Sobne rastline: Je zimsko presajanje lončnic smiselno in učinkovito?

Jasna Marin Jasna Marin
26.01.2024 04:30

Redno in pravilno presajanje sobnih rastlin v kakovostno zemljo prispeva k njihovemu boljšemu zdravju, rasti in splošnemu videzu, hkrati pa izboljša estetski videz prostora, v katerem živimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pogovorno pravilo "Od marca do maja se cvetje presaja" temelji na naravnih ciklih rastlin in njihovem odzivu na spremembe v svetlobi in temperaturi, ki se zgodijo spomladi v naravi. Vendar pa lahko specifične potrebe rastlin in opazovanje njihovega zdravja zahtevajo prilagoditve tega pravila. Zlasti pri rastlinah v stanovanju.

V stanovanju je drugače kot v naravi

V zimskih mesecih pogosto opazimo, da nekatere sobne rastline trpijo zaradi prostorske stiske ali slabih rastnih pogojev. Prav tako pa vemo, da rastline v zaprtih prostorih niso neposredno izpostavljene sezonskim spremembam, kar pomeni, da se njihove potrebe ne spreminjajo enako kot pri rastlinah na prostem. Zato smo strokovnjaka iz podjetja Metrob povprašali, ali je možno presajati sobne rastline tudi pozimi.

Vanes Husić, univ. dipl. inž. agronomije, iz podjetja Metrob poudarja, da lahko sobne rastline presajamo vse leto. "Poskusite se izogniti le fazi cvetenja ali močne rasti. Za presajanje se odločite na podlagi stanja rastline. Najbolj smiselno je presaditi rastline, ki imajo premajhen cvetlični lonček, preslabo zemljo, že vsaj dve do štiri leta niso bile presajene, ali rastline, pri katerih ste opazili, da so se v zemlji zaredili škodljivci," svetuje sogovornik. "Po presajanju rastline previdno zalijte in jih prestavite na svetlo mesto, da bodo imele čim boljše pogoje za rast," dodaja strokovnjak.

Shutterstock

Substrat naj bo kakovosten

Sobnih rastlin ne presajamo prav pogosto, zato jim vselej privoščimo kakovosten in namenski substrat, svetuje Vanes Husić. "Vedno jim namenite lonček pravilne velikosti. Na dnu lončka zagotovite drenažo iz glinoporja ali kamenčkov. Nekatere rastline raje rastejo v bolj utesnjenem lončku, druge kar oživijo v velikem loncu. Med presajenjem preglejte korenine. Če so gnile ali zlomljene, poškodovane dele odrežite. In nikoli ne pulite zemlje s korenin, saj jih tako poškodujete," opozarja sogovornik iz Metroba. Vselej bodite pozorni tudi na morebitne škodljivce in nemudoma ukrepajte. "Na koreninah se pri nekaterih rastlinah pojavijo mrtvaške mušice. Te lahko hitro odpravite z nematodami," razlaga Husič.

Z gnojenjem ne prehitevamo

Kdaj prvič pognojiti rastline? Metrobov strokovnjak svetuje, da je z gnojenjem najbolje počakati mesec dni, saj kakovostni substrati že vsebujejo začetna hranila za lepo rast. "Šele po enem mesecu, ko se korenine rastline vrastejo v zemljo, lahko prvič pognojite rastlino. Za gnojenje uporabite tekoče gnojilo, ki naj vsebuje vsa glavna hranila in ima dodane organske komponente in različna mikrohranila. Sobne rastline dognojujte vsaj enkrat mesečno, seveda odvisno od vrste in njenih posebnosti," sklene Vanes Husić.

Lončnice dodajo estetsko vrednost prostoru, kar lahko izboljša splošno počutje in ustvari prijetno, sproščujoče okolje.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta