Pospešena gradnja v Sloveniji: Dokončano stanovanje v povprečju meri 136 kvadratnih metrov

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
23.06.2022 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

Število dokončanih stanovanjskih stavb se je povečalo za osem odstotkov, nestanovanjskih stavb pa za dva odstotka. Skupna površina leta 2021 dokončanih stavb je po podatkih Statističnega urada RS (Surs) znašala skoraj 1,9 milijona kvadratnih metrov, kar je za šest odstotkov več kot leto prej. Površina dokončanih stanovanjskih stavb se je povečala za 17 odstotkov, nestanovanjskih stavb pa zmanjšala za odstotek. Od nedokončanih 12.770 stavb jih je bilo nekaj več kot polovica stanovanjskih, nekaj manj kot polovica pa nestanovanjskih. Fizične osebe so lani zgradile 8222 stavb, katerih skupna površina je bila nekaj več kot 1,1 milijona kvadratnih metrov, pravne osebe pa 1063 stavb s skupno površino nekaj manj kot 781.000 kvadratnih metrov, navaja Surs. Fizične osebe so večji del finančnih sredstev vložile v gradnjo enostanovanjskih stavb in kmetijskih stavb, pravne osebe pa v gradnjo industrijskih stavb, tri- in večstanovanjskih stavb ter rezervoarjev, silosov in skladiščnih stavb.

V prostoru s stropnim hlajenjem stanovalce obdaja prijeten hlad, podobno kot v kleti, ob tem pa ne čutijo pihanja, kot če je vklopljena klimatska naprava.
Shutterstock

Po osem kvadratnih metrov manj kot leto prej

V Sloveniji se je lani gradilo 11.841 stanovanj, od tega jih je bilo do konca leta dokončanih 4032. V enostanovanjskih stavbah je bilo dokončanih 65 odstotkov vseh stanovanj oziroma za šest odstotkov več kot leto prej, v večstanovanjskih stavbah pa 32 odstotkov vseh oziroma za 34 odstotkov več. Preostala stanovanja so bila dokončana v stavbah za posebne družbene skupine in nestanovanjskih stavbah. Površina dokončanih stanovanj je v povprečju merila 136 kvadratnih metrov, kar je osem kvadratnih metrov manj kot leto prej, površina stanovanj v enostanovanjskih stavbah 164 kvadratnih metrov, kar je en kvadraten meter manj, površina stanovanj v večstanovanjskih stavbah pa 87 kvadratnih metrov, kar je osem kvadratnih metrov manj kot leta 2020.

Shutterstock

Največ stanovanj dokončanih v Ljubljani

V enostanovanjskih stavbah je bilo največ stanovanj pet- ali večsobnih, v večstanovanjskih stavbah pa trisobnih. Večino, 76 odstotkov, vseh teh stanovanj so gradile fizične osebe in jih do konca leta 2021 dokončale 30 odstotkov. Druga stanovanja so gradile pravne osebe; dokončale so jih 47 odstotkov. Največ stanovanj je bilo lani dokončanih v osrednjeslovenski (20 odstotkov od vseh dokončanih stanovanj) in podravski statistični regiji (19 odstotkov vseh), najmanj pa v primorsko-notranjski in zasavski (po dva odstotka vseh). Na ravni občin je bilo največ stanovanj dokončanih v Ljubljani (394), sledili so Ajdovščina (144), Slovenj Gradec (120), Maribor in Novo mesto (v vsaki 119). V drugih občinah je bilo dokončanih manj stanovanj.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta