Trpežna rastlina, ki pleni poglede in ne zahteva veliko dela

Jasna Marin Jasna Marin
12.11.2021 04:00
Ficus microcarpa ginseng, ki mu krajše rečemo fikus ginseng, je podobno kot večina drugih fikusov trpežna sobna rastlina, ki ne zahteva veliko dela in pozornosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flower Council Of Holland

Kar na začetku razčistimo: fikus ginseng ni bonsaj, temveč je drobnolistni fikus, cepljen na posebej gojeno podlago. Ginseng v kitajskem jeziku namreč pomeni korenino. Več let lahko traja, preden rastlina razvije edinstveno obliko podlage, torej korenine z deblom, kamor nato cepijo drobnolistni fikus. Bolj umetelno, ko je oblikovana podlaga in čim večja, lepša ter bolj skladna po dimenziji in obliki je krošnja s podlago, tem višjo ceno si prisluži posamezna rastlina.
{api_embed_photo}721927{/api_embed_photo}
Seveda v trgovinah najdemo tudi cenene primerke, pravzaprav je teh več kot tistih zares imenitnih, zato ne moremo pričakovati, da bo takšna rastlina čez leto ali dve zasijala tako razkošno, da bi z njo lahko polnili naslovnice revij. Krmežljavo rastlino je treba dolgo negovati, če želimo, da bo kaj iz nje, pravzaprav pa iz slabih primerkov nikoli ne bo zrasel čudež, zato že na začetku raje izberite dober primerek in ga pravilno negujte.
{infobox-gray}178556{/infobox-gray}
{api_embed_photo}721923{/api_embed_photo}

Svetli prostor

Za dobro rast potrebuje fikus ginseng svetlo lego, vendar naj ne bo izpostavljen neposrednemu soncu. Zemlja v loncu naj bo vedno malce vlažna, pazite pa, da rastlina ne bo stala v vodi. Med vegetacijo vsakih štirinajst dni dodajte vodi za zalivanje hrano za listnate rastline, pozimi gnojite redkeje.
{api_embed_photo}721926{/api_embed_photo}

Pršenje listov

Fikus sorazmerno dobro prenaša suh zrak v zaprtih prostorih, a mu nadvse dobro dene vsakodnevno rosenje. Gladke in bleščeče liste približno enkrat mesečno obrišite z vlažno krpico iz mikrovlaken, občasno lahko rastlino tudi oprhate v kopalnici, da umijete prah z listov. Pozimi naj temperatura v prostoru ne pade pod 12 stopinj Celzija.
{infobox-gray}178557{/infobox-gray}

Presajanje spomladi

Vsako drugo pomlad rastlino presadite v večji lonec, pri tem izberite kakovosten sadilni substrat za lončnice. Če se kakšna veja posuši, jo odrežite z ostrimi škarjami.
{api_embed_photo}721924{/api_embed_photo}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta