Tam, kjer je sonce, je želja tudi po senci. Kako do nje?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
23.04.2021 04:00
Tende zagotavljajo prijetno zavetje pred previsokimi temperaturami na terasi. Ščitijo nas, ko dežuje ali pripeka sonce, pa tudi v zimskem vrtu lahko z njimi poskrbimo za senčenje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/wo&wo Sonnenlichtdesign

Prostorne terase z udobnim vrtnih pohištvom in vso potrebno opremo za peko na žaru so že zdavnaj dosegle status, ki ga lahko enačimo z dnevno sobo. Vendar lahko brezskrbno posedanje pod milim nebom kdaj zmoti dež, zelo neprijetno pa zna biti v poletnih dneh tudi vroče sonce. Nadstreški, pergole in zimski vrtovi so vsekakor dobra rešitev za streho nad glavo. Kljub temu pa lahko skozi streho kdaj tudi neusmiljeno pripeka sonce. Zahvaljujoč tendam je tudi želja po senci uresničena.

V stiku z vrtom ne glede na vreme

Če stojijo samostojno, lahko tende ščitijo tudi pred vetrom in dežjem. Sicer pa zagotavljajo prijetno senco, čeprav je veliko odvisno od tega, kje se nahajajo in kakšni moči sonca so izpostavljene. S tendami tudi vizualno polepšamo teraso ali zimski vrt. Izbor tkanin in modelov je danes že tako raznolik, da bo vsak našel kaj privlačnega zase in za prostor, kjer bo tenda nameščena. Obstajajo na primer tende, ki so lahko montirane na stene, stropove, na nosilce teras, lahko pa stojijo povsem samostojno. Če so pritrjene ne strop ali steno, se prilagajajo do milimetra natančno. Sistem odpiranja in zapiranja upravlja bodisi motor, pametni nadzor, ali pa za to poskrbimo ročno. S tendami lahko zasenčimo do sedem metrov velik in do šest metrov širok prostor. Da bo platnena streha kljubovala tudi močnemu vetru in ostala napeta, pa poskrbi sistem zadrge, ki tendo naredi bolj stabilno. Kot pika na i je pri sodobnih tendah integriran LED-svetlobni trak, ki ob večerih zagotavlja prijetno osvetlitev.

Djd/wo&wo Sonnenlichtdesign

Zimski vrt lahko hitro postane savna

Zimski vrtovi so še ena priljubljena možnost dodajanja naravne panorame notranjemu bivalnemu prostoru. Ker pa se ti v sončnih dneh zaradi velikih steklenih površin močno segrejejo, je treba poskrbeti za zadostno senčenje. Pritrditev tende pod steklom je enostavna, namestimo jo lahko s pomočjo sponk tudi sami. Tenda, ki je tik pod steklom, ponuja boljšo zaščito pred vročino in hkrati izolacijsko zračno blazino v hladnejših mesecih leta. Ročno ali z motorjem je tendo mogoče odpirati in zapirati v dolžini, ki jo sami želimo. Sodobne tende je mogoče upravljati tudi preko pametnih naprav. Prepriča tudi dolga obstojnost tend višjega kakovostnega razreda: tkanine so vremensko odporne, prav tako so odporne tudi na UV-žarke in na umazanijo.

Djd/wo&wo Sonnenlichtdesign
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta