Toplotna črpalka: Od načrtovanja, gradnje do vzdrževanja

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
10.02.2020 01:52

Toplotne črpalke so postale v zadnjem desetletju ena najbolj priljubljenih in najbolj smotrnih izbir za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. A preden se odločite za nakup, je dobro poznati nekaj osnov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epr/Bundesverband Wärmepumpe

Pri vgradnji, postavitvi, obratovanju in vzdrževanju obstajajo zakonitosti, ki jih je dobro upoštevati. Pri tem smo se obrnili na strokovnjake. Borisa Gojkoška iz podjetja Seltron smo vprašali, kako pripraviti izračun za ustrezno toplotno črpalko, s katero bi se radi ogrevali? "Primeren izračun je odvisen od kvalitetnih vhodnih podatkov, ki jih mora zagotoviti zainteresirana stranka. Pri tem so pomembni podatki o načinu gradnje objekta oziroma gradbeni fiziki. O uporabljenih zidakih, vrsti in debelini izolacije sten, strehe, oziroma vrhnje etaže, o številu uporabnikov tople sanitarne vode, vrsti in tipih grelnih teles (talno, stensko, radiatorsko ogrevanje) in, seveda, če govorimo o obstoječem objektu, ki je pred montažo toplotne črpalke že imel zagotovljeno ogrevanje, o vrsti energenta in njegovi povprečni letni porabi."

Optimalna pozicija notranje in zunanje enote

Miha Glavič iz podjetja e2e pojasni, kako poteka vgradnja zunanje enote toplotne črpalke in kako notranje: "Pred vgradnjo je treba določiti optimalno pozicijo notranje in zunanje enote. Zunanja enota naj bo čim bolj vstran od spalnic, saj so nekatere toplotne črpalke hrupne. Pametno je, da zunanja enota stoji ob zidu, tako sta bakreni cevi, po katerih teče vroč freon, na zunanji strani čim krajši, da so izgube čim manjše."

Največkrat je težava, kam postaviti zunanjo enoto, da hrup ne povzroča nevšečnosti niti lastnikom niti sosedom. Za čim bolj neslišno delovanje jo postavimo na temelj na prostem, da se zvok ne odbija od sten.
Weishaupt

Sistem mora biti dobro odzračen

Na vprašanje, kako in kdaj se toplotna črpalka zažene in na kaj je pri tem treba paziti, Miha Glavič pojasni: "Toplotno črpalko lahko zaženemo, takoj ko v sistem ogrevanja in sanitarne vode spustimo vodo. Sistem mora biti dobro odzračen, če ne gre za novogradnjo, je treba sistem z vodo predhodno dobro očistiti. Priporočamo montažo kvalitetnega odstranjevalca mikromehurčkov in magnetnega lovilca." Sogovornik opozori, da mora biti toplotna črpalka priklopljena na električno omrežje z ustreznimi varovalkami. "Domači prijemi lahko povzročijo okvaro elektronike, kar nas drago stane. Črpalko naj vedno nastavi strokovnjak, ki tudi izstavi račun. Poznamo veliko primerov, ko so zaradi napačne nastavitve stroški elektrike po nepotrebnem znašali več sto evrov ali pa je enota v zimskih mesecih zaledenela. Pogost pojav je voda v freonski cevi, strošek menjave pa znaša več sto evrov, saj je treba zamenjati ves freon, nastane pa tudi ekološka škoda. Zgodilo se je že, da je v bakreno cev prišel pesek in je odpovedal kompresor, in to zaradi domačega mojstra, ki je položil bakrene cevi. Veliko težav povzroča tudi nestrokovna montaža zunanje enote brez ustreznega odtoka kondenzata," opozori na pasti nestrokovne montaže Glavič.

V kotlovnico, ki je lahko tudi pralnica, postavimo notranjo enoto in jo povežemo z zunanjo z izoliranimi cevmi. Notranja enota se poveže s sistemom ogrevanja.
Erga/e2e

Toplotna črpalka več ne kazi hiše

Ni vseeno, kje stojita enoti toplotne črpalke. Suzana Guček iz podjetja Kronoterm pojasni, da sta ob vse racionalnejši gradnji in razporeditvi prostorov zelo pomembna dobra izraba prostora in njegov videz. "Zato smo prisluhnili izzivom racionalne rabe prostora in razvili notranjo hidravlično enoto, ki celotno kotlovnico združi v ličnem ohišju in zasede samo 0,5 m2. S takšno toplotno črpalko ne boste prihranili le pri porabi, energiji in stroških, temveč tudi pri prostoru in ga boste lahko koristno namenili za kaj drugega." Gučkova pravi, da so izjemno pomembni predpisani minimalni odmiki naprav od ovir, saj se tako določi ustrezen dovod zraka in omogoča neoviran servisni dostop do naprave. "Zunanja enota toplotne črpalke ne potrebuje strehe. Novejši sistemi poskrbijo, da črpalka brezhibno deluje brez nadstreškov, ograd in drugih zaščit, in to v vseh vremenskih razmerah ne glede na to, kam jo namestimo. Pomembno je, da zunanjo enoto postavimo tako, da glede na objekt in ovire ob njem maksimalno zmanjša učinek odboja zvoka in hkratnega ojačanja hrupa. Hrup, ki ga zunanja enota oddaja, je namreč odvisen od postavitve glede na druge objekte in ovire v neposredni bližini. Zvok, ki ga oddaja naprava, se od bližnjih objektov in ovir odbija in ojača hrup," razloži Suzana Guček. Nadaljuje: "Pomembno je tudi, da je naprava postavljena tako, da veter ne ovira pretoka zraka in ne ustavlja ventilatorja v napravi. Izjemno pomembni so tudi predpisani minimalni odmiki naprav od ovir, saj se tako določi ustrezen dovod traka in omogoča neoviran servisni dostop do naprave."

Nekdaj je zunanja enota toplotne črpalke kazila podobo hiše, ob kateri je stala, zato so jo uporabniki radi skrili očem, z novim dizajnom se ta del ogrevalne naprave zlije s hišo in njeno okolico.
Kronoterm

Servis enkrat na leto

Kot vsaka ogrevalna naprava tudi toplotna črpalka potrebuje vzdrževanje. Ivan Jurkošek iz podjetja Weishaupt pove, da naj črpalko vzdržuje pooblaščeni servis proizvajalca, ker pozna njeno delovanje in lahko po potrebi spremeni nastavitve, tako da bo delovanje optimalno. "Priporočamo vzdrževanje enkrat letno. Za brezhibno in učinkovito delovanje toplotne črpalke so zelo pomembne njene nastavitve. Temperatura sanitarne vode naj bo nastavljena na zadovoljiv minimum, ogrevanje pa naj bo aktivno 24 ur na dan," pravi Jurkošek. Kot še omeni, na ta način črpalka deluje s čim nižjo temperaturo dvižnega voda, kar poveča njeno učinkovitost. "Pričakovana doba delovanja znaša 20 let in je odvisna od načina uporabe, primernosti izbora moči glede na toplotne izgube objekta in predvsem od kvalitete vgrajenih elementov," opozori sogovornik. "Predvsem zunanja enota je izpostavljena direktnemu in indirektnemu udaru strele, zato svetujemo, da uporabniki napravo zavarujejo skupaj z objektom," sklene Ivan Jurkošek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta