Se lotevate prenove doma? Stara hiša ni kot starodobnik, ki ga pokažemo le ob sončnem vremenu

Za zagotavljanje primernih bivalnih razmer v stavbah je potrebno 40 odstotkov vse energije. S celovito prenovo postanejo stavbe učinkovite in neodvisne od rabe fosilnih goriv, zmanjšajo se emisije in znižajo zneski za energijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DJD/Ev Liquidhome/westend61/Gustafsson

Načrtovanje prenov je zahtevno, zato je dobrodošlo ozaveščanje ljudi. Na voljo so finančne spodbude za uvedbo ukrepov v povečanje energijske učinkovitosti in izboljšanje bivalnih razmer. Stavba ni potrošni artikel, ampak trajna, najpomembnejša dobrina, ki zagotavlja dom družini, eksistenco, samozavest, varnost … Hkrati je to največja naložba posameznika ali družine. Stara stavba ni kot star avto, ki mu ljubitelji rečejo starodobnik in ga le ob sončnem vremenu peljejo na "sprehod". Tudi stara stavba mora omogočati primerne bivalne razmere v vseh letnih časih.

Anže Furlan/Shutterstock.com

Večina stavb potratna in dotrajana

Po ocenah Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo - GBC Slovenia je pri nas energijsko potratnih kar 75 odstotkov stavb. V enostanovanjskih hišah stanuje 61 odstotkov prebivalcev, enostanovanjske stavbe so prevladujoč tip stanovanj. Kakovost obstoječega stavbnega fonda, ki je v letu 2011 obsegal 844.656 stanovanjskih enot, je slaba.

Večina stanovanjskih stavb je bila zgrajena pred letom 1980. Šele po letu 1980 so postale zahteve za toplotno prehodnost zunanjih sten strožje kot v času cesarja Franca Jožefa.
www.zaensvet.si

Iz opisa pregleda stanovanjskih stavb v Sloveniji sledi, da je povprečna starost stavb nad 50 let, približno polovica stavb potrebuje celovito prenovo. Večina že izvedenih prenov ne dosega učinkovitosti sNES niti trajnostnih meril, zato je treba celovito prenoviti tudi stavbe, ki so že bile delno prenovljene. Največ stanovanjskih stavb, kar 70 odstotkov, je bilo grajenih pred letom 1980, ko toplotna zaščita ni bila pomembna.

Dovoljena toplotna prehodnost zunanje stene glede na leto gradnje Umax (W/m2K)
www.zaensvet.si

Leta 2010 je vsaj 33 odstotkov gospodinjstev bivalo v neprimernih stanovanjih, ki so imela vsaj eno pomanjkljivost. V Sloveniji je največji delež neprimernih stanovanj, dvakrat višji od povprečja v EU.

Toplotna prehodnost zunanje stene kaže, da imajo stare, potratne stavbe vsaj desetkrat več toplotnih izgub kot sodobne.
Djd/bauherren-schutzbund/joachim Rosse

Na stanovanjsko kulturo vpliva tudi lastništvo. Slovenija sodi med evropske države z najvišjim deležem stanovanj v lasti fizičnih oseb. To je posledica reševanja stanovanjskih potreb s samogradnjo enostanovanjskih hiš.

Navedeni podatki nakazujejo, da velik del prebivalcev živi v lastnih starejših enostanovanjskih stavbah, ki so neprimerne za bivanje, so energijsko potratne in ne zagotavljajo zdravega, udobnega bivanja. Ravno celovita, trajnostna prenova teh stavb je lahko ključna za celovito prenovo stavbnega fonda.

Shutterstock

Tudi desetkrat več toplotnih izgub

Kako potratne so stare stavbe v primerjavi s sodobnimi? Težko je posplošiti, pa vendar toplotna prehodnost zunanje stene kaže, da imajo stare, potratne stavbe vsaj desetkrat več toplotnih izgub kot sodobne. Potrebna toplota za ogrevanje sodobnih stavb je manj kot 25 kWh/m2a, stare pa pogosto presežejo 250 kWh/m2a. Zakon sicer ne določa, da morajo lastniki energetsko prenoviti svoje stavbe, vendar pa morajo takrat, ko prenavljajo, upoštevati Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah.

Shutterstock

Prenova brez projekta vodi v polomijo

Ob prenovi bo zanesljivo prišlo do sprememb, saj se značilnosti konstrukcije pokažejo šele po odstranitvi vrhnjih slojev. Pripravljeni bodite na kompromise. Dela lahko izvajate po fazah, če so med seboj skladne. Lahko začnete s posodobitvijo ali menjavo oken hkrati z vgradnjo prezračevalne naprave z vračanjem toplote, sledijo toplotna izolacija ovoja stavbe, menjava kurilne naprave, menjava kritine, vgradnja sončne elektrarne … Vrstni red ukrepov je odvisen od stanja stavbe.

Prenova brez projekta, zgolj nekaj idej iznajdljivega izvajalca, zanesljivo vodi v polomijo. Tudi prenovo v samogradnji odsvetujemo, saj so pri sodobni gradnji nujne veščine, ki jih samograditelji nimajo. Za optimalno prenovo sta ključna projekt in izvedba. Investitor lahko največ vpliva pri izbiri arhitekta in izvajalcev. Poudarek naj bo na skrbno pripravljeni in vodeni naložbi, ne na težaškem fizičnem delu samogradnje. Prenova stanovanjske hiše z usposobljeno ekipo je lahko hitrejša, boljša in cenejša kot v samogradnji.

Shutterstock



Foto: Shutterstock

Za posameznika in za družbo

Z energetsko učinkovito prenovo in prehodom na domače obnovljive vire bo vsak posameznik največ naredil zase in za družbo.

Načela učinkovite prenove so znana. Toplotni ovoj, učinkovita zasteklitev in senčenje, vračanje toplote prezračevanja, temperaturna regulacija, obnovljivi viri energije in, ne nazadnje, primerna raba stavbe.

Posodobiti je treba tudi tehnične sisteme stavbe: ogrevanje, hlajenje, klimatizacija, prezračevanje, priprava tople sanitarne vode, razsvetljava, avtomatizacija in nadzor, zagotavljanje lastnih obnovljivih virov energije s samooskrbo elektrike, zagotavljanje podpore e-mobilnosti, raba deževnice/sive vode in pršni WC z odvodom vonjav.

Ob prenovi boste verjetno zamenjali energent. Primerna energenta sta biomasa (drva, sekanci, peleti) v sodobnih biomasnih kotlih ali toplota okolice (iz zraka, zemlje ali vode) v povezavi s toplotnimi črpalkami in elektriko iz sončnih elektrarn v samooskrbi. Neprimerna energenta pa sta elektrika in kurilno olje. Elektrika ni dovoljena za ogrevanje, razen izjemoma, vgradnja kotlov na kurilno olje (tudi v obstoječe stavbe) je prav tako že prepovedana.

Viessmann

Prihodnost je v obnovljivih virih energije, brez fosilne in jedrske.

Bodite na pravi strani, učinkoviti, varčni, samozadostni. S prenovo stavbe boste zagotovili udobno in varčno bivanje vsaj za naslednjih trideset let, zato skrbno premislite o svojih odločitvah.

Shutterstock

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta