Ste trato že pripravili na poletje?

Jasna Marin Jasna Marin
23.05.2024 05:30

Trato ste že zagotovo nekajkrat pokosili. Zanjo je treba redno skrbeti vso pomlad, poletje in vse do jeseni. Kakšno vzdrževanje potrebuje v teh dneh?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gardena

Konec maja in začetek junija je rast trave v polnem zagonu, zato je treba zelenico redno kositi. Kosite enkrat na teden. Kakšna naj bo višina košnje? Stebla travnatih bilk na okrasni zelenici naj bodo spomladi in jeseni dolga 3-4 cm, poleti, ko je vročina in rast upočasnjena, kosite na višino 5-7 cm, na zelenici za športne igre pa naj bo višina rezi 4-4,5 cm (poleti 6-8 cm). Kosite takrat, ko dolžina trave za polovico preseže priporočljivo mero.

Shutterstock

Zalivanje

Če je vreme suho, je koristno zalivanje. Test za preizkus suhosti trate je naslednji: ko nanjo stopite, se morajo travne bilke ob sestopu takoj postaviti pokonci. Če trava ostane poležana, je čas za zalivanje. Zalivajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, torej v najhladnejšem delu dneva, da zmanjšate izhlapevanje. Odsvetujemo pogosto zalivanje, enkrat ali dvakrat tedensko bo zadostovalo, pri tem trato zalijte temeljito, da voda prodre globoko. Tako boste spodbudili korenine, da poženejo globlje v tla, in bo zelenica bolj zdrava in odporna proti suši.

Gardena

Gnojenje zelenih površin

Če niste gnojili trate spomladi, je junija še vedno primeren čas za to. Uporabite počasi sproščajoče organsko gnojilo, ki bo hranilo vašo travo skozi vse poletje.

Nasploh trava potrebuje le malo hranil – velika količina gnojil namreč bolj škodi kot koristi zelenici. Travo v primeru preobilnega gnojenja napadajo bolezni ali zelene površine kmalu postanejo ožgane. Le če je trata vidno oslabela in kadar po testiranju prsti ugotovite pomanjkanje hranilnih snovi v tleh, jo pognojite.

Pred gnojenjem zelenico zmeraj pokosite, po gnojenju pa površino popršite z vodo, tako da hranila zagotovo dosežejo rastlinske korenine. Predolgo zalivanje trate ali pa dolgotrajno deževje po gnojenju je dostikrat prav tako škodljivo kot huda suša. Velika količina vode namreč v mnogih primerih izpere gnojilo iz tal, pri določenih vrstah gnojil pa se hranilne snovi zaradi dežja kratko malo ne izločijo.

Shutterstock


Odstranjevanje plevela

Junija je dober čas za odstranjevanje plevela. Nekateri plevele odstranjujejo ročno, kar je najbolj prijazno naravi in človeku. Drugi za odpravljanje plevela uporabljajo selektivni herbicid, pri čemer je treba natančno upoštevati navodila za uporabo pripravka.

Za ročno odstranjevanje plevela lahko uporabite specialni nož ali izrezovalnik, v nastale luknje nasujte kremenčev pesek. Izrezovalnik plevela poskrbi za prijetno in hrbtu prijazno, dalj časa trajajoče delo. Majhna razdalja med rezili omogoča natančno delo in pušča le majhne luknje. Integriran mehanizem sproščanja olajša odstranjevanje plevela.

Gardena

Kaj z mahom

Kjer je mah, namesto gnojila trosite tratni pesek. Mah se najpogosteje pojavi v senci ter na manj zračnih in slabo odcednih tleh. Priporočljivo je razredčiti veje dreves, pod katerimi je na zelenici mah. Mahu nikoli ne grabljajte od njegovega rastišča proti zelenici, ker se bo kot vetrocvetka zgolj razširil po trati. Območje, kjer je mah, prezračite, prav tako lahko uporabite specialno gnojilo z visoko vsebnostjo železa – to namreč uničuje mah. Pazite tudi, da pokošena trava na težavnem območju ne bo prenizka. Kosite enkrat ali dvakrat tedensko na višini poletne košnje - na 5-7 cm.

Obrezovanje robov

Da bo vaša trata videti urejena, obrežite robove trate z vrtnimi škarjami, rezalnikom za tratne robove ali baterijskim trimerjem. Slednji omogoča enostavno košnjo trate ob robovih in na mestih, ki jih je običajno težje doseči.

Gardena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta