(FOTO) Barva leta: Kako marelični odtenek vpliva na počutje?

J. M.
09.01.2024 05:00

Družba JUB že šesto leto zapored napoveduje modni barvni trend. Letos v naše domove prihaja nežen odtenek, ki v prostore prinaša spomine iz preteklosti, bogati sedanjost in navdihuje prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanjska marelica ali Apricot dream je letošnja JUB-ova barva leta.
Jub

Barva marelice, imenovana Apricot Dream 370C, je izbrana kot JUB-ova barva leta 2024. Osnovna tema te barve je nostalgija, ki jo čustveno doživljamo s prijetnimi in melanholičnimi spomini na preteklost, pomešanimi z občutki topline, ljubezni, zadovoljstva in hrepenenja.

Anže Petkovšek/Jub


Marelična barva, nekdaj izjemno priljubljena tako v modni industriji kot v notranjem oblikovanju, nam za leto 2024 že ponuja poetično in sugestivno inspiracijo za oblikovanje ambientov. Vse to ob domiselni in koristni uporabi kakovostnih materialov in opreme, zlasti pohištva, stenskih oblog in dekorativnih elementov.

Jub


Prefinjen odtenek bomo opazili tudi na pročeljih hiš ali izbranih elementih na fasadah. JUB-ova barva leta 2024 – sanjska marelica - slikovito označuje nekaj lepega in nežnega ter odraža željo po vračanju k preprostejšim časom, ko je bilo naše vsakdanje življenje bistveno bolj umirjeno. Ti spomini skozi oblikovanje sodobnih prostorov obenem spodbujajo še izbiro trajnostnih in kakovostnih izdelkov, ki jih barva in z njo povezane teme prinašajo v prostor.

Jub

Občutki in počutje

Z barvo marelice bomo ob nostalgičnih občutkih stenskim površinam v naših bivalnih prostorih dodali mehkobo, spokojnost in prijetnost, ki bo imela ugoden vpliv na naše počutje. Pri oblikovanju notranjih prostorov ima ključen pomen tudi barva pohištva, saj vpliva na celoten videz in vzdušje prostora. Ob tem je potreben skrben premislek o kombinacijah barv, da se bodo harmonično ujemale ter intimno in s toplino dopolnjevale z barvno shemo celotnega prostora, odtenkih na stenah, tleh, stropih in drugih elementih. Odločite se za kombinacijo, ki ustvarja privlačno atmosfero, ravnotežje, vizualno udobje in skladnost z oblikovalskim konceptom celotnega prostora. Kateri občutki se torej predramijo v nas, kadar smo obdani z mareličnim odtenkom?

Mir in harmonija. Marelična barva je topla, privlačna in pomirjujoča, povezana z mirom in harmonijo. Svoj pomirjujoč vpliv še posebej izrazi v sprostitvenih ambientih, kot so prostori za meditacijo. Mehkoba tega odtenka ustvarja spokojno okolje, ki spodbuja notranji mir in harmonijo.

Ljubezen in romantika. Romantičen odtenek marelice simbolizira ljubezen, naklonjenost in toplino. Spodbuja ljubeč in skrben odnos med partnerji ter je nepogrešljiv del poročnih dekoracij.

Nedolžnost in čistost. Marelično povezujemo tudi z nedolžnostjo in čistostjo. Nežen odtenek spominja na otroško nedolžnost, ustvarja pozitivno energijo in pomaga odstranjevati negativne občutke.

Jubova sanjska marelica v kombinaciji z zelenimi elementi ustvarja kontrast med svetlobo in temo, kar pričara globino.
Jub



Jub

Najboljše kombinacije

Marelično lahko lepo kombiniramo z določenimi barvami, najbolje z naslednjimi:

Modra in zelena. Marelična v kombinaciji z mornarsko modrimi ali zelenimi elementi ustvarja čudovit kontrast med svetlobo in temo, kar pritegne pozornost v vsakem prostoru, hkrati pa ustvarja globino.

Oranžna. Ker je marelična v jedru oranžna, se odlično ujema s komplementarno lestvico oranžnih odtenkov. Marelična namreč v kombinaciji z oranžno vedno deluje urejeno in elegantno. Različni odtenki oranžne pa v prostoru ustvarjajo igrive kontraste, ki razbijejo monotonost.

Skoraj beli odtenki. Soba z "umazano" belo barvo, z rjavim, bež in kremnim podtonom v kombinaciji z marelično barvo ustvarja svež in brezčasen ambient.

Siva. Marelična je naravni partner svetlo sivih tonov, dodaja toplino in zanimivost sivim notranjostim.

Črna. Kombinacija marelične barve in črnih detajlov ustvarja oster barvni kontrast, ki je priljubljen v japonskem slogu. Črni elementi pritegnejo poglede, medtem ko marelična dodaja mehkobo.

Zlata in bakrena. Za ženstveno paleto marelico kombinirajte z zlato ali bakreno barvo, ki je ponovno v trendu.

Jub
Jub
Jub
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta