Stari dom, novo ogrevanje: Menjava ogrevalnega sistema zahteva tehten premislek

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
07.09.2020 02:00

Če se ogrevate s potratnim ogrevalnim sistemom, je ta izdatek lahko velik finančni zalogaj za družinski proračun. Zato je na mestu razmislek o menjavi sistema, da vas ne bo jeseni ob pogledu na znesek na položnici dodatno zmrazilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/BVH

Vprašanje o zamenjavi dotrajanega ogrevalnega sistema je eno najpogostejših vprašanj strank v svetovalnih pisarnah mreže ENSVET. Ljudje o tem, da bi ogrevalni sistem nadomestili s sodobnim, razmišljajo zaradi različnih razlogov.
Poleg dotrajanosti, predvsem zaradi varčevanja pri rabi energentov, kot so ekstra lahko kurilno olje, zemeljski plin, drva, peleti ..., in s tem povezanih stroškov. Vse več uporabnikov pa se zaveda, da se ne glede na vrsto energenta cene teh višajo in da se z vse bolj sodobnimi napravami in s tem povezano regulacijo ogrevalnega sistema lahko privarčuje kar nekaj denarja.

Najprej pregled stavbe kot celote

Mark Bržan, neodvisni energetski svetovalec mreže ENSVET: "Preden se odločite za zamenjavo starega ogrevalnega sistema, je treba pregledati stavbo kot celoto in preveriti, v kakšnem stanju so toplotni ovoj hiše, fasada, stavbno pohištvo, kje so največje toplotne izgube ..."
Osebni arhiv

Sodobne peči imajo večji izkoristek kuriva

Če obstaja možnost, da dodatno izolirate stavbo in tako zmanjšate toplotne izgube, lahko vgradite manjši in cenejši generator toplote, kot je bil vgrajen do zdaj, svetuje Mark Bržan. "Mogoče bi pridobili dodaten prostor po odstranitvi cisterne za olje, ali pa v kleti, potem ko tam ne bo več zaloge drv za dve sezoni. Ko v kleti ne bo več neprijetnega vonja po gorivu, lahko tam uredite denimo prostor za druženje ali pisarno," razmišlja energetski svetovalec. "Vsekakor je to, kako se boste lotili sanacije oziroma zamenjave ogrevalnega sistema, vredno tehtnega razmisleka." Dejstvo pa je, da je treba nekaj ukreniti, ko sami spoznate, da vaša ogrevalna naprava potrebuje osvežitev ali naslednika. "Gotovo ste pozimi opazili ali slišali objave, da je v naših krajih večkrat presežena koncentracija PM10 (predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 µg/m3), ki je produkt slabega izgorevanja v dotrajanih pečeh," opozori sogovornik. Poudari, da imajo sodobne peči čistejši način izgorevanja in večji izkoristek kuriva, tako da je delovanje cenejše in čistejše. In že to je gotovo dovolj dober razlog, da dotrajani ogrevalni sistem zamenjate z novim, sodobnejšim, denimo toplotno črpalko namesto (prevelikega) kotla.

(dve sliki, en opis) Po obnovi oziroma pri novejših hišah in novogradnjah je vedno večje zanimanje za toplotno črpalko za ogrevanje, pripravo tople vode in hlajenje, ki je nadgrajena še s sončno elektrarno za samooskrbo.
Djd/Deutsches-Kupferinstitut

Nova ogrevalna naprava šele po obnovi hiše

V svetovalnih pisarnah strankam vedno predlagajo, da se ogrevalna naprava vgradi po obnovi hiše, pri kateri se pred tem z ustreznim izračunom določi velikost naprave, kar pomeni optimalno delovanje. "Z novimi strokovno-tehničnimi informacijami boste lažje pristopili k iskanju različnih ponudb za vaš novi ogrevalni sistem," je prepričan Mark Bržan. Opozori, da je izbira ogrevalnih naprav danes na trgu zelo pestra, tako da se lahko hitro izgubimo med vsem možnostmi. "Za slabše izolirane hiše načeloma posegamo po kurilni napravi na lesno biomaso, na polena, pelete ali sekance. Topla voda se preko zime pripravlja s kurilno napravo, zunaj kurilne sezone pa načeloma s toplotno črpalko za sanitarno vodo ali s sončnimi kolektorji," predlaga sogovornik. "V mestih, kjer je z občinskim odlokom določen prednostni način ogrevanja na zemeljski plin, priporočam zamenjavo starih plinskih peči z novimi, ki uporabljajo kondenzacijsko tehnologijo. Po obnovi oziroma za novejše hiše in novogradnje pa vedno bolj vstopa na sceno toplotna črpalka za ogrevanje, za pripravo tople vode in tudi za hlajenje, nadgrajena še s sončno elektrarno za samooskrbo."

Sodobne peči imajo čistejši način izgorevanja in večji izkoristek kuriva, tako da je delovanje cenejše in čistejše.
Viessmann

Spremeniti bo treba navade

Poleg investicije v nov ogrevalni sistem morajo stranke spremeniti del svojih navad. Se pravi, da prostore ustrezno prezračujejo s prepihom ali prezračevalnim sistemom, nastavijo termostate tako, da temperatura v prostorih ne presega 21 stopinj Celzija, saj vsaka dodatna stopinja pomeni za skoraj osem odstotkov večjo rabo energije. Pomembno je tudi, da ugašajo luči, če ne potrebujejo osvetlitve, varčujejo z vodo ... Prav tako je priporočljivo, da smo pri nakupu novih ogrevalnih naprav pozorni na izkoristke, reference, velikost, možnost povezovanja z drugimi napravami, ustrezno ceno, ki ni nujno najnižja, certifikate, garancije, zagotovljen servis in profesionalno montažo (najbolje istega ponudnika oziroma prodajalca) in tako naprej. Dejavniki so pomembni tako za kupca kot za prodajalca, saj prvi kupi napravo tudi zaradi dobrih referenc prodajalca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta