Kopalnico prilagodite uporabniku: Neustrezno urejena je lahko velik problem za gibalno ovirane in starejše ljudi

Sanja Verovnik
25.03.2021 03:00
Kopalnica brez stopnic in pragov ter drugih nepotrebnih ovir, s funkcionalno zasnovano opremo, resnično pokaže svoje prednosti šele, ko se pri uporabnikih pojavijo težave z gibanjem. Povsem vseeno je, ali gre pri tem za starejše, ali za invalide, konec koncev se lahko zdravstvene težave pojavijo tudi pri mlajših in povsem zdravih ljudjeh, in takrat prilagojena kopalniška oprema pride še kako prav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Katere so tiste nevarnosti, ki prežijo v kopalnici, če imamo težave z gibanjem, in kako ta prostor prilagoditi, vedo v podjetju Geberit. Tam opažajo, da se želja po varnosti in udobju pojavi šele s starostjo, ali, ko se znajdemo v neprijetni situaciji, kot so na primer nenadne poškodbe ali zdravstveni zapleti. Vsekakor je v prostoru z opremo, ki olajša gibanje, manjše tveganje, da bi se kjerkoli spotaknili in se pri tem poškodovali.

Stranišče, ki je obenem tudi prha

Stranišče naj bo dostopno, zato v Geberitu svetujejo, da namestite WC- školjko, ki je dvignjena. Gre za novejše modele stranišč, nestandardne višine. Nanje je namreč bolj preprosto sesti in z njih lažje vstati. "Sedalna višina pri standardno vgrajeni WC-školjki znaša 41 cm. Če pogledamo iz zdravstvenega vidika, je položaj v počepu najbolj koristen za dobro 'praznjenje' črevesja. V ta namen bi morala biti sedalna višina toaletne keramike nekoliko nižja. Vendar pa bi bilo dvigovanje iz tako nizkega položaja za starejše in posebno visoke osebe, brez opornih ročajev, skoraj nemogoče," opozorijo v podjetju Geberit. Zato nikakor ne pozabite na držala ob straniščni školjki, pri čemer naj bo zgornji rob držala približno 28 cm nad sedežem školjke. V ta držala je možno vgraditi tudi gumb za splakovanje stranišča, pravijo v Geberitu.

Geberit

Dodatno udobje v kopalnici pa zagotavljajo denimo straniščne školjke s funkcijo prhe, ki se sproži, ko zazna padanje toaletnega papirja. Če ima vgrajeno prho, pa uporabnika po opravljeni potrebi s toplo vodo tudi oprha po intimnem predelu in ga posuši s pihanjem toplega zraka, pojasnijo v Geberitu.

Kopalna klop ali breznivojska prha

Če imamo doma kad, naj bo ta dovolj prostorna. Priporočljivo je, da se vgradijo stenska držala, katerih se je mogoče oprijeti pri dvigovanju. Biti morajo dovolj kakovostna, da vzdržijo težo odraslega človeka. V veliko pomoč pri umivanju bo tudi kopalna klop, ki se jo po potrebi zloži. Klop z naslonjalom za hrbet in podporo za roke omogoča udobno sedenje med kopanjem, po kopanju pa vsem z gibalnimi težavami, ni treba zlesti čez rob kadi, temveč se le pomaknejo proti koncu klopi, ki sega izven kadi. Tako lahko vstanejo veliko lažje in varneje. 

Geberit

Sicer pa je v kopalnici, ki jo uporablja starejša ali gibalno ovirana oseba, najbolje namestiti breznivojska prha. Ta je, kot pravijo v podjetju Geberit, varnejša za uporabo, saj v njo enostavno vstopimo, in to brez ovir. Z breznivojsko prho povečamo funkcionalni prostor v kopalnici, uporabniku pa daje takšna prha tudi občutek odprtosti, varnosti in umirjenosti. Vsekakor se je za breznivojsko prho priporočljivo odločiti pri novogradnjah, ali ko se lotimo sanacije dotrajane kopalnice. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta