Stopnice s kovinskimi rešetkami: Vsestranske, obstojne in varne

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
11.09.2020 02:00

Stopnice z rešetkami so lahko odlična rešitev za zunaj, pa ne samo za dostope v trgovske centre, industrijske hale, temveč tudi, če si v nadstropju hiše uredite stanovanje z vhodom, do katerega potrebujete dostop po zunanjem stopnišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Treppen Intercon

Namesto zunanjih lesenih stopnic, ki jih je treba vsake toliko časa premazati, je vzdržljivo kovinsko stopnišče poleg betonskega najboljša rešitev. Če se odločite, da boste na prostem imeli stopnišče iz nerjavnega jekla, lahko izberete stopniščne rešetke. Zakaj jih izbrati? Odgovor je preprost, pravi Simon Benko iz podjetja Benko-Tehna. Tovrstno stopnišče namreč odlikujejo hitro odtekanje vode, prepustnost za sneg in enostavno čiščenje.

Tudi pred glavnim vhodom

Stopnice z rešetkami so lahko glavne stopnice v hišo, stopnišča, ki vodijo na balkone, v mansardna stanovanja, obnesejo se tudi kot medetažna stopnišča. Prav tako so na voljo pohodne rešetke za podeste, žaluzijske, povozne, prezračevalne, fasadne, ograjne, drevesne in dekorativne rešetke. Skratka, izbira je zelo pestra.

Rešetke so lahko izdelane iz nerjavnega jekla, aluminija ali pločevine.
Benko-Tehna

Zunanje stopnice so precej večje

V primerjavi z notranjimi stopnicami zunanje omogočajo večjo svobodo pri izbiri oblike, saj njihove mere niso tako strogo zapovedane. Lahko so precej večje in nenavadnega dizajna. Če je teren zelo strm, je treba paziti, da razmik med stopicama ni prevelik, prav tako je dobra vrtna stopnica globoka vsaj 300 milimetrov. Idealna širina je 500 do 600 milimetrov, kar omogoča udoben prehod. Seveda se lahko odločite za stopnice, ki so širše od enega metra, na strmem terenu pa naj imajo vsaj na eni strani ograjo. "Najbolj pogosta dimenzija stopniščne rešetke je 1000 x 270 milimetrov," razloži Benko.

Vroče pocinkane za večjo obstojnost

Sogovornik opiše postopek izdelave rešetk: "V nosilne trakove se pod visokim pritiskom vtisnejo prečni trakovi. S tem dobimo matrico na želeno dimenzijo. Po postopku stiskanja se rešetke obrobijo z robnimi profili, po izdelavi pa se večinoma vroče cinkajo." Simon Benko še doda, da so rešetke poljubnih oblik in dimenzij. Ker so zaščitene z vročim cinkanjem, je njihova trajnost zelo dolga. A le, če ne pridejo pogosto v stik s soljo in kislinami, ki lahko povzročijo korozijo. In kar je za mnoge najbolj pomembno – tovrstne stopniščne rešetke ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, pojasni Benko. 

Glavne prednosti stopniščnih rešetk so odtekanje vode, prepustnost za sneg in enostavno čiščenje.
Benko-Tehna

Da noga ne zdrsne

Stopniščne rešetke imajo levo in desno privarjen stranski rob, ki omogoča hitro montažo tako imenovanih nastopk z vijačenjem na nosilno konstrukcijo stopnišča. Pri tovrstnih rešetkah je zelo pomembna varnost pred zdrsom, opozori sogovornik.
Na zunanjih stopnicah nam pač, zlasti ob slabem vremenu, dežju ali snegu, rado zdrsne. To pa se lahko konča z neprijetnim padcem in poškodbo. Varnost pred zdrsom na čelu rešetke zagotavlja privarjen protizdrsni rob z izbočenimi okroglimi luknjami, razloži Simon Benko.

Tudi za hojo z visokimi petami

Rešetke so lahko izdelane iz nerjavnega jekla, to je tudi najpogostejša izbira, dobavljive so tudi v drugih materialih, na primer v aluminiju, poliestru, na voljo so še pločevinaste. Prednost slednjih je v tem, da imajo manjšo težo na kvadratni meter v primerjavi s klasičnimi vroče pocinkanimi rešetkami. "Pločevinaste rešetke uporabljamo, kjer je zahtevana večja protidrsnost. Take rešetke so zelo nazobčane. Lahko pa so tudi pločevinaste izdelane tako, da imajo samo majhne okrogle, izbočene luknje. Takšne rešetke so predvsem lepše in omogočajo hojo z visokimi petami," sklene Simon Benko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta