Poskrbite za pomladni piš v stanovanju

Jasna Marin Jasna Marin
03.03.2022 04:00

Brsteči zeleni popki in pisano pomladno cvetje že oznanjajo, da stopamo v pomlad. Z njo se prebuja val sveže energije, ki bo marsikoga navdal z željo po spreminjanju bivalnega in delovnega okolja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Odgrnite zavese, spustite sončne žarke v stanovanje. No, pa okna bo treba prej temeljito očistiti in oprati zavese, da bo sonce lažje prodrlo v vse kotičke doma. Pomlad je čudovita tudi zato, ker so temperature zunaj takšne, da zlahka pustimo okna odprta čez dan in tudi ponoči, pa ni pregrevanja ali premočne ohladitve. Pomladno poživitev lahko pričarate z menjavo zaves ali rolojev. Živahna oranžna vas bo v kopalnici ogrela kot toplo sonce.

Shutterstock

Presajanje lončnic

Rastline so pravi balzam za oči in dušo. Spomnite se, kako lepo je, če vam kdo podari lončnico ali cvetje. Naenkrat skrbi izpuhtijo, srce pa preplavi radost. Če si vzamete čas za presajanje lončnic, bo to lahko nadvse sproščujoča dejavnost. Pri zasajanju rastlin je treba uporabiti kakovosten sadilni substrat in približno dve številki večji lonček kot prej. Po presajanju obvezno zalijte zemljo.

Shutterstock

Cvetoča kletka

Podobno kot se v prebujajoči naravi ptički in druge živali ženijo, se tudi v ljudeh prebudijo hormoni. Pomlad je obdobje novih začetkov, porok, obredov in druženja na prostem. Če ste kdaj razmišljali, kaj bi s kovinskimi ptičjimi kletkami, ko pa ne želite imeti ptice v ujetništvu, uporabite atraktivno kletko za dekoracijo. Zakaj ne bi vanjo dali cvetličnega šopa, rastline v lončku ali svečk, ki vam bodo zvečer na balkonu pričarale romantično vzdušje.

Shutterstock

Stenski oplesk

Pomlad simbolizira prebujanje, rojstvo ter prinaša svežo energijo in nov zagon za spremembe. Ko se boste lotiti pomladanskega čiščenja doma, boste morda ugotovite, da bo treba na sveže prepleskati stene. Če uporabljate belo za osnovo, pomislite, ali ne bi vsaj ene stene prepleskali z drugačno barvo. Prostor, ki mu toplino dajejo lesena tla in stropni opaž, bo turkizno modra ali zelena prijetno osvežila in že nekoliko prebudila skomine po sprehodu po zelenem travniku in pogledu v čisto nebo.

Shutterstock

Cvetlične tapete

Tulipani, hijacinte in narcise so čebulnice, ki jih spomladi videvamo povsod: na gredicah pred hišo, v šopkih na mizi, cvetličnih lončkih, cvetličarnah … To so cvetlice, ki zrak in zemljo očistijo zimske trohnobe. Narcise imajo rade sveža jutra in tople sončne žarke čez dan. S svojo trdoživostjo in optimistično rumeno barvo, ki zasije kot sonce, spodbujajo delovanje možganov in navdihujejo z novimi zamislimi. Tapete ali stenske nalepke z motivi narcis bodo prostor napolnile s pozitivno energijo.

Shutterstock

Sveža posteljnina

Spomladi ugotovimo, da so nekatere reči, ki so pozimi skrbele za občutek topline in ugodja, kot so debele odeje, kosmate preproge in zimska oblačila, kar naenkrat postale odveč. Morda bo dovolj že, če odvečno zimsko odejo pospravite v omaro, še lepše pa bo, če imate za pomladno prebujanje v spalnici posteljnino, ki buhti kot cvetoči travnik. Če namesto mehčalca za spiranje perila uporabljate naravna eterična olja, potem bo zdaj čas, da pri pranju uporabite tista s svežim vonjem sivke ali citronke. Tako bo spalnica sveža in drugačna za vse čute.

Pip Studio
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta