(FOTO) Cvetlični trend za 2024: Nežen paradoks

J. M.
01.01.2024 04:00

V naši družbi obstaja velik pritisk in želja po tem, da bi bili uspešni. Ta pritisk ob neštetih krizah ustvarja občutek nemoči ali zastoja. V takem primeru je vodilo: skrb zase in jasno prepoznavanje lastnih meja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nežen paradoks je trend, ki so ga zasnovali pod okriljem Nizozemske cvetlične zbornice.
Flower Council Of Holland

Z osredotočenostjo na lastno duševno počutje se lahko pojavijo številne nove priložnosti, pravijo snovalci trenda, imenovanega Nežni paradoks.

V ambientu

Pri tem trendu gre predvsem za kontraste. V umirjenih notranjostih so v ospredju okrogle in mehke oblike, pohištvo pa je izdelano iz čvrstih materialov. Trde, gladke površine se prepletajo z mehkimi teksturami, skoraj kot da skušajo ublažiti kruto realnost. Tudi rože pomagajo omehčati prostore in jim dajejo občutek zasanjanosti. S šopki ali aranžmaji lahko na primer zakrijemo trde vogale ali prehode med steno in tlemi. Lahkotni aranžmaji so na robovih pogosto prozorni in vsebujejo tudi suho cvetje. Mehkobo zagotavljajo tudi posamezni cvetovi z mehkimi oblikami in subtilnimi barvnimi prehodi. Za rastline so pri tem trendu zaželeni tudi mehki listi ter nežne barve in teksture.

Flower Council Of Holland

Na vrtu

Kontrast med trdim in mehkim se nadaljuje tudi v zunanjem prostoru. Za vrtno pohištvo, terase in cvetlične grede se uporabljajo okrogle oblike. Krogi, ledvičaste in ovalne oblike, ki spominjajo na kamenčke, osvajajo vrt. Zaobljene oblike so v nasprotju s trdimi materiali. Na gredicah se razburljivo prepletajo kompaktne, robustne rastline, trave, ki se nežno zibljejo v vetru, in zračne rastline ter cvetlice v nežnih pastelnih barvah. Slednje krepijo sanjsko vzdušje, ki je prepoznavno tudi v notranjem oblikovanju.

Flower Council Of Holland

Značilnosti izdelkov v tem trendu

Za trend Nežen paradoks so značilne okrogle, ledvičaste in čebulaste oblike. Številni izdelki so sestavljeni iz ene same kompaktne oblike, pri kateri se zdi, da so vsi sestavni deli zrasli skupaj ali se brezhibno združujejo.

Trdi in mehki materiali so kombinirani med seboj. Marmor, beton, keramika, plastika, žgane ploščice in naravni kamen se vračajo in so v kontrastu z mehkimi preprogami z dolgimi vlakni in nežnimi stenskimi oblogami. Pomembno vlogo imajo tudi tekstilije - od plisiranih ali otomanskih tkanin do bukleja. Temu trendu ustrezajo najrazličnejši vzorci. Od romantičnih cvetlic do abstraktnih vzorcev.

Cvetlični trend za 2024: Nežen paradoks
Flower Council Of Holland

Barve, ki so v ospredju

Barve so pretežno nežne in izžarevajo mir ter harmonijo. Pogosteje se pojavljajo tudi barvni prehodi. Poleg nevtralnih tonov in pastelnih barv vključuje tudi topel ton konjaka. Zeleni toni se pojavljajo predvsem v cvetju in rastlinah.

Ključni pridevniki tega trenda so: sanjski, trd in mehak, bogat s kontrasti, presenetljiv, neskončen, lahkoten, utopičen in prijazen.

Flower Council Of Holland
Flower Council Of Holland
Flower Council Of Holland
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta