Tako leseno vrtno pohištvo pripravimo na novo sezono

Kvadrati
21.04.2021 04:00
Les spada med priljubljene materiale za vrtno pohištvo, vendar pa je treba poudariti, da ni vsak les enak. Nekateri so izjemno občutljivi na vremenske vplive, zato jih je treba temeljito zaščititi pred vlago.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če je pohištvo zdelano od lanske sezone ali pa še nezaščiteno, ga bo treba najprej ustrezno obdelati: les zaščitimo z impregnacijo in premažemo z lazuro ali lakom. Preden pa se lotimo premazovanja lesenega pohištva, tega temeljito očistimo in pustimo, da se dodobra posuši na zraku pod streho. Očiščeno leseno pohištvo na poškodovanih mestih pobrusimo z električno brusilko, nepoškodovane dele pa lahko obrusimo ročno z brusnim papirjem, površine razprašimo in potem najprej impregniramo z biocidom, ki bo les zaščitil pred napadom bioloških škodljivcev. Ko se impregnacija posuši, sledi še premazovanje z lazuro, lakom ali prekrivnim premazom.
{api_embed_photo}655621{/api_embed_photo}

Pregledovanje pohištva

Pomembno je, da redno pregledujemo zunanje pohištvo in sproti odpravimo poškodbe, sicer bi lahko na poškodovanih mestih v lesna vlakna vdrla voda, ki bi postopoma povzročila propadanje pohištva. Vlaga lahko prodre v les tudi od spodaj, torej skozi noge, če so te postavljene na mokra tla, zato bo najbolje, da noge pohištva opremimo s plastičnimi podložkami.
{api_embed_photo}655614{/api_embed_photo}
{infobox-gray_full}159658{/infobox-gray_full}
{api_embed_photo}655615{/api_embed_photo}

Odpornejše vrste lesa

Mehki les, denimo smreka, bor, jelša, je izjemno občutljiv na vremenske vplive, zato ga je treba temeljito zaščititi pred vlago. Veliko odpornejše leseno pohištvo je tisto, ki je izdelano iz tropskega, denimo tikovega, robinijevega ali evkaliptovega lesa. Takšen les vsebuje veliko naravnih smol in olj, ki les ščitijo in ga naredijo naravno odpornega ter neprepustnega za vlago. Pohištvo iz tropskega lesa vsako leto (lahko dvakrat) zaščitimo z oljem za les, ki ga s čopičem nanašamo na suho in čisto pohištvo, in ko se vpije v les, površino obrišemo z mehko krpo. Ko se les posuši, ga obrusimo in postopek s premazovanjem ponovimo. Pri čiščenju umazanije z lesenega pohištva si lahko pomagamo z blago raztopino milnice in srednje mehko krtačo.
{api_embed_photo}655602{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta