3 lastnosti, ki odlikujejo kakovostno ležišče in so pogoj za dobro spanje

Tina Recek Tina Recek
07.12.2019 01:23

Po noči se jutro pozna, zato še zdaleč ni vseeno, na kakšnem ležišču in v katerem položaju spite; bočni veleva mehkejše ležišče, spanje na trebuhu pa trše posteljno jedro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Akron

Krepčilen spanec je jamstvo, da se boste zbudili spočiti in napolnjeni z energijo in boste kos vsakodnevnim življenjskim izzivom. V veliki meri je odvisen od kakovosti ležišča in spalnega okolja. In kaj je kakovostno ležišče? Roman Dežman iz podjetja Slovenska postelja razlaga, da kakovostno ležišče odlikujejo tri lastnosti, ki so pogoj za dobro spanje. Prva in verjetno najbolj pomembna je trdota ležišča, ki daje ustrezno podporo telesu in zagotavlja, da je hrbtenica v pravilnem položaju. Na to, kolikšna trdota komu ustreza, vplivajo telesna teža oziroma konstitucija, starost in prijeten občutek na ležišču, zato je ležišče pred nakupom treba preizkusiti. Bistvena pri podpori telesa je conska razporeditev trdot po ležišču. V ledvenem delu je kakovostno ležišče ojačano, ker je tam teža spečega največja, mehkejša cona v ramenskem delu pa omogoča, da je hrbtenica vedno v fiziološkem položaju.

Ni vseeno, v katerem položaju spimo

Druga ključna lastnost je dobra zračnost ležišča, ki vpliva na temperaturo v postelji. (Pre)visoke temperature lahko negativno vplivajo na kakovost spanja. Posledica visokih temperatur je pretirano potenje, zaradi katerega se ponoči zbujamo.
Zadnja pomembna lastnost ležišča je udobje. To dosežemo z različnimi materiali na vrhu ležišča, ki so ključni pri različnih spalnih položajih. Če spite na boku, morajo biti ti mehkejši, če spite na hrbtu ali trebuhu, so lahko trši.

Na udoben spanec vpliva tudi posteljnina. Ta naj bo iz naravnih materialov in prijetna na otip. Glede na to, da je zelo opazna v prostoru, jo je smiselno izbrati v nevtralni barvi ali takšno, ki z vzorci in odtenki prostor nežno popestri.
Beddinghouse

Vsak naj ima svojega

Na trgu vlada pestra izbira materialov, iz katerih je sestavljeno ležišče. Ti so lahko sintetični oziroma umetni in/ali naravni, kot so volna, bombaž, konoplja. Za naravne materiale velja, da posamezniku ponujajo več pozitivnih lastnosti. Pri sintetičnih pa velja omeniti, da niso najboljša izbira, če se ponoči močno potite. Pred nakupom se lahko znajdemo v dilemi, ali naj izberemo posamično ležišče za posameznika ali večje, skupno, na katerem spi še partner. Dežman pojasnjuje: "Pri večjem odstopanju v teži vsekakor zakonca potrebujeta vsak svoje jedro, saj le primerna trdota ponuja dovolj dobro podporo. Tudi če odstopanja v teži ni, sta bolj priporočljivi ločeni jedri, saj se individualno bolj prilagodita uporabniku in partnerja se tako ne motita pri obračanju med spanjem. Z enojno prevleko pa lahko ustvarite občutek skupnega ležišča."​

Z obračanjem do večje trajnosti

Četudi ste izbrali optimalno ležišče, ga je treba po določenem času zamenjati z novim. Po Dežmanovih besedah to storimo po približno desetih ali dvanajstih letih. Ali boste dejansko šele po toliko letih kupili novo, je stvar odločitve. Vsekakor pa je dobro vedeti, da lahko podaljšate uporabnost ležišča, če ga redno obračate. To storite vsaj tri- do šestkrat na leto. Z obračanjem dosežete, da se ležišče sproti suši in se v njem ne nabira vlaga. Na ta način je lahko njegova življenjska doba skoraj dvakrat daljša. Zasluge za daljšo uporabnost ležišča ima tudi kakovostna letvena podlaga. Dežman poudari, da ta omogoča optimalen pretok zraka in zagotavlja prožnost, zaradi katere se materiali v ležišču ne posedajo. Marko Peterka iz podjetja Marsen meni, da je najbolj primerno letveno dno izdelano iz vezane bukove plošče oziroma 32 letvic, ki so vpete v kavčukove čepe. V sredinskem delu takšnega letvenega dna so regulatorji udobja, kjer si po potrebi nastavite tršo ali mehkejšo podporo.

Kako visoka naj bo

Ko izbirate posteljo, bodite pozorni še na njeno višino. Peterka pojasnjuje: "Dejstvo je, da starejši ljudje lažje vstajajo z višje postelje. Kako visoka naj bo, je zelo relativno in je odvisno od telesne višine." Obstaja pravilo, ki veleva, da naj bo postelja tako visoka, da ima uporabnik, ko sede nanjo, noge pravokotno glede na tla.

Ne pozabite na vzglavnik

"K zdravemu spancu pripomore tudi vzglavnik. Lahko imamo še tako dobro ležišče, a brez pravega vzglavnika noč ne bo prinesla kakovostnega spanca. Nekdo, ki spi na boku, mora imeti anatomsko oblikovan vzglavnik, ki ustrezno podpre vratni del hrbtenice. Pri spečemu na hrbtu je skoraj vseeno, kakšen vzglavnik ima, saj je ležanje na hrbtu najbolj primeren položaj, ker se vse mišice, živčevje in krvni obtok sprostijo in ni pritiska na določeno točko kot na primer pri spanju na boku, ko je rama ali kolk najbolj obremenjen. Posameznik, ki spi na trebuhu, pa vzglavnika tako rekoč ne potrebuje," še pove Peterka.

Šoloobvezni otroci se zelo razvijajo in so zelo aktivni, zato potrebujejo veliko spanca. Privlačna posteljnina poskrbi za otrokovo dobro počutje, kakovostno in ne pretrdo ležišče pa za kakovostno spanje.
Snurk

Enoconsko za otroke

Otroci imajo specifične lastnosti in potrebe; ker so manjši, lažji in rastejo, je njihovo spanje bolj dinamično. Po besedah Peterke otroci zato potrebujejo enoconsko ležišče. Večconsko je nesmiselno, ker ima otrok določeno obdobje ledveni del v enem predelu ležišča, ko zraste, pa že v drugem. Pomembno je, da otroci nimajo pretrdega ležišča, saj so lažji in se jim že srednje trdo ležišče ne prilega tako kot odraslemu.

Ležanje na hrbtu je po mnenju mnogih strokovnjakov najbolj primeren položaj za spanje, ker se vse mišice, živčevje in krvni obtok sprostijo in ni pritiska na določen del telesa.
Beddinghouse

Stilska in barvna povezava

Zagotovo je prijetnejši občutek zaspati v lično opremljeni spalnici. Katarina Globočnik iz podjetja Alples svetuje, naj bo postelja stilsko povezana z drugim pohištvom. Idealno je, če v spalnici nimate mogočnih omar za shranjevanje oblačil, ampak v ta namen izberete garderobno sobo. A kot dodaja sogovornica, je realnost taka, da je za shranjevanje garderobe in perila običajno največ prostora prav v spalnici. V tem primeru je dobrodošlo, da je med posteljnim in garderobnim delom opreme spalnice stilska in barvna povezava, ni pa nujno, da vse pohištvo izvira iz iste kolekcije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta