Dom prihodnosti postaja dom sedanjosti

Sanja Verovnik
11.04.2021 06:00
Prihodnost se napoveduje že danes: sodobna montažna gradnja s strogimi energetskimi standardi, poudarkom na naravnih gradbenih materialih in pametni tehnologiji bivanje v novi hiši dviguje na še višji nivo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marles Hiše Maribor

Naše zahteve in pričakovanja glede kakovosti bivanja so danes vse večje, hkrati z njimi se izboljšujejo tudi standardi gradnje, napredujejo tudi gradbeni materiali in tehnologije. Sodobno zasnovana hiša nas po eni strani zbližuje z vsem, kar je naravno, po drugi strani pa se spogleduje s pametnimi tehnologijami, ki poenostavijo bivanje in namesto nas postorijo marsikatero opravilo v hiši. Hkrati je v sodobnem domu bivanje prilagojeno času, v katerem živimo, in stanovalcem omogoča, da v ospredje postavijo druge vrednote in prioritete.

Marles s konceptom neto ničenergijske hiše

Pri Marlesu pravijo, da je dom prihodnosti že danes prava rešitev. Že pred leti so poseben poudarek namenili konceptu Zero Energy Home, s katerim so se odzvali na trende, ki gredo v smeri popolne energetske samozadostnosti večine objektov. Nedavno so se lotili novega ambiciozno zastavljenega cilja: kot vodilni partner konzorcija, ki šteje skupno dvanajst prepoznavnih in prebojnih slovenskih podjetij – poleg Marlesa Petrol, Gorenje, Alples, ETI, Danfoss Trata, JUB, Helios, TBPLUS, Intectiv, Robotina, Smartis, Špica International –, razvijajo dom prihodnosti. Osnovni namen projekta, poimenovanega Dom24h, je, kot pravijo v Marlesu, predstavitev razvoja in prikaz novega koncepta bivanja v domu, ki ga uporabljamo 24 ur na dan, hkrati pa tudi predstavitev razvoja ter podsistemov in produktov za pametne stavbe prihodnosti. Projekt tako združuje posamične novorazvite in tehnološko napredne, vendar komplementarne rešitve v novo konceptualno celovito rešitev gradnje in bivanja trajnostno naravnanega, pametnega in povezljivega, uporabniku prijaznega, naprednega in zdravega bivalnega okolja.
{api_embed_photo}653365{/api_embed_photo}
Kot pojasnijo v podjetju, bodo zgradili sodoben bivalni objekt, ki bo omogočal vse bolj pomembno možnost dela na domu ter celovito energetsko in informacijsko oskrbo z osnovnimi energetskimi potrebami za mobilnost uporabnikov objekta. "Z večnamensko zasnovo bo objekt v osnovi ločen na stanovanjski in poslovni del. Uporabnikom bo omogočal tako kakovostno in polno bivanje ter preživljanje prostega časa kot tudi opravljanje dela na domu. V ta namen bo zagotavljal oskrbo z električno energijo, ki jo bo proizvedlo sonce. V objektu bo mogoče tudi hraniti ter zagotavljati potrebno energijo za prevozna sredstva uporabnikov objekta, presežki energije se bodo bodisi hranili v hranilnikih oziroma električnih baterijah bodisi se bodo oddajali v odprto omrežje," pojasnjujejo v Marlesu. Sam objekt bo tako lahko v veliki meri energetsko samozadosten in bo deloval na konceptu neto ničenergijske stavbe, ki bo grajena tudi z uporabo superizolacijskih materialov, k navedeni stopnji energetske varčnosti pa bo prispeval tudi sistem kontroliranega prezračevanja objekta. "Pametne naprave in pohištvo bodo integrirani v enovit informacijski sistem upravljanja pametnega doma. Sam objekt je projektiran v BIM-tehnologiji in bo tako skozi fazo načrtovanja, izvedbe in uporabe vsem deležnikom omogočal potrebne informacije za njegovo maksimalno udobno in učinkovito rabo, ki se bo skozi celoten življenjski cikel spremljala z njegovim digitalnim dvojčkom (digital twin)," pojasnijo sogovorniki iz Marlesa.
{api_embed_photo}653359{/api_embed_photo}

Objekt, ki bo tudi hranil energijo

Dom24ur bo, kot pravijo, superioren v več pogledih: grajen bo v konceptu neto ničenergijske hiše na nivoju bivanja, vključno z mobilnostjo. Ta tehnološko dovršen montažni objekt bo narejen iz super izolacijskih materialov, za delovanje bo uporabljal obnovljive vire energije, vgrajen pa bo imel vrhunski prezračevalni sistem z rekuperacijo, ki lahko vrača do 93 odstotkov energije in omogoči, da je v dveh urah zrak v hiši v celoti zamenjan. Napredni dom bo okolju prijazen z integriranim konceptom "life-cycle thinking", pameten in dovolj fleksibilen ter bo omogočal zdravo in udobno bivanje. Poskrbljeno bo tudi za pasivne ukrepe, kot so barve in premazi za uravnavanje vlage v stavbi. "Uporabniško izkušnjo bodo obogatili vgrajeni inteligentni gospodinjski aparati in druga notranja oprema s čutnimi zaznavami za spreminjanje ambientalnega občutka glede na razpoloženjsko stanje uporabnikov. Objekt bodo stanovalci lahko nadzirali in upravljali prek za to posebej razvitih in naprednih multimedijskih aplikacij," dodajajo v Marlesu. Prepričani so, da bo imel pred podobnimi konkurenčnimi projekti prednost, da bo že v osnovi povezan v oblak, opremljen bo z digitalnim dvojčkom ter pripravljen za integracijo v skupnost in energetsko verigo – električno in toplotno –, in to tako, da bo imel definirane vse stične točke, pravila sodelovanja in tehnologije za povezavo. Vseboval bo tudi prvič uvedeno dvosmerno povezavo s sistemi oskrbe z energijo pametnih skupnosti pri električni in toplotni energiji ter podatkih. Dom24ur se bo lahko odzival na potrebe okolice in bo lahko glede na to porabnik, proizvajalec ali hranilnik električne in toplotne energije, s tem pa bo aktivno sodeloval v razvoju elektromobilnosti in pametnih skupnosti ter pri vseh modelih pametnih omrežij, ki se bodo razvila, še poudarjajo sogovorniki iz Marlesa.
{api_embed_photo}652979{/api_embed_photo}

Lumar: vračanje k naravi

Pri Lumarju stavijo na energetsko varčnost v povezavi s samozadostnostjo bivalnega objekta. "Sedaj in verjetno v prihodnjih letih se bo poudarjeno delalo na nadaljnjem razvoju in uveljavitvi trajnostnih kazalnikov: od izrabe obnovljivih virov energije, ki jo danes že relativno uspešno izkoriščamo, do izpolnjevanja trajnostih parametrov za same gradbene materiale," razmišljajo v podjetju Lumar. Prepričani so, da so glede na gradbene materiale in klimatske pogoje s standardi skoraj ničenergijske gradnje dosegli optimalne standarde za energetsko učinkovitost objektov in da "dodatna vlaganja v izboljšanje več ne prinesejo bistvenega znižanja porabe v teh hišah". V zadnjih letih je visok energetski standard postal samoumevna zahteva gradnje, večina investitorjev se zaveda smiselnosti ukrepov v energetsko učinkovitost, saj je učinek energetske učinkovitosti tudi najlažje merljiv, ugotavljajo v Lumarju.
{api_embed_photo}652980{/api_embed_photo}
V podjetju že od začetka veliko pozornosti posvečajo bivanjskemu ugodju uporabnikov: "Zato so tlorisi hiš odprti, funkcionalni in optimalno osvetljeni. Ob primerni osvetlitvi na bivalno ugodje uporabnikov pomembno vpliva kakovosten in svež zrak, ki ga zagotavljamo s prezračevalnim sistemom z rekuperacijo zraka." Kot poudarjajo, ne smemo pozabiti niti na temperaturno ugodje v prostoru, ki ga zagotavljata ustrezna izolacija ovoja in kakovostna gradnja. "Pozimi to zmanjšuje asimetrijo sevanja in zagotavlja enakomerno razporeditev temperature v prostoru, poleti pa z ustreznim senčenjem in nočnim pohlajevanjem preko oken preprečujemo čezmerno pregrevanje," pojasnijo v Lumarju. Ob tem še poudarijo, da trendi kažejo, da se vračamo k naravi, razvijajo se koncepti samozadostnosti na področju gradnje, oskrbe z energijo za delovanje stavbe ... "S konceptom Lumar Zero Emission Living® vse to že uspešno vključujemo v naše hiše. Večina teh rešitev je predstavljenih na vzorčni hiši Lumar Primus-R 150 iEDITION v Dragomlju. S fotovoltaičnimi paneli na nadstrešku za avtomobile sami proizvajamo električno energijo za delovanje hiše in polnjenje avtomobila. Z viški električne energije lahko naredimo z električnim avtomobilom do 15.000 kilometrov. Ob tem pa imajo fotovoltaični paneli tudi funkcijo strehe, kar daje dodano vrednost samemu dizajnu nadstreška in tudi več svetlobe, ki nastaja ob prehajanju sonca skozi panele. Na hišo smo vgradili tudi zeleno streho, s katero vračamo naravi zelene površine, ki so bile odvzete z gradnjo, sočasno pa prinaša tudi druge okoljske prednosti, kot na primer čiščenje zraka, manjša obremenitev meteorne kanalizacije, znižuje temperaturo okoliškega zraka, predstavlja življenjski prostor za žuželke …," pojasnijo v Lumarju in dodajo, da so za omenjeno hišo kot prvi v Sloveniji prejeli certifikat organizacije Active House iz Bruslja.
{api_embed_photo}653361{/api_embed_photo}
{infobox-gray_full}158813{/infobox-gray_full}
{api_embed_photo}653059{/api_embed_photo}

Perspektiva so reciklirani gradbeni materiali

"Z vidika primernosti materiala imajo naše hiše odlično izhodišče, saj je osnovna nosilna konstrukcija lesena. In les je vsekakor material prihodnosti, saj gre za konstrukcijski material iz obnovljivih virov, ki ga je mogoče ponovno uporabiti, ob tem pa ima tudi sposobnost hranjenja ogljikovega dioksida," so prepričani Lumarjevi strokovnjaki. Glede na naraščajoče zahteve po trajnosti imajo v prihodnosti v gradbeništvu perspektivo reciklirani gradbeni materiali oziroma gradbeni materiali, proizvedeni z recikliranjem, še dodajajo. "Primer takšnega materiala že danes predstavlja celulozna izolacija. Tudi steklo se lahko proizvaja z recikliranjem, zato je kot gradbeni material vsekakor zanimiv. Če v stavbo vključimo velike steklene površine, mora steklo izpolnjevati tudi določene statične zahteve, razvoj v tej smeri že poteka, saj imamo objekte z zelo velikimi steklenimi površinami. Tudi pri naših hišah se delež steklenih površin veča, moderni so zelo veliki elementi dvižno-drsnih vrat. Velike steklene površine doprinesejo k dobri osvetljenosti bivalnih prostorov, je pa treba na drugi strani upoštevati tudi vpliv na bivalne pogoje, predvsem dvig notranje temperature, če steklene površine niso ustrezno senčene," pravijo v Lumarju in še opozarjajo, da se vpliv na okolje ne meri le z energijo, potrebno za delovanje stavbe, ampak tudi z energijo, potrebno za proizvodnjo gradbenih materialov.{api_embed_photo}652985{/api_embed_photo}

Preberite nove Kvadrate na kubik.
BREZPLAČNO na spodnji povezavi!

Preberite nove Kvadrate na kubik.
BREZPLAČNO na spodnji povezavi!

Preberite nove Kvadrate na kubik.
BREZPLAČNO na spodnji povezavi!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta