Zadnja opravila na vrtu pred zimo: Še je čas za sajenje jagodičevja

01.11.2021 02:00
Novembra nastopi čas za presajanje listopadnih drevnin in grmastega jagodičevja, zadnjo košnjo trate in selitev gomoljev okrasnih rastlin v varno zavetje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bellaflora

Najprej poglejmo na zelenjavni vrt: na njem lahko čez zimo pustite rasti prezimne sorte pora in radiča, motovilec, zimsko solato, blitvo, listni in brstični ohrovt. Dokler ne zmrzuje močno, lahko pustite na vrtu tudi endivijo, brokoli, kitajsko zelje in por. Če ste poleti posejali črno redkev, je ta nared za pobiranje slaba dva meseca po setvi - v oktobru in novembru. Poleti posejani korenček lahko novembra spravite v klet ali ga pustite, da prezimi na prostem, le da ga je v tem primeru treba zaščititi, denimo z vrtno kopreno ali slamo. Ste v preteklih letih opazili, da so nekatere vrtnine kdaj bolj odporne proti mrazu, drugič pa manj? Razlog je običajno v tleh, saj so vrtnine, ki rastejo v zemlji, pregnojeni z dušikom, manj odporne proti mrazu, na kar je treba misliti vse leto.

Na vrtu skoraj do konca zime ostanejo brstični ohrovt, radiči, motovilec, zimska solata, špinača. Med radiči najprej poberite štrucarja, do decembra bo ostal rdeči glavnati radič, prezimnega pustite na prostem za rezanje glavic do pomladi.
Shutterstock

Česen do 10. novembra

Za jesensko sajenje vseh sort česna je najprimernejše obdobje od 20. oktobra do 10. novembra. Jesensko sajenje običajno omogoči večje glave česna in v poprečju devet strokov v eni glavi, spomladansko pa manj. Glave česna razstročkajte največ dva do tri dni pred sajenjem. Tudi za čebulo, posajeno novembra, je značilno, da je večja od spomladanske, saj ima rastlina šest mesecev ali več časa, da se razraste, in potem, ko dan postane dolg, začne polniti čebulo v tleh.
{api_embed_photo}720029{/api_embed_photo}

Obdelava tal in kompost

Če imate domač hlevski gnoj, ga na tistih delih vrta, kjer bodo rasle rastline z veliko potrebo po hranilih (zelje in druge križnice, razhudnikovke, bučevke), v začetku novembra vkopljite v tla, saj gnoj potrebuje dobra dva meseca, da s pomočjo delovanja mikroorganizmov v tleh postane hrana rastlinam. Pomembno je, da zemlja med obdelavo ni premokra ter se ne oprijema orodja in obutve. Za vrt pridelajte tudi nekaj domačega komposta, saj je ta izjemno koristen za vrtnine. Spomladi pred setvijo ga potrosite na gredice in rahlo vdelajte v tla. S pomočjo efektivnih mikroorganizmov, ki zelo pospešijo kompostiranje, si boste odličen domač kompost pridelali v samo dveh mesecih. Tako ga boste lahko prvič uporabili že pri sajenju paradižnika, drugič ob poletnih setvah in tretjič ob jesenskih setvah in sajenju. Če efektivne mikroorganizme dodate na kompost v jesenskem času, boste lahko zrel kompost uporabili že marca ob prvih setvah in sajenju vrtnin.

Konec oktobra in začetek novembra sta še vedno primerna za jesensko obdelavo tal in gnojenje gred, kjer bodo rasli večji porabniki hranil, kot so razhudniki, buče, kapusnice.

Še je čas za sajenje jagodičevja

V zadnjem obdobju je veliko zanimanje za jagodičevje, zlasti aronijo, sibirsko borovnico, dvakrat rodne maline, ameriške borovnice, zanimivi so tudi bavarski kiviji. Vse te rastline lahko sadimo pozno jeseni ali zgodaj spomladi. Če sadite različne vrste jagodičja, ste lahko s pridelkom preskrbljeni vse leto. V drugi polovici maja do junija zorijo majske jagode ali sibirske borovnice, v juniju sledijo prve jagode, ki lahko rodijo celo poletje, nekoliko kasneje ribez, julija in avgusta so na vrsti maline, ameriške borovnice in robide ter križanci med robidami in dvakrat rodnimi ali poletnimi malinami. Septembra zorijo jesenske sorte malin, aronija in goji jagode, oktobra še bavarski kivi. Jagodičevje je zanimivo zaradi manjše zahtevnosti vzgoje in zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje ter možnosti predelave v sokove, marmelade, kompote ...
{api_embed_photo}720030{/api_embed_photo}

Sajenje vrtnic, spravilo gomoljnic

Vrtnice je jeseni priporočljivo porezati do polovice višine, koreninski del pa zastreti s približno desetcentimetrsko organsko zastirko, lahko jih tudi zasujete z zemljo ali kompostom. Zdaj je še čas za izkop in spravilo gomoljev dalij, gladiol, begonij, kan. Najprej rastlinam odrežite nadzemne dele od pet do deset centimetrov nad gomolji in jih dajte ob hišo, da se posušijo. Tako boste lažje očistili odvečno zemljo. Slabe in poškodovane gomolje izločite, lepe pa odnesite v klet, kjer jih lahko spravite v isti prostor kot krompir. Gomolje zložite v zabojček in zasujte z mivko.
{api_embed_photo}719571{/api_embed_photo}

Skrb za trajnice in košnja trate

Četudi so že posušene, trajnic praviloma ni treba rezati jeseni, saj bodo pozimi učinkovale kot dekoracija v vrtu. Porežite le tiste, ki so se močno povesile in so vam napoti. Druge porežite šele ob koncu zime. Sproti je treba čistiti tudi listje z zelenice. Še preden pade prvi sneg, trato zadnjič pokosite, da bo trava čez zimo čim manj obremenjena.

Shutterstock

Cvetoči okras doma

Kitajci so jo gojili že pred več kot 2500 leti in jo uporabljali kot zdravilno zel, na Japonskem pa že od nekdaj simbolizira veselje. Katera rastlina je to? Krizantema. Pri nas jo povezujemo z dnevom spomina na mrtve, kljub temu da krizantema v številnih državah po svetu in Evropi postaja ena najbolj priljubljenih jesenskih lončnic in krasi ulice, vhode v hiše, mize v lokalih in restavracijah. V Združenih državah Amerike je lončna krizantema rastlina, s katero se ljudje v jesenskem času najpogosteje obdarujejo. Če je na varnem pred mrazom, bodisi na terasi bodisi pod napuščem, vas lahko mnogocvetna krizantema v loncu več tednov razveseljuje s svojim barvitim cvetjem. Le na zalivanje in podstavek pod lončkom ne pozabite.
{api_embed_photo}719573{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta