(INTERVJU) Osvežite fasado: Naj zaživi hiša v novi preobleki

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
19.06.2022 02:00

Ko se odločimo za novo podobo hiše, se običajno lotimo prenove fasade. Ta projekt zahteva temeljit razmislek o tem, ali bomo poleg fasade zamenjali okna, kakšno barvo bomo izbrali in ali bomo pri tem sledili trendom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Različni tipi zaključnih slojev prezračevane fasade omogočajo, da zunanji videz stavbe še bolj prilagodimo svojim željam in individualnim potrebam.
Epr/prefa/croce&wir

Prenove se je smiselno lotiti takrat, ko ugotovimo, da je fasada poškodovana, dotrajana in več ne opravlja funkcije zaščite objekta pred zunanjimi vplivi iz okolja, pravi arhitekt Tomaž Meznarič. Po njegovem mnenju je poleg estetskega vidika treba posvetiti veliko pozornosti tudi energijski optimizaciji objekta. "Pri izbiri zaključnega sloja fasade razberemo iz lokacijske informacije, kakšni tipi oziroma materiali fasad so v določenem okolju dovoljeni. Dobro se je ozreti po soseski in preveriti, kakšne fasade prevladujejo v naši okolici. Pri tem pa sledimo dobrim zgledom," priporoča Meznarič.

Kako do novega videza hiše

Tomaž Meznarič, arhitekt: "Fasada bo krasila hišo veliko dlje, kot bodo vladali določeni trendi."
Osebni Arhiv

Izbira ni vedno enostavna. Poznamo namreč več tipov zaključnih slojev fasad. Poleg tega imajo na izbiro ustrezne fasade vpliv drugi dejavniki.

"V našem okolju je poleg lesenih fasad najbolj razširjena kontaktna fasada, poznamo tudi fasade iz kamna, opečnate, apnene, ilovnate, aluminijaste in fasade iz vlaknocementnih plošč. Izbira je pestra. Zavedati se je treba, da nova fasada na stavbi pride najbolj do izraza kot zaključena enota. To pomeni, da je smiselno nekaj pozornosti posvetiti tudi oknom in vratom na hiši, ulični ograji, celo terasi in konec koncev zunanji zasaditvi."

Kar pomeni, da lahko stavba z novo fasado dobi povsem drugačno podobo.

"Z novo fasado na objektu lahko naredimo veliko za zunanji videz hiše. Pogosto se namreč ob fasadni prenovi odločimo še za menjavo oken bodisi za celovito sanacijo strehe. Če hkrati s fasado menjujemo okna, je smiselno, da razmislimo, ali bi morebiti želeli imeti večja, ki so v sodobni gradnji nadvse priljubljena, saj z njimi v prostore dobimo več naravne svetlobe oziroma se z večjimi steklenimi površinami bolj povežemo z vrtom. Seveda je treba okna zamenjati, preden se lotimo sanacije fasade. Ravno tako lahko pri vhodu v hišo ali na terasi s poudarjenimi izzidki, nadstreški, raznimi pergolami, vertikalami ali drugimi arhitekturnimi detajli dopolnimo videz fasade. Stavba bo s povsem novo preobleko pridobila popolnoma nov in svež videz."

Trendi se spreminjajo tudi pri fasadah. Več je posebnih fasad, na primer prezračevane. Katere so njihove prednosti in značilnosti?

"Zadnja leta zaznavamo trend in povečano povpraševanje na področju prezračevanih fasad. Ta fasada je prezračevana oziroma obešena na leseno ali aluminijasto podkonstrukcijo. Z zračnim kanalom loči zaključno fasadno oblogo od sloja toplotne izolacije. Toplotna izolacija po zračnih kanalih odvaja vodno paro, kar ji omogočata ustrezno predvidena dovodna in odvodna pot. Lahko bi tudi rekli, da odbija oziroma zmanjšuje zunanji hrup in ga ne prenaša v objekt. Investicija v takšno fasado je nekoliko višja in je primerna za lesene, aluminijaste, steklene ali vlaknocementne zaključne fasadne plošče. Različni tipi zaključnih slojev tovrstnih fasad nam omogočajo, da lahko zunanji videz še bolj prilagodimo svojim željam in individualnim potrebam. Praviloma so materiali, kot so aluminij, vlaknocementne plošče, razne pločevine in steklo, trajnejši in lažji za vzdrževanje, medtem ko moramo pri materialih, kot je les, posebno pozornost nameniti premazom, zaščiti in načinom staranja."

S fasado ne bodimo vpadljivi

V Sloveniji je opaziti kar precej drznosti pri fasadnih barvah. Vendar vsaka barva ne sodi na vsako stavbo ali v vsako okolje. Obstajajo kakšna pravila, priporočila, meje?

"Izbiri barve fasade je dobro nameniti nekaj več pozornosti in skrbnosti. Zavedati se je treba, da je fasada s svojo barvo eden najbolj vidnih elementov zunanjosti hiše. V občinskih prostorskih načrtih so predvideni odtenki barv in tudi usmeritve, kakšno barvo fasade izbrati v določenem okolju. Brez upoštevanja tega za novogradnjo sploh ni mogoče pridobiti uporabnega dovoljenja. Po drugi strani pa se zdi, da pri prenovah fasad vendarle ni tako, da usmeritev enostavno nihče ne upošteva. Posledica tega pa je, da lahko po Sloveniji vidimo veliko zelo vpadljivih in močnih barvnih odtenkov na fasadah hiš. Pri izbiri barv predlagam, da se upošteva širša slika: najprej se pogleda, kakšne barve so drugi elementi na hiši in tudi ob njej. Pri tem je pomemben tako videz ograje kot tudi okenskih okvirjev, vhodnih in garažnih vrat, tudi barva kritine in krovskokleparskih izdelkov, na primer žlebov."

Za večje površine izberite umirjene barve, če pa želite na hiši kaj poudariti, uporabite močnejšo barvo ali morda prezračevano fasado, ki stavbi da pridih elegance.
Shutterstock

Je dobro in smiselno pri fasadi slediti trendom?

"Pri izbiri fasade ne. Dejal bi, da je celo bolje, če se izogibamo trenutnim trendom ali najljubši barvi. Zavedati se je treba, da bo fasada krasila hišo še veliko dlje, kot bodo vladali določeni trendi. Smiselno se je držati umirjenih, nevtralnih, zemeljskih barvnih odtenkov. Hkrati se poskusimo izogniti uporabi veliko različnih odtenkov in barv na hiši. Pomembno je, da s fasado nismo zelo vpadljivi! Tukaj naj velja še en nasvet: za večje površine na stavbi izberite umirjene barve, če pa želite na njej kaj poudariti, uporabite močnejšo barvo, vendar v mejah zdravega razuma."

Les na fasadi? Seveda gre!

V ospredju bivanja so naravni materiali. Kako se obnesejo, ko gre za fasado, ki je zelo izpostavljen element?

"Nič ne bo narobe, če se bomo pri izbiri fasade zgledovali po lokalnih značilnostih. Če se bomo ozrli po prostoru, v katerem gradimo, in bomo pri tem uporabljali naravne materiale. Zgledujmo se po naravi! Ne potrebujemo kamnitih oblog ali lesa, pripeljanega iz tujine, umetnih plošč, ki prihajajo od daleč. Izogibajmo se imitacijam kamna ali lesa. Če želimo na fasadi les, izberimo lokalnega, v Sloveniji ga imamo dovolj, iz njega naredimo opaž. Če nas mika naravni kamen, prav tako uporabimo lokalnega ali si omislimo opeko. Predvsem pa naj vas ne bo strah uporabiti les na fasadi. Z ustreznim vzdrževanjem se lahko obstojnost lesene fasade zelo podaljša. S sivenjem pa daje hiši posebno patino in edinstven naravni videz."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta