Trg nepremičnin: Cene rastejo, stanovanj pa ni dovolj

Sanja Verovnik
23.03.2021 02:00
Višje cene nepremičnin, povpraševanje, ki je večje od ponudbe, vse dražji gradbeni materiali, predvsem pa spremenjena miselnost kupcev - takšna je nova realnost na trgu nepremičnin v Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Leto pandemije je vplivalo na vse, pečat je pustilo tudi na trgu nepremičnin. Ne samo da v prometu z nepremičninami obstaja nova realnost, ki zagotavlja kupcu virtualni sprehod po želeni nepremičnini dobesedno z domačega kavča, prišli smo do tudi spoznanja, razmišlja Vasja Crnjakovič iz nepremičninskega podjetja RE/MAX nepremičnine, da so nepremičnine, predvsem stanovanjske, tudi v kriznih okoliščinah varna naložba in so odpornejše proti spremembam kot večina drugih gospodarskih dejavnosti.

​Majhna stanovanja so postala premajhna

Spremenile pa so se tudi potrebe oziroma želje kupcev glede nepremičnin, opozori Branko Potočnik iz nepremičninskega podjetja Insa nepremičnine. "Delo od doma, omejitev gibanja, skoraj popolno zaprtje države so nas prisilili, da več časa preživljamo doma. Majhna stanovanja so postala premajhna, ostala so le še redka razvedrila, kot so posedanje na terasi, gojenje paradižnika na vrtu ob hiši ali pelargonij in visečih jagod na balkonu in podobno. Še posebno intenzivno so pomanjkanje prostora občutile družine z otroki. Družinske hiše, ki so bile dolgo podcenjene in manj zaželene, so tako nekoliko pridobile veljavo. Enodružinske ali celo dvostanovanjske hiše so danes bolj zanimive za kupce. Manjša hiša ali stanovanje z atrijem, teraso ali vsaj z balkonom pa je danes nova nujnost," razmišlja Potočnik.

Lani so se cene stanovanj v Mariboru povišale za deset odstotkov, v prvih letošnjih mesecih pa še za dodatnih deset, predvsem cene rabljenih stanovanj.
Shutterstock

​Dom in vrt

Da je pandemija nepremičninske apetite mnogih postavila na glavo, je vse bolj jasno tudi investitorjem oziroma graditeljem novih stanovanj. V gradbenem in investicijskem podjetju SH Global Skupina denimo pravijo, da je zdravstvena kriza na nepremičninski trg vplivala pozitivno: "Govorimo o spremembah življenjskih vrednot in življenjskega sloga. Dom stopa v ospredje, ker ljudje preživijo več časa doma kot prej. Povpraševanja po nepremičninah je tako še več." V SH Global Skupina opažajo, da so ljudje za nakup nepremičnin, ki so dovršene arhitekture in trajnostno naravnane gradnje, pripravljeni odšteti veliko več denarja kot pred pandemijo. Nadstandard, kot poudarjajo, ni več nebodigatreba, ljudje so se začeli zavedati, da potrebujejo dovolj velik, komforten in energetsko varčen dom v sožitju z naravo, manjšim vrtom ali vsaj prostorno teraso.

Napovedan je dvig cen najema neprofitnih stanovanj, tako da bo prodajna vrednost nepremičnin najverjetneje še naraščala.
Shutterstock

​Zdi se, da bi ta čas lahko prodali vse

A Luka Jurič iz podjetja Novogradnje Maribor je prepričan, da za spremenjena pričakovanja glede nepremičnin vendarle ni zaslužna samo pandemija, ampak sodobnejši način bivanja, pri katerem ne sme manjkati atrij ali terasa ali pa vsaj dovolj prostoren balkon. Nepremičnine prihodnosti opiše kot vizualno privlačne, uporabne in umeščene na pravilne lokacije. Je pa pandemija po besedah Juriča poskrbela za evforijo na trgu nepremičnin. Trenutno stanje na njem še najbolje opiše Vasja Crnjakovič iz podjetja RE/MAX nepremičnine: "Zdi se, da bi ta čas lahko prodali vse!" Povpraševanje po nepremičninah, tako rabljenih kot novozgrajenih, je od trenutka, ko je bila nepremičninska dejavnost zaradi milejših koronaukrepov spet omogočena, izjemno veliko, pravi Boris Lajh, nepremičninski posrednik iz podjetja Century 21 Maribor City. Ni pa dovolj velika ponudba nepremičnin, ki bi kupcem omogočala ustrezno izbiro, še doda Lajh in prav v tem vidi tudi razlog, da se ta čas proda vse, kar pride na trg.

​Ljubljana: Kvadratni meter za 10 tisoč evrov

Veliko povpraševanje pa po pričakovanjih tudi viša cene nepremičnin. Crnjakovič ob tem opozori, da cene na trgu nepremičnin rastejo že ves čas po malem. "V Ljubljani se prodajajo novogradnje tudi po 10 tisoč evrov na kvadratni meter in več, v Mariboru so se lani stanovanja med petimi največjimi mesti najbolj podražila, a hkrati ostajajo v slovenskem povprečju najcenejša," predstavi Crnjakovič rezultate Colliersovega poročila o nepremičninskem trgu. Ocenjuje, da so se lansko leto cene v Mariboru povišale za deset odstotkov, v prvih letošnjih mesecih pa še za dodatnih deset odstotkov, predvsem cene rabljenih stanovanj. "Na Obali, v Kopru, ki je po ceni stanovanj na drugem mestu, takoj za Ljubljano, je povprečna cena kvadratnega metra dobrih 2500 evrov, stanovanja pa so se tam lani podražila za sedem odstotkov," še pojasni Crnjakovič.

Dražji tudi gradbeni materiali

Kako in kam se bo obračal nepremičninski trg prihodnje leto ali čez dve leti, je po besedah sogovornikov nesmiselno napovedovati. "Preveč zapletena je trenutna situacija na trgu," meni Boris Lajh, a je prepričan, da kakršnega koli padca cen stanovanj in hiš v bližnji prihodnosti ne bo. Kot razlog za to navede podatek, da se na primer v Mariboru zaključujejo vsi večji nepremičninski projekti. "Večina novogradenj je razprodana, tudi v objektih, ki se še sploh niso začeli graditi. In če se ozremo še na napovedan dvig najema neprofitnih stanovanj, bo prodajna vrednost nepremičnin najverjetneje le še naraščala," opozori Lajh.

Stabilnost cen na trgu nepremičnin pa utegnejo ogroziti višje cene gradbenih materialov in gradnje na splošno. "Razmere na trgu surovin se spreminjajo iz dneva v dan," pove Primož Pinter iz mariborskega gradbenega podjetja Primius gradnje. Materiali, ki jih potrebujejo pri gradnji, so se letos, kot pravi Pinter, močno podražili. Dražji gradbeni materiali in posledično gradnja stanovanj pa bi lahko vplivali tudi na cene novogradenj. "Ali bo trg prenesel dvig cen nepremičnin, trenutno ne ve nihče," razmišlja Pinter in ocenjuje, da trg v Podravju ne bi bil sposoben sprejeti povišanja cen. "Zato bomo morali biti investitorji zelo previdni," doda Pinter in poudarja, da bi bila ekonomska upravičenost gradbenih projektov ob morebitnem nadaljevanju trenda podražitev surovin postavljena pod vprašaj. To pa bi seveda vodilo v zatišje na trgu novogradenj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta