Zasnujte travniški kotiček na domačem vrtu

J. M.
10.06.2022 04:00

Želite ljubko slikovitost narave ponesti v domač vrt? Potem si ustvarite lasten travniški kotiček, v katerem bodo cvetele kadulja, rman, zvončnica in še kakšna divja lepotica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pexels

Detelje, modra veronika, travniška kadulja, ivanjščice, poljski mak, rman, skrečnik, razprostrta zvončica, travniška penuša, zdravilna strašnica predstavljajo le del slikovite tapiserije, ki v vrt privablja čebele in druge žuželke.

Kako do travniškega kotička?

Prvi korak je, da na vrtu izberete prostor, v katerem bodo rasle travniške rastline. Na tistem delu vrta odstranite rušo, z vrtnimi vilami nato zrahljajte tla do 20 cm globoko. Nato vzemite kovinske grablje in zemljo zrahljajte v fino prst. Ko bo prst rahla, bo v njej najbrž ostalo še nekaj manjših grudic, hkrati pa bo v njej veliko zraka, zaradi česar bo precej rahla. Sledi hoja po zemlji - počasna hoja z nizkimi čevlji, kjer stopate v zaporedju peta-prsti. Če je površina večja, lahko na tla položite deske in stopate po njih, da utrdite prst, ali uporabite valjar za trato. Na koncu površino še enkrat na hitro pograbljajte.

Na tej stopnji je najbolje pripravljeno prst dva tedne pustiti pri miru, kar zadostuje, da vzklijejo enoletni pleveli, ki jih lahko nato pred setvijo odstranite z motiko. Šele nato posejte semena travniških cvetlic.

Shutterstock

Raje revna kot bogata zemlja

Semensko mešanico za travniško cvetje posejte neposredno v pripravljeno prst, podobno kot seme za trato. Divjega cvetličnega travnika ne morete kar zasejati na obstoječi travnik ali domačo trato, temveč je treba sejati seme na odprto zemljo. Na vsak način odsvetujemo pretirano gnojena tla, denimo z dušičnim gnojilom, ki bolj spodbuja rast zelenih delov rastlin kot njihovo cvetenje. Bolje je, če je prst nekoliko "lačna", a še vedno dovolj rodovitna in ima dobro strukturo ter je dovolj prepustna za vodo.

Shutterstock

Nasveti za setev

• Cvetlično mešanico je dobro sejati takrat, ko se začne prst segrevati, običajno sredi ali proti koncu pomladi, in ko se površina začne sušiti.

• Priporočljivo je sejati v oblačnem in brezvetrnem vremenu.

• Po setvi semena rahlo vdelajte v tla in prst zravnajte z valjarjem ali pohodite z deskami.

• Takoj zatem poskrbite za zalivanje. Če nastopi sušno obdobje, površino redno zalivajte do kalitve.

• Divje rože in travniške trave zrastejo višje kot vrtna trata. Zato se odsvetuje hoja po površini. Če pa bi se radi sprehajali med travniškim cvetjem, zasnujte vmes potko, ki jo redno kosite.

• Cvetlični travnik pokosite le enkrat ali največ dvakrat letno. Priporočljiva je košnja sredi julija ali šele avgusta, nato še enkrat septembra ali oktobra.

• Za košnjo uporabite navadno koso ali nitno kosilnico, nikakor pa ne kosilnice za zelenico, ker z njo ni mogoče kositi travnika.

Shutterstock


Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta