Pred zimo nikar ne pozabite na trato. To zdaj potrebuje

J. M.
04.11.2022 03:00

V toplih jesenskih dneh trava nenehno raste. Nekateri so koslinice že pospravili, drugi pa jih še imajo pripravljene, da z njimi pokosijo zelenico. Kako dolgo je še smiselno kositi trato?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Poleg rednega odstranjevanja listov z zelenice, s katerim preprečimo gnitje trave, jeseni ne smemo pozabiti na redno košnjo. Višina košnje naj bo štiri do pet centimetrov. Prav tako je jeseni dobro pognojiti trato, vendar ne s katerimkoli gnojilom. Zdaj uporabimo specialno tratno gnojilo za jesen z nizko vsebnostjo dušika in visoko vsebnostjo kalija.

Kalij namreč krepi koreninski sistem, tako postane trata odpornejša pred zimo. Jesensko gnojenje izvajamo v oktobru ali še prvi teden v novembru, če je vreme ugodno.

Gnojenje trate
Djd/dcm

Tudi zalivanje je lahko koristno

Če se je na trati zaradi poletnega deževja pojavila plesen, je treba to ustrezno tretirati s fungicidom. Prav tako bo dobro trato, če se bo jeseni nadaljevalo toplo in suho vreme, s temperaturami okrog 25 stopinj Celzija, kdaj tudi zaliti.

Zadnja košnja v letu

Ko pa bodo vremenoslovci napovedali snežne padavine, je treba trato takrat še zadnjič v tem letu pokositi, višina zadnje rezi naj bo tri centimetre, kajti če ima trata več zelene mase, obstaja večja možnost, da jo napade snežna plesnoba.


Gardena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta