lončke dobra izbira jagode, ribez ali borovnice, za začetnike vrtnarjenja pa so vsekakor najboljša rešitev različne dišavnice in zelišča, ki jih lahko kupite že posajene v lončkih s substratom in preprosto postavite na polico, denimo timijan, origano, lovor, koriander, žajbelj, meta, melisa, bazilika, peteršilj, drobnjak in rožmarin. Večini zelišč dobro dene neposredno sonce, v primeru manjše izpostavljenosti sončnim žarkom bo njihov okus manj intenziven. Dobro se na balkonu obnesejo tudi bolj eksotične rastline, denimo mešanica azijske listnate zelenjave, ki jo sproti režete za solato. Takšna mešanica je priročna izbira za gojenje skozi vse leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta