Toplotno in zvočno izolirana vrata, skozi katera boste slišali le tišino

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.09.2020 02:00

Živite v blokovskem stanovanju in so vrata v stanovanje že dotrajana? Potem je skrajni čas, da nabavite nova, ki ne bodo le varna, temveč tudi toplotno in zvočno ustrezno izolirana, hkrati pa barvno ne bodo izstopala od vrat sosedov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vovko

Vhodna vrata, ki popeljejo stanovalce bloka s hodnika v njihovo lastno stanovanje, so v starejših zgradbah po navadi izdelana iz lesa in se po materialu ne razlikujejo od notranjih vrat. Skoznje se dobesedno sliši vse, kar se dogaja na hodniku. Ključavnica takšnih vrat je lahek plen za vlomilce, tesnjenje vrat je pomanjkljivo ali pa ga sploh ni ... Tako dotrajana vrata je dobro čim prej nadomestiti z novimi, sodobnejšimi, ki bodo zagotovila varnost, ustrezno zvočno in toplotno izolativnost ter zadostila vsem kriterijem, ki jih morajo danes izpolniti kakovostna vhodna vrata za stanovanje.

Ker se največ vlomov zgodi prav skozi vhodna vrata, moramo v prvi vrsti poskrbeti za varen vhod v stanovanje.
Shutterstock

Zahtevajte certifikat o protivlomnosti

Sodobna protivlomna vrata imajo tudi dokazila o pridobljenih certifikatih, ki zagotavljajo, da vrata ustrezajo preverjenim varnostnim standardom; omogočajo večtočkovno zapiranje.
Vovko


Ker se danes po podatkih policije največ vlomov zgodi skozi vhodna vrata, moramo najprej poskrbeti za varen vhod v stanovanje. S tem bomo zaščitili sebe, družino in tudi svoje premoženje, predvsem pa bomo brez skrbi lahko stanovanje zapustili za dalj časa, brez obremenjevanja sosedov, da v času naše odsotnosti budno spremljajo, kaj se dogaja v bloku.
Preden se odločite za nakup, se dobro prepričajte glede ponudbe. Ta je pestra, sicer ne tako, kot za hišna vhodna vrata, a dovolj, da boste našli primerna vrata za vaše stanovanje. Ključno je, da so vhodna vrata protivlomna. Janez Peljhan iz podjetja Vovko opozori, da so certifikati dokazilo, da so vrata tudi v resnici kakovostna protivlomna vrata. Kajti nekateri ponudniki, tako Peljhan, oglašujejo takšna vrata, v resnici pa prodajajo navadna lesena vrata, ki ne varujejo ustrezno. Ko kupujete vhodna vrata, od prodajalca zahtevajte certifikat, ki je dokaz protivlomnosti.

Jeklena konstrukcija krila in podboja

Varnostna oziroma protivlomna vrata, ki jih priporoča Peljhan, ne glede na to, ali gre za vrata, skozi katera vstopamo v hišo ali stanovanje v bloku, imajo kvalitetno jekleno konstrukcijo vratnega krila in podboja, obložena pa so z lesenimi paneli. Prednost takih vrat je predvsem v jekleni konstrukciji, ki zagotavlja visoko stopnjo protivlomnosti, v notranjosti pa je prostor za kvalitetno izolacijo, ki poskrbi za mirno in udobno bivanje v domu, pojasni sogovornik. In nadaljuje, da so bistveni še popolna varnostna oprema in okovje, večtočkovna ključavnica, ki se blokira ob poskusu vloma in ima dodatne fiksne zatiče; kakovosten cilindrični vložek z zaščitenim profilom, ki onemogoča ponarejanje ključev in ima tudi varnostni ščit ali rozeto, ki ga varuje pred vrtanjem in lomljenjem; omejilnik odpiranja - ta nadomešča varnostno verižico; širokokotno digitalno kukalo, ki omogoča enostaven pregled stanja pred vrati.

Ko kupujete vhodna vrata, od prodajalca zahtevajte certifikat, ki je dokaz protivlomnosti vrat.
Shutterstock

Zanesljiva in varna ključavnica

Proizvajalci dosežejo stopnjo varnosti vrat z različnimi elementi, opozori Peljhan, a med pomembnejše zagotovo spada ustrezna protivlomna ključavnica z varnostnimi zatiči. Vse novejše ključavnice omogočajo večtočkovno zaklepanje, lahko z mehanskim ali električnim upravljanjem, cilinder pa je varovan pred prevrtanjem. Peljhan med ključavnicami, ki zagotavljajo varnost, omeni takšno, ki se v primeru nasilnega vstopa v stanovanje zablokira in tako prepreči vstop. Ključavnica je tudi zaščitena z manganovo ploščo, ki preprečuje vrtanje. K varnosti prispeva tudi elektronska kontrola pristopov. "Pri bolj frekventnih vratih se cilinder mehansko obrabi, pri elektronski kontroli pristopa pa se ključi nadomestijo s čipom ali kartico. Elektronska kontrola pristopa pomeni tudi večjo varnost, hkrati pa bolj enostavno uporabo, kar je pomembno v hišah, blokih in pisarnah," doda Janez Peljhan.

Toplotna in zvočna izolacija

V večstanovanjskih zgradbah je težava tudi hrup, ki prihaja s hodnika ali se širi iz sosednjih stanovanj. Po drugi strani pa tudi slab zrak, vročina ali hlad. Ta težava se pojavi, ko so vhodna vrata dotrajana in ne tesnijo več dobro. Kako težave odpraviti oziroma kakšna vrata izbrati, da zagotovimo ustrezno zvočno in toplotno izolacijo? Odgovor je preprost: vrata s kvalitetno zvočno izolacijo, pravi Janez Peljhan. "Če imajo protivlomna vrata vgrajeno vrhunsko izolacijo, ki je sestavljena iz treh slojev, ta skupaj poskrbijo za odlično zvočno in tudi toplotno izolacijo. Ti trije sloji so poliestrska vata ali pena, ekspandiran polistiren, EPS, in kavčukova guma." Vsekakor pa ni vse odvisno samo od vrat, opozarja Peljhan. "Pomembno se je zavedati, da je stavbno pohištvo le del stene. Če je zid tanek, starejši in zato prepušča precejšen del hrupa, potem tudi vrata ali okna ne morejo narediti čudežev. Vrata bodo sicer zadržala hrup, vi pa ga boste še vseeno slišali skozi zidove."

Preverite tesnila na vratih

Relativno preprost ukrep proti hrupu in tudi uhajanju toplote skozi stavbno pohištvo je, nadaljuje sogovornik, da preverite tesnila na vseh oknih in vratih. Če so tesnila dotrajana in ne tesnijo več najbolje ali če opazite kakšne špranje, je treba tesnila zamenjati z novimi. "Lahko si priskrbite tudi dodatna, ki se prilepijo ali privijačijo na rob vrat." Poleg menjave tesnil je treba pomisliti še na nastavitev vrat. Čez čas se namreč lahko vrata povesijo, opozori sogovornik. "Če se to zgodi, se vrata ne nalegajo več najbolje. Treba jih je ponovno nastaviti, da lahko spet zagotavljajo optimalno tesnjenje. Hkrati pa preverite ključavnico. Če je ta dotrajana, se zaradi tega vrata ne zaklepajo dobro," še pojasni sogovornik iz podjetja Vovko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta