Spočiti in zadovoljni pod odejo: Pri izbiri ležišča si vzemite čas

Jasna Marin Jasna Marin
26.07.2021 04:00
Če znate zvečer odmisliti skrbi, je dobro postlana postelja vse, kar potrebujete, da z nasmehom zakorakate v nov dan.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

O pomembnosti dobrega spanca navadno razmišljamo šele po kakšni neprespani noči ali ko zaradi trdega ležišča vstajamo utrujeni in z bolečinami v hrbtu, ramenih, kolkih ... Za dober in sproščujoč spanec potrebujemo letnemu času primerno odejo, prilagodljiv vzglavnik, tudi posteljno perilo ni zanemarljivo, saj stik s posteljnino lahko pomeni nežen dotik ali grobo drgnjenje, ki bo odneslo spanec. Eden najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na udobno spanje, je kakovostno ležišče, ki naj v dolžino meri 20 centimetrov več, kot je dolžina telesa, njegova širina pa naj bo vsaj 80 centimetrov za enega človeka. Sicer pa nam mora dobro ležišče zagotavljati idealno ortopedsko lego telesa med spanjem in ustrezno mikroklimo. Ker imamo ljudje različno površino, obliko, težo in strukturo mišične mase, je za izbiro ustreznega ležišča ključno individualno strokovno svetovanje.

Vzmetnica z žepkastim jedrom omogoča najboljšo prilagoditev glede na človekovo težo, saj vzmeti med seboj niso vpete.
Slovenska Postelja



Shutterstock

Trdo ni več v modi

Preden se odločite za nakup ležišča, ki ga boste skoraj zagotovo imeli v spalnici vsaj slabo desetletje, je nujno, da ga preizkusite. Staro prepričanje, da mora biti ležišče čim trše, danes ne drži več. Ležišče mora biti prilagojeno teži in telesni zgradbi posameznika.

Ob nakupu si vzemite čas za preizkus, saj občutek trdote narašča s časom ležanja. Za preizkus ležišča si je smiselno vzeti tudi pol ure časa za ležanje na ležišču ob pomoči svetovalca, ki bo opazoval položaj telesa na podlagi, da bo izbira prava. Prav tako svetovalcu čim bolj razkrijte svoje spalne navade: pikantne podrobnosti zadržite zase, zato pa spregovorite o težavah, morebitnih okvarah hrbtenice, bolečinah v ramenih ali kolkih. Zahteve vsakega človeka so zelo individualne, ponudniki pa se temu vseskozi prilagajajo s pestro ponudbo ležišč, tako da se lahko za vsakogar najde tisto, ki mu bo najbolj ustrezalo. Še preden plačate za ležišče, preverite, ali ga lahko v primeru, da ugotovite, da vam ne ustreza, zamenjate ali vrnete – to omogoča že vsak resen ponudnik posteljnih ležišč.

Shutterstock

Toplo, hladno

Se kdaj odpravite spat, pa se od mraza tresete kot šiba na vodi? Ali pa se vam dogaja, da se sredi noči prebudite premočeni od potu? Za ljudi, ki jih pogosto zebe, sta primerna volneni nadvložek in topla volnena odeja. Seveda obstajajo tudi ležišča za ljudi, ki se med spanjem močno potijo. Takšno je denimo ležišče, sestavljeno iz žepkastih vzmeti, ki zagotavljajo izredno zračnost ležišča.

Fischbacher

V zadnjem času so priljubljena tudi ležišča, ki vsebujejo bambusova vlakna, saj bambus deluje zelo zračno, termoregulativno in pomaga ohranjati suho spalno površino. Ko je toplo, se bambusova vlakna raztegnejo in dopustijo, da koža zadiha. Ko pa je hladno, se vlakna skrčijo in zadržijo toploto v bližini telesa.

Brez stepanja na soncu

Ležišče, odeje, vzglavniki in posteljno perilo potrebujejo ustrezno nego in čiščenje. Prevleko ležišča je treba občasno oprati ali odnesti v kemično čistilnico. Vzmetnice ali žimnice vsaj enkrat letno čistite s sesanjem in jih redno zračite z vsakomesečnim obračanjem – tako tudi podaljšate njihovo obstojnost. Ni pa ležišča pametno postaviti na sonce ali stepati, kar je bilo včasih zelo v navadi, ker se vlakna tako uničujejo, z izpostavljenostjo soncu pa se lahko deformirajo materiali v notranjosti.

Fischbacher

Tudi odeje in vzglavnike je dobro dvakrat letno oprati ali odnesti v čistilnico. Posteljno perilo pa je priporočljivo prati enkrat tedensko, pri tem perilo obrnemo, zapremo zadrgo ali gumbe, po pranju pa je posteljno perilo najbolje posušiti zunaj. Zlasti pri barvnem posteljnem perilu pazite, da ga sušite v obdobju dneva, ko ne bo izpostavljeno neposrednemu soncu, sicer bo hitro izgubilo barvo.

Fischbacher


Fischbacher
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta